Strategia guvernamentala de reforma a cadrului legislativ si a structurilor implicate in protectia copilului

7x puncte

categorie: Psihologie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Perioada cuprinsa intre anii 1990-1996 se caracterizeaza prin efortul de adecvare a cadrului juridic, dar si de interventie practica pentru imbunatatirea sistemului de protectie a copilului.
Se constata astfel o evolutie a formelor de politica publica vizand protectia copilului aflat in dificultate. Dupa 1989, ca urmare a urgentei si gravitatii situatiei copiilor institutionalizati in orfel[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Strategia guvernamentala de reforma a cadrului legislativ si a structurilor implicate in protectia copilului

Perioada cuprinsa intre anii 1990-1996 se caracterizeaza prin efortul de adecvare a cadrului juridic, dar si de interventie practica pentru imbunatatirea sistemului de protectie a copilului.
Se constata astfel o evolutie a formelor de politica publica vizand protectia copilului aflat in dificultate. Dupa 1989, ca urmare a urgentei si gravitatii situatiei copiilor institutionalizati in orfelinate, noile forme de actiune au fost implementate in graba.
Ideologia specifica Romaniei comuniste a creionat modelul statului paternalist, care intervenea in orice situatie, atat la nivel global, cat si la nivel individual.

Astfel, Legea nr.3/1970 (abrogata in prezent) reglementa masurile si institutiile abilitate in ceea ce a reprezentat ocrotirea minorului, alaturi de Codul familiei care prevedea urmatoarele principii privind protectia copilului: Toate aceste norme au condus la o puternica centralizare a activitatilor de protectie a copilului, eliminandu-se si deresponsabilizandu-se rolul familiei si al comunitatii din care copilul face parte. Pe acest fundal, Legea nr.3/1970 venea sa confirme tendinta de control absolut al statului in problema protectiei copilului.

Prin acest act normativ au fost favorizate pana la generalizare formele de institutionalizare a copilului ca mod de ocrotire, excluzand rolul comunitatii in cresterea si educarea copilului, neglijandu-se si activitatile de prevenire a abandonului si de sustinere a parintilor pentru a-si putea asuma responsabilitatile in cresterea copiilor. Prin urmare, acest act normativ reglementa institutionalizarea copiilor ca principala forma de "ocrotire a minorilor" [2].

Constient de costurile economice si sociale ale vechiului sistem de protectie a copilului promovat de legea amintita, Guvernul Romaniei s-a hotarat sa realizeze schimbari fundamentale in acest domeniu.
Incep sa fie practicate tot mai des formule mixte de protectie, parteneriate public-private, care-si propun sa realizeze o adaptare a principiilor si constrangerilor economiei de piata la necesitatea dezvoltarii unor responsabilitati in domeniu. Apar astfel noi modele de servicii in domeniul protectiei copilului: servicii pentru copiii strazii (fenomen aflat in plina dezvoltare) si servicii care sa raspunda unor probleme precum: abandonul scolar, diverse forme de abuz, infectii HIV si SIDA, etc.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.