Stramosii literari ai absurdului

5x puncte

categorie: Romana

nota: 10.00

nivel: Facultate

Eugen Ionescu revendica, odata, pentru dramaturgi, posibilitatea care le este data oamenilor de stiinta de a si face experientele lor. "Avangarda inseamna libertate"1 - afirma el - intelegand prin liberAZtate, in primul rand, posibilitatea de a proceda mereu la alte si alte experiente. Si pentru omul de stiinta, experienta reprezinta un contact special, sub un unghi nou, cu realitatea. Dar in stii[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Stramosii literari ai absurdului

Eugen Ionescu revendica, odata, pentru dramaturgi, posibilitatea care le este data oamenilor de stiinta de a si face experientele lor. "Avangarda inseamna libertate"1 - afirma el - intelegand prin liberAZtate, in primul rand, posibilitatea de a proceda mereu la alte si alte experiente. Si pentru omul de stiinta, experienta reprezinta un contact special, sub un unghi nou, cu realitatea. Dar in stiinta - si cu atat mai mult in arta - experienta nu e inteleasa doar sub specia noului, ci si in sensul experientei acumulate, al continuitatii, al traAZditiei.

Astfel, chiar daca Eugen Ionescu prefera sa defineasca avanAZgarda drept o opozitie la sistemele consacrate ale timpului, el insusi nu poate sa nu si recunoasca unii precursori ai teatrului sau de avangarda, modelele care l au inspirat. Inaintemergatorii nu constituie doar surse constient exploatate. Exista afinitati, corespondente, paralele, pe care o critica literara, care nu e simpla istorie sursiera, le poate pune in lumina.

Literatura absurdului isi are creatorii si criticii sai care au depistat "stramosi", in cele mai variate sectoare ale istoriei literaturii ca si ale istoriei artelor. Intr adevar, pe langa o radacina filosofica pe care am cercetat o, aceasta literatura isi are radacinile ei propriu zis liteAZrare. Dar se poate vorbi de o "traditie" a absurdului? In cartea sa, Theatre of the Absurd, Martin Esslin dedica un amplu capitol acestei traditii. In realitate, daca se poate vorbi despre prezenta unor elemente ale esteticii absurdului in diferite momente ale evolutiei literaturii, nu se poate afirma existenta unui filon continuu in acest sens, a unei descendente literare a absurdului.

Ca si pe taramul filosofiei, unde absurdul s a pus ca problema de mai multe ori in trecut, dar s a propus ca solutie doar in timpul nostru, tot astfel, in istoria literaAZturii, absurdul a aparut uneori ca o modalitate literara, dar numai unii scriitori din zilele noastre au facut din el problema cheie a operei lor.

Absurdul, ca structura estetica semnificativa, apare in istoria literaturii si artelor abia in secolul nostru. Dar absurditatea e un dat logic si psihologic (recunoscut in psihologia infantila, la primitivi, in psihologia anormala etc.) care a fost utilizat adeseori in creatia literara din trecut. Acest fapt a determinat pe unii cercetatori ai literaturii absurdului - mai exact ai teatrului, capitol care a atras pana acum mai mult decat critica literara - sa considere aceasta literatura drept o revenire la modalitati artistice stravechi, mai degraba decat o revoAZlutie innoitoare.

"Teatrul absurdului e o intoarcere la vechi, chiar arhaice traditii - arata Martin Esslin - noutatea sa rezida in com-binaAZrea, oarecum neobisnuita, a acestor antecedente"2. Iar Eugen Ionescu care vorbeste despre avangarda, afirma pe de alta parte, in legatura cu acest teatru, ca el "revine la fondul comun universal" si "spune adevarul uitat, reintegrand inactualul in actual"3.

Fara indoiala - cum vom avea prilejul sa vedem - literatura, sau numai teatrul absurdului, nu este un fenomen de sincretism literar, nu si datoreste noutatea unei simple asocieri inedite de traditii actualizate. Toate curentele literare sunt rezultante - prin asocieri, disocieri etc. - ale unor tendinte anterioare, si noutatea lor apare, in egala masura, din ruptura cu trecutul, ca si din redescoperirea unor sectoare "uitate" ale trecutului.E totdeauna semnificativ pentru un curent, ca si pentru un artist, de la cine se revendica. Predecesorii evidenti, marturisiti, cei a caror succeAZsiune e preluata constient, nu sunt intotdeauna cei mai insemnati.

Exista altii, nemarturisiti, ascunsi, a caror mostenire e preluata pe cai ocolite. Samuel Beckett se declara urmas al lui Joyce, Arthur Adamov isi deriva piesa Invazia din universul obsesiv kafkian, iar Eugen Ionescu recunoaste ca asupra lui au avut o influenta filmele fratilor Marx, operele suprarealistilor, ale lui Cocteau etc. Stramosii lor, de fapt, sunt mult mai numerosi. In urmarirea acestora, critica occidentala merge uneori foarte departe.

Astfel, dupa Esslin, teatrul absurdului e o intoarcere la arhaicele traditii ale mitului si tragediei antice, iar Peter Fischer, gaseste absurdului corespondente in textele piramidelor, in mistica orientala, in miturile arhaice, in Apocalips etc4. Eugen Ionescu, el insusi, vorbind despre piesa lui Beckett, Endgame (SfarAZsit de joc), o aseamana cu textul biblic al Cartii lui Iov, in privinta "subiectului ei primordial", a "situatiei arhetipice"5 pe care o prezinta. Pornind de la asemenea stravechi izvoare, se pot gasi, fireste, numeroase corespondente cu temele, cu structurile literare absurde. Ele pot fi clasificate, dupa cum absurdul apare: ca element al satirei, ca forma de umor, ori sub aspectul irationalului oniric.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.