Strategii de instruire - relatia predare-invatare-evaluare

5x puncte

categorie: Psihologie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Schimbarile de politica educationala au impus si o alta perspectiva asupra actului de predare-invatare-evaluare. Noul Curriculum National este conceput in acord cu o noua filozofie didactica. Atat didactica generala, cat si didacticile speciale se configureaza dupa principii ce favorizeaza personalizarea predarii si formarea autonomieie educatului. Prevalenta unor programe centrate pe achizitiile [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Strategii de instruire - relatia predare-invatare-evaluare

Schimbarile de politica educationala au impus si o alta perspectiva asupra actului de predare-invatare-evaluare. Noul Curriculum National este conceput in acord cu o noua filozofie didactica. Atat didactica generala, cat si didacticile speciale se configureaza dupa principii ce favorizeaza personalizarea predarii si formarea autonomieie educatului. Prevalenta unor programe centrate pe achizitiile elevilor determina un anumit sens al schimbarii in didactica fiecarei discipline.
Tabelul de mai jos prezinta prin comparatie cateva caracteristici ale orientarilor traditionale si moderne ale strategiilor didactice (Cucos, 2002):

Varianta ,,P-e" este varianta magistrala toate celelalte devin posibile numai dupa ce, gratie relatiei ,,P-e" s-a achizitionat instrumentarul mintal si motric necesar utilizarii celorlalte surse de cunoastere. In aceasta varianta profesorul actioneaza direct asupra elevului.
In varianta ,,M-e" profesorul lipseste, iar elevul nu emite raspunsuri, prin urmare controlul nu se poate realiza; informatia inversa este incompleta.
In varianta ,,I.a.v. - e", codul este suprimat, ceea ce reprezinta un avantaj, insa lipsa informatiei inverse se mentine, intrucat nu exista o actiune de returnare, inversa, de la elev la document.

Potrivit didacticii moderne, a preda nu este similar cu a spune, eventual a dicta si a cere in lectia viitoare reproducerea verbala de catre elevi a celor receptate la clasa. Predarea este definita in stransa relatie cu obiectivele ei fundamentale. Astfel, a preda inseamna a organiza si dirija experientele de invatare scolara (Chis, 2001). Cristea (2002) considera predarea drept actiunea cadrului didactic de transmitere a cunostintelor la nivelul unui model de comunicare unidirectional, aflat in concordanta cu unele modele metodologice care conditioneaza invatarea, in general, invatarea scolara , in special.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.