Strategii concurentiale - Petrom

5x puncte

categorie: Economie

nota: 9.00

nivel: Facultate

Începând cu anul 2005, Petrom a demarat un proces amplu de restructurare dar și de investiții menite să îmbunătățească procesele de producție și de rafinare dar și serviciile oferite prin rețeaua downstream. Ca parte a grupului OMV, Petrom va putea deveni un jucator important pe piața produselor petroliere din Romania și din Europa Centrala și de Est, la cele mai inalte stand[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Strategii concurentiale - Petrom

Începând cu anul 2005, Petrom a demarat un proces amplu de restructurare dar și de investiții menite să îmbunătățească procesele de producție și de rafinare dar și serviciile oferite prin rețeaua downstream. Ca parte a grupului OMV, Petrom va putea deveni un jucator important pe piața produselor petroliere din Romania și din Europa Centrala și de Est, la cele mai inalte standarde de calitate.

Petrom a obținut rezultate financiare pozitive pentru anul 2005, care vor contribui la îndeplinirea obiectivelor strategice ale companiei. Profitul net a crescut semnificativ la 1.416 milioane RON (391 milioane Euro), ca și EBIT-ul care a înregistrat o valoare pozitivă în 2005, ridicându-se la 1.884 milioane RON (520 milioane Euro). Cifra de afaceri a companiei a crescut cu 23,8% fata de 2004 și a atins valoarea de 10.760 milioane RON (2.970 milioane Euro).
Un capital fără precedent, de aproximativ 3 miliarde de euro, va fi investit, pâna în 2010, în activitățile și operațiunile de bază ale companiei.

1.1 SCURT ISTORIC 1997 – 2005

1997 Se înființează Societatea Națională a Petrolului PETROM S.A.
1998 Intră prin fuziune, în componența a S.N.P., o nouă sucursală, INCERP Ploiesti.
S-au stabilit obiectivele principale ale strategiei de privatizare.
A fost semnată asocierea dintre PETROM si ELF AQUITAINE, precum și contractul de concesionare referitor la explorarea si exploatarea în comun a Blocului Neptun din Marea Neagra.
Au fost elaborate și aprobate standardele de firmă, concomitent cu lansarea pe piață a : benzinei Super Plus etilată, benzinei Super Plus fără Plumb și primului ulei de motor 20W40, din gama de produse RO3.

A fost obținută Licența de explorare și exploatare pentru perimetrul Jusaly din Kazahstan.
Platforma Orizont a realizat lucrări de foraj pentru Compania Energy din Bangladesh.
Au fost înființate filiala PETROM Ungaria KFT și reprezentanțele Petrom din Azerbaidjan și Republica Moldova.

1999 A fost anunțată public descoperirea celui mai mare zăcământ petrolier romanesc din ultimii 25 de ani, pus în evidența în Platoul continental al Marii Negre prin sonda Pescarus 60.
A fost achiziționat Combinatul Doljchim Craiova, acesta devenind o noua sucursală a PETROM.
A fost realizată prima etapa a restructurarii organizatorice prin disponibilizarea unui numar de 13.000 persoane din sectorul de up-stream, demarându-se totodată prima etapă a privatizarii companiei printr-o acțiune de majorare de capital.
S-a semnat contractul cu Universal Oil Products SUA în vederea modernizării sucursalelor Arpechim și Petrobrazi.
S-a deschis primul Complex comercial din Ungaria, complex care include benzinarie, motel, restaurant, spalatorii auto, magazin de produse complementare, parcări.

PETROM devine titularul zăcamintelor Tasbulat, Turkmenoy și Aktas din Kazahstan, demarând operațiunile de amenajări sociale în vederea explorării și extracției.
A fost semnat contractul cu Essar Oil Limited pentru lucrări de explorare, dezvoltare și producție în Blocul off shore BB - OS5, în India. Au fost înființate societatea mixtă Arab Petro BASE Ltd. între PETROM si BASE Group Intl. (SUA)

2000 A fost inaugurat, în cadrul sucusralei PETROM Videle, unul dintre cele mai moderne spitale din Romania.
În Ungaria se continuă dezvoltarea rețelei de distribuție produse petroliere aparținând PETROM prin construirea unor noi benzinarii în Nagylak, Szeged, Budapesta și Hegyshalom.
S-au demarat negocierile pentru înființarea unei alianțe strategice între PETROM, KAZAHOIL și KAZTRANSOIL pentru realizarea unui coridor de transport țiței din Kazahstan către Europa Centrala și de Est.
A început dezvoltarea unei rețele de distribuție produse petroliere PETROM în Republica Moldova, prin achiziționarea a patru benzinării.

S-au finalizat sondele 62 și 62 bis Pescarus și s-a început forajul la sonda 63 Pescarus;
În domeniul colectării și separării țițeiului și gazelor din parcuri, s-au continuat lucrările de construire și modernizare la 30 de parcuri (alături de 15 care funcționau deja), o parte din ele cu finalizare în primul sem. al anului 2001;
S-au construit un nr. de 9 parcuri de separatoare noi, ecologice și s-au modernizat alte 28;
A fost data în funcțiune LINIA ALBASTRĂ, serviciu telefonic pentru publicul larg, cu funcționare non stop.
Au fost modernizate 40 stații de distribuție și s-au realizat 3 stații noi;

Kazakhstan: s-au demarat negocierile pentru achiziționarea unui pachet de 95% din părtile sociale ale firmei kazakhstaneze Oztyurk-Munai Ltd.;
Iran: un reprezentant permanent la Teheran prospectează piața locală cu scopul găsirii unor oportunități de cooperare cu Iranul, în ideea deschiderii unei reprezentante Petrom în această țară.
Ungaria: a fost construită stația de distribuție și spalatoria auto de la Nagylak; Petrom Ungaria a realizat lucrări de reparații, realizare infrastructura cale ferată industrială și punere în funcțiune a depozitului de produse petroliere de la Telekgerendas;
Moldova: s-a deschis prima stație de distribuție produse petroliere la Chișinău și s-au finalizat lucrările la Complexul Ceucari, care a intrat în exploatare în martie 2001;

În dec. s-a semnat acordul de transfer intre ELF Petroleum Romania BV, filiala deținută 100 % de ELF Aquitaine, și CONOCO U.K. Limited;
Lansarea uleiului de motor RO3 20W40 Super 3 multigrade.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.