Strategia si politica intreprinderii

5x puncte

categorie: Economie

nota: 10.00

nivel: Facultate

In aceasta situatie, firmele cauta sa cunoasca evolutiile viitoare pentru a stii ce decizii sa ia in prezent. Instrumentele prin care pot fi cunoscute evolutiile viitoare sunt strategiile si politicile, firmele cautand sa se pozitioneze cat mai favorabil in raport cu piata, astfel incat sa poata obtine pe termen lung rezultate satisfacatoare pentru intreprinzator.

Obiective:
[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Strategia si politica intreprinderii

In aceasta situatie, firmele cauta sa cunoasca evolutiile viitoare pentru a stii ce decizii sa ia in prezent. Instrumentele prin care pot fi cunoscute evolutiile viitoare sunt strategiile si politicile, firmele cautand sa se pozitioneze cat mai favorabil in raport cu piata, astfel incat sa poata obtine pe termen lung rezultate satisfacatoare pentru intreprinzator.

Obiective:
Parcurgand aceasta tema veti putea sa:
- cunoasteti ce vrea sa faca intreprinderea, daca are capacitatea sa faca, daca este autorizata sa faca si ce ar trebui sa faca;
- evidentiati rolul si tipurile de strategii aplicate in economie;
- definiti factorii endogeni si exogeni ce actioneaza asupra strategiilor;
- cunoasteti rolul deciziilor in cadrul politicilor;
- enumerati etapele de adoptare a deciziei;
- cunoasteti componentele sistemului decizional

Eficacitatea activitatii si masura in care intreprinderile isi mantin si amplifica locul pe piata depind de strategia si politica adoptata, ca si de concretizarea prevederilor acestora.Strategia reprezinta conceptia de ansamblu potrivit careia conducerea unui sistem aconomic sau de alta natura stabileste, pe baza unor studii, obiectivele principale pe termen lung, actiunile ce urmeaza a se desfasura, precum si repartizarea resurselor necesare pentru realizarea obiectivelor propuse.

Strategia are drept obiect elaborarea unor programe cuprinzatoare, de esenta, privind viitorul, continuandu-se cu o planificare si programare mai detaliata si specifica. Strategia reprezinta optiunile mai importante ale intreprinzatorului, tinand cont de resursele de care dispune, este stiinta si arta de a mobiliza toate resursele firmei, pentru atingerea cu succes a obiectivelor si scopurilor finale.

Strategia intreprinderii este ansamblul obiectivelor majore pe termen lung si cuprinde principalele modalitati de realizare si reursele alocate. Pentru intreprindere prezinta interes toate formele de strategie enuntate, incepand cu startegia de conducere si continuand cu strategia de piata si de produs. Toate acestea trebuie sa aiba insa un caracter adaptiv.

Strategia de conducere priveste dezvoltarea obiectivelor firmei pe termen lung. Principalele sale componente sunt:
a)Obiectivele ce au in vedere orizonturi indelungate, de regula 3-5 ani, si care se refera la ansamblul activitatilor firmei sau la componente majore ale acesteia
b)Modalitatile majore de realizare a obiectivelor, pe baza carora se evalueaza posibilitatile si rationalitatea realizarii obiectivelor strategice
c)Resursele prevazute in strategii, de regula global sau sub forma fondurilor de investitii, indicand pe cat posibil provenienta sursei (proprii, credite, subventionare de la stat etc).

Termenele incorporate in strategiile de conducere, care se refera, de obicei la data declansarii aplicarii strategiei, termene intermediare ce marcheaza evolutii semnificative in realizarea obiectivelor strategice, termenul final cand se prevede incheierea implementarii strategiei respective.

Exista in cadrul strategiei de conducere, strategii globale si strategii partiale. Strategia globala a intreprinderii este deosebit de complexa. Pe baza ei se elaboreaza insa strategii partiale referitoare doar la unele din activitatile incorporate in sistemul firmei. Cele mai frecvente strategii partiale sunt urmatoarele: investitionale, comerciale, de marketing, organizatorice, financiare,de formare a personalului.In economiile liberalizate, unde predomina proprietatea privata, strategiile de conducere a firmei au caracter independent; ele sunt stabilite in mod autonom de conduceile sistemelor respective, pornind de la interesele particulare ale proprietarilor factorilor de productie.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.