Strategii de transformare a accesului in influenta

7x puncte

categorie: Diverse

nota: 10.00

nivel: Facultate

Inainte de arata cum se face un lobby eficient, consideram necesar sa raspundem la intrebarea: in ce consta lobbyul eficient? Van Schendelen ofera un raspuns in acest sens.
Scopul ultim al unei grup de interese organizat care recurge la o campanie de lobby este sa obtina o victorie completa si categorica, adica sa determine rezultatul dorit din partea UE, sa-si construiasca o alianta pute[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Strategii de transformare a accesului in influenta

Inainte de arata cum se face un lobby eficient, consideram necesar sa raspundem la intrebarea: in ce consta lobbyul eficient? Van Schendelen ofera un raspuns in acest sens.
Scopul ultim al unei grup de interese organizat care recurge la o campanie de lobby este sa obtina o victorie completa si categorica, adica sa determine rezultatul dorit din partea UE, sa-si construiasca o alianta puternica cu ceilalti actori interesati si sa depaseasca confortabil opozitia (Van Schendelen 2002, p. 91).

Totusi, Van Schendelen considera ca sansele ca asa ceva sa se intample in realitate sunt destul de mici si asta pentru ca "concurenta in UE este de obicei extrem de puternica si dura. Oficialii europeni sunt presati din mai multe directii, competitorii considera ca este in interesul lor comun sa previna ca un jucator sa castige totul iar alte grupuri de interese de acasa s-ar putea simti amenintate daca cineva reuseste sa obtina o victorie totala la nivelul UE"(ibidem). In aceste conditii, victoriile mai mici sau partiale, compromisurile sau chiar doar mentinerea propriei pozitii sunt privite de cele mai multe ori drept rezultatele maxime care pot fi obtinute.

Cu alte cuvinte, "victoria totala este in mod normal doar un vis, iar infrangerea totala doar un cosmar. Amandoua se produc rar, dar in mod paradoxal, amandoua sunt utile. Fara visul de a deveni castigatorul absolut sau fara cosmarul de a pierde patetic, nici un jucator nu poate spera sa devina competitiv"(ibidem).
Van Schendelen arata si ce anume poate urmari un lobbyst. Astfel, cei mai multi isi doresc modificari ale legislatiei UE, si asta pentru ca se presupune ca aceasta va fi obligatorie pentru cei la care se refera si datorita superioritatii legislatiei comunitare asupra dreptului national al statelor membre.

Astfel, un grup de interese isi poate dori: o schimbare a Tratatelor, un act de legislatie secundara (regulament, directiva, decizie), o decizie a Curtii de Justitie sau acordarea unei exceptii de la o regula. La fel, se poate urmari obtinerea unui act legislativ derivat, cum ar fi alocarea unei subventii sau o unei deduceri, inceperea sau amanarea unei inspectii. Ar putea fi aparent doar un simplu detaliu: un termen limita, o sanctiune, un formular, un cuvant, o definitie, un numar, o virgula sau orice ce altceva care ar putea fi relevant pentru lobbyst (Van Schendelen 2002, p. 92).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.