Strategia si managementul strategic al firmei

3x puncte

categorie: Management

nota: 9.90

nivel: Facultate

4.1.1. Conceptul de strategie manageriala, management strategic si politica a organizatiei.Strategia desemneaza ansamblul obiectivelor majore ale organizatiei pe termen lung principalele modalitati de realizare, impreuna cu resursele alocate, in vederea obtiAZnerii avantajului competitiv potrivit misiunii organizatiei.

Numerosi specialisti in studiile lor privitoare la management a[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Strategia si managementul strategic al firmei

4.1.1. Conceptul de strategie manageriala, management strategic si politica a organizatiei.Strategia desemneaza ansamblul obiectivelor majore ale organizatiei pe termen lung principalele modalitati de realizare, impreuna cu resursele alocate, in vederea obtiAZnerii avantajului competitiv potrivit misiunii organizatiei.

Numerosi specialisti in studiile lor privitoare la management au definit in mod diferit strategia intreAZprinderii. Astfel, Justin Longenecker si Charles D. Prigle prezinta strategia ca o concretizare a previziunii, statuand ca are drept obiect "elaborarea unor cuprinzatoare programe de esenta privind viitorul, continuandu-se cu o planificare mai detaliata si de o natura specifica [1].

Specialistul belgian Philippe de Woot concepe strategia ca fiind "optiunile importante ale intreprinzatorului in confruntarea cu mediul tinand cont de resursele de care dispune" [2]. O definitie diferita ne ofera M. Bower -"strategia este stiinta si arta de a declansa toate resursele intreprinderii pentru atingerea cu succes a obiectivelor si scopurilor fixate [3]. E. Learned si colaboratorii definesc strategia ca "structura obiectivelor sau scopurilor, planurile si politicile majore pentru realizarea acestor scopuri, astfel stabilite incat sa defineasca profilul actual sau viitor al firmei [4].

In lucrarea coordonata de profesorul O. Nicolescu [5] prin strategie de firma se desemneaza ansamblul obiecAZtivelor majore ale intreprinderii, pe termen lung, princi-palele modalitati de reaAZlizare, impreuna cu resursele alocate.Putem conchide ca strategia este stiinta si arta de a declansa toate resursele societatii comerciale pentru atinAZgerea cu succes a obiectivelor si scoAZpurilor fixate, de catre managerul firmei.

Obiectivul, la care ne-am referit mai sus, poate fi definit ca masura a
eficientei procesului de conversiune a resurselor societatii comerciale (oameni, fonduri, echipa-mente). Elementele componente ale obiectivului sunt urmatoarele: a) atributul, ales ca masura a eficientei, ca masura a recuperarii resurselor; b) indicatorul sau scara, ca mijloc de masurare a atributului, in concret rata medie a recuperarii investitiilor; c) scopul, adica valoarea particulara de pe scara pe care societatea comerciala incearca sa o atinga, sau altfel spus, optimizarea recuperarii invesAZtitiilor.

Gandirea strategica manageriala discerne si defineste scopurile si obiectivele pe termen lung al societatii comerciale si mijloacele de pus in opera in vederea atingerii lor, precum si alocatiile de reAZsurse necesare. Rezulta ca se cere managerului sa defineasca scopuAZrile si obiectivele societatii comerciale. De retinut ca, in timp ce scopurile au un sens mai mult calitativ, de pilda, de a crea un cliAZmat de lucru favorabil dezvoltarii personalului in vederea cresterii eficacitatii intregii activitati a societatii comerciale, obiectivele sunt mai mult cuantificabile.

Acest continut poate fi exprimat prin preocuparea pentru extinderea pietei cu 5%, sau de a obtine o cresAZtere cu 8% a profitului s.a.m.d. Mai trebuie adaugat ca gandirea strateAZgica manageriala se aplica la planurile si programele de dezAZvoltare interna a societatii comerciale in functie de fortele externe care-i afecteaza reusita pe termen lung.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Management

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.