Strategia de piata

1x punct

categorie: Marketing

nota: 9.29

nivel: Liceu

In 2008 InBev la randul lui fuzioneaza cu Anheuser-Busch si formeaza mastodontul AB-InBev, liderul mondial absolut al producatorilor de bere.
Din pacate la sfarsitul lui 2009 operatiunile din Europa Centrala si de Est ale fostei Interbrew sunt vandute de AB-InBev catre un fond de investitii (CVC Capital Partners), noua entitate fiind numita StarBev, centrul operational al StarBev fiind acu[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Strategia de piata

In 2008 InBev la randul lui fuzioneaza cu Anheuser-Busch si formeaza mastodontul AB-InBev, liderul mondial absolut al producatorilor de bere.
Din pacate la sfarsitul lui 2009 operatiunile din Europa Centrala si de Est ale fostei Interbrew sunt vandute de AB-InBev catre un fond de investitii (CVC Capital Partners), noua entitate fiind numita StarBev, centrul operational al StarBev fiind acum in capitala Cehiei, Praga, iar numele companiei imprumutand primele litere ale cunoscutei marci de bere cehe Staropramen.

La sfarsitul anului 2009 se decide inchiderea pe perioada iernii a fabricii din Blaj, leaganul marcilor romanesti Bergenbier si Noroc.
StarBev Romania foloseste in acest moment 5 marci de bere, 3 din ele fiind produse sub licenta AB-InBev: Stella Artois, Beck's si LowenBrau iar celelalte doua fiind marcile autohtone Bergenbier si Noroc.

In prezent firmele sunt tot mai mult obligate sa-si restructureze radical obiectivele si strategiile de piata, conditiile concurentiale si de piata obligand firmele sa activeze in conditiile unui adevarat razboi.Planificarea strategica presupune ca activitatile firmei sa fie considerate ca alcatuind portofoliul investitional al acesteia, firma hotarand care din acestea va fi extinsa, mentinuta, fructificata, sau eliminata, fiecare actiune avand un potential de profit diferit ,in functie de care trebuie alocate resursele firmei.

Un alt aspect important consta in aprecierea corecta a potentialului de profit viitor al fiecarei activitati, prin luarea in calcul a ritmului de extindere a pietei si a pozitiei firmei pe piata. Utilizarea ca termen de referinta a volumului actual al vanzarilor sau profiturilor nu este suficienta. Pentru fiecare activitate in parte firma trebuie sa puna la punct un "plan de bataie" in vederea atingerii obiectivelor pe termen lung.

Proiectarea strategiilor companiei pentru piata din Romania au avut, fireste ca punct de plecare analiza situatiei economice a acesteia. Astfel, piata berii din Romania in anul 1994 cand Interbrew s-a decis sa-si extinda operatiunile si aici, era estimata la circa 8.300.000 hl produsi, cu un consum mediu de circa 42 litri/locuitor. Avantajele pietei din Romania erau legate de existenta unei infrastructuri de productie si distributie, existand producatori locali de traditie precum si patrunderea deja pe piata altor doua mari companii internationale, BBAG si SAB, prezenta lor avand darul de a reprezenta tendinta de revigorare a pietei interne.

Analiza financiara a pietei efectuata, a avut drept scop evaluarea profitului potential ce se va realiza in urma investitiei. Analiza implica un amplu proces de previzionarea si cercetare:
- evaluarea capacitatii pietei actuale;
- previziunea capacitatii pietei si a riscului intr-o perioada data;
- previziunea capacitatii de uz;
- previziunea costurilor si a profiturilor;
- evaluarea eficientei investitiei.

In urma analizei in Romania s-au constatat avantaje competitive medii, o activitate a pietei scazuta si un grad ridicat de risc.Riscul de tara in Romania, consta in ceea ce specialistii numesc riscul rentabilitatii sau riscul fluxurilor de numerar, care provine din schimburile economice, deprecierea monetara, activitati guvernamentale, existenta coruptiei si probleme de schimb valutar. Datorita avantajului competitiv pe care Interbrew il putea obtine foarte repede in Romania, compania a stabilit o strategie de expansiune zonala concretizata prin patrunderea cu ajutorul investitiilor directe.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Marketing

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.