Strategia firmei - fundamentul selectarii si utilizarii instrumentarului managerial

7x puncte

categorie: Management

nota: 10.00

nivel: Liceu

Managementul strategic se refera la directionarea intreprinderii si nu la tacticile utilizate pentru a ajunge acolo. Cu alte cuvinte, strategia se concentreaza asupra intrebarii: "unde suntem acum si unde vrem sa fim in viitor?". Managementul strategic vizeaza directionarea viitoare a intreprinerii, iar liderul strategic este cel care o contureaza. Toti stakeholderii intreprinderii trebuie sa se s[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Strategia firmei - fundamentul selectarii si utilizarii instrumentarului managerial

Managementul strategic se refera la directionarea intreprinderii si nu la tacticile utilizate pentru a ajunge acolo. Cu alte cuvinte, strategia se concentreaza asupra intrebarii: "unde suntem acum si unde vrem sa fim in viitor?". Managementul strategic vizeaza directionarea viitoare a intreprinerii, iar liderul strategic este cel care o contureaza. Toti stakeholderii intreprinderii trebuie sa se simta implicati in proiectarea acestei directii, iar liderul strategic este necesar sa fie capabil sa inspire incredere si loialitate celor din jur.

Terminologia strategica utilizeaza termenul viziune pentru a descrie claritatea scopului si a directiei, iar liderul strategic este cel care concepe viziunea intreprinderii respective. Este imperativ ca organizatia sa aiba pe cineva intr-o functie superioara de conducere care sa fie capabil sa furnizeze aceasta viziune. In cadrul intreprinderilor mici se intampina adesea rezistenta in dezvoltarea unei vizini. Liderul strategic ar explica faptul ca in mediul de afaceri schimbarile sunt asa de rapide incat se pot stabili cu precizie putine elemente in domeniul planificarii strategice.

Cum s-a terminat de proiectat un plan, circumstamtele s-au si schimbat, iar planul devine depasit. Totusi, in contextul mediului de afaceri lipsa unei planificari, a unei directii strategice precise, absenta unei viziuni pentru intreprinderi probabil conduce spre esec. Se afirma ca cel mai frumos lucru despre lipsa unei planificari este acela ca esecul vine ca o surpriza totala si nu e precedat de nici o perioada de griji si disperare. In cadrul multor intreprinderi mari exista operatiuni complexe pentru care lipseste un lider strategic capabil sa-si exercite influenta si de aceea nu exista o viziune clara. Multe firme argumenteaza ca aceasta este consecinta inevitabila a cresterii, dar nu este obligatoriu ca lucrurile sa se intample astfel.

Forma scrisa a viziunii este reprezentata de prezentearea misiunii. Aceasta afirmare a viziunii intreprinderii trebuie sa fie clara, usor de inteles si sa-i inspire pe toti care o citesc. Ea este orientata catre organizatiile si persoanele interesate in firma. Aceasta include clientii, managementul de varf, salariatii, concurentii, actionarii, etc., deci principalii stakeholders. Declararea misiunii prezinta uneori calitati aproape mitice.

Unele intreprinderi realizeaza o declarare a misiunii pentru ca ele simt ca asa trebuie, altele declara misiunea in fiecare zi, dar fara a sti ceea ce inseamna ea de fapt! Alte organizatii nu au nici o idee referitoare la cum sa realizeze o astfel de prezentare a misiunii. Noi trebuie sa retinem totusi ca nu declararea misiunii in ea insasi este importanta. Problema critica rezida in existenta unei viziuni clare, furnizata de liderul strategic al firmei si pe care toti din intrepindere o inteleg si se simt implicati in realizarea ei.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Management

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.