Strategiei de dezvoltare a sistemului de executare pentru anii 2007 2011

3x puncte

categorie: Drept

nota: 9.90

nivel: Facultate

Cu toate acestea, analiza rezultatelor activitatii sistemului de executare la ora actuala, denota existenta unor oportunitati de ameliorare continua a situatiei din domeniu, intru realizarea maxima a sarcinilor puse in fata sistemului de executare.

In acest context a fost consultata legislatia unor state membre ale Uniunii[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Strategiei de dezvoltare a sistemului de executare pentru anii 2007 2011

Cu toate acestea, analiza rezultatelor activitatii sistemului de executare la ora actuala, denota existenta unor oportunitati de ameliorare continua a situatiei din domeniu, intru realizarea maxima a sarcinilor puse in fata sistemului de executare.

In acest context a fost consultata legislatia unor state membre ale Uniunii Europene, atit cu sisteme de executare liberale, cit si publice, cum ar fi: Franta, Germania, Estonia. Problemele cu care se confrunta actualul sistem de executare din Republica Moldova au fost discutate in cadrul unor conferinte internationale cu experti in materie din Franta, Olanda, Austria si Germania. In urma acestor deliberari, cit si intru asigurarea executarii sinergice a aspiratiilor europene ale Republicii Moldova, s-a impus necesitatea elaborarii unui document conceptual care ar aborda sistemic dezvoltarea activitatii de executare din tara.

Prezenta Strategie a fost elaborata intru executarea obiectivului 1.3.4 al Programului National de implementare a Planului individual de actiuni al parteneriatului Republica Moldova-NATO aprobat prin Hotarirea Guvernului nr.1506 din 29.12.06, prevederilor procesului-verbal nr. 1515-1036 al sedintei de lucru la Primul-ministru din 13.10.06, a ordinelor ministrului justitiei nr. 480 din 18.12.06 si nr. 50 din 07.02.07 si are drept scop stabilirea unui complex de masuri menite sa consolideze si modernizeze sistemul de executare, sa sporeasca eficienta activitatii de executare si probatiune, sa asigure continuitatea si coerenta dezvoltarii sistemului pe termen mediu.

Realizarea acestor obiective presupune perfectionarea tuturor componentelor sistemului de executare: cadru legislativ, resurse umane, utilizarea proceselor tehnologice, asigurarea tehnico-materiala. Toate aceste componente sint interdependente, or, modificarea unora dintre ele fara perfectionarea respectiva a celorlalte, va fi ineficienta.

Acestei directii strategice de activitate i se subsumeaza urmatoarele activitati concrete:
- se va examina necesitatea introducerii in legislatia nationala a institutiei "insolvabilitatii persoanei fizice", care ar avea ca efect reducerea substantiala a restantei documentelor executorii (conform datelor statistice 28,2% din numarul total de documente executori restante revin documentelor, executarea carora nu a fost posibila din motiv ca debitorii-persoane fizice nu dispun de patrimoniu pentru acoperirea creantelor), cit si a cauzelor pentru care creditorii se adreseaza la diverse instante nationale si internationale (inclusiv CEDO), invocind tergiversarea executarii. Concomitent prin recunoasterea persoanei fizice insolvabile in modul legal stabilit se va asigura obiectivitatea procedurii de executare si se vor inlatura eventualele suspiciuni si nemultumiri ale creditorilor;

- in scopul optimizarii cheltuielilor bugetare necesare pentru intentarea procedurii de executare si verificarea patrimoniului debitorului, cit si pentru responsabilizarea ultimului, consideram oportuna instituirea in legislatia nationala a obligatiei debitorului de a-si declara patrimoniul sub propria raspundere. Noul institut de drept urmeaza sa includa neaparat si masuri, care ar stabili cadrul coercitiv, pentru a nu admite ca normele de drept respective sa poarte un caracter declarativ.

Astfel, urmeaza sa fie prevazute, in cazul eschivarii sau declararii false, aplicarea unor masuri de pedeapsa fata de debitor. Drept exemplu poate servi Capitolul IV Cod de procedura Civila German, care stabileste prin art.901, ca, in cazul cind debitorul nu se prezinta pentru a da declaratie, sau daca se eschiveaza de a da astfel de declaratie, instanta de judecata, la cererea creditorului, dispune aplicarea arestului fortat pe un termen de pina la 6 luni. Aceleasi masuri sint prevazute in legislatia franceza si a Tarilor Baltice.

DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.