Strajerul desertului

3x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.91

nivel: Facultate

Si eu, visam la oceanul enorm de nisip care se desfasoara de-a lungul a trei miloane de mile patrate in Sahara, flux pe care nimic nu-l poate impiedica pina ce atinge coama lunga a inaltimilor stravechi, aparute din pamint ca o zidarie pictata in trandafiriu, zidarie care protejeaza Egiptul si strajuieste valea Nilului pe o atit de mare distanta. Natura pare sa fi ridicat intentionat colinele libi[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Strajerul desertului

Si eu, visam la oceanul enorm de nisip care se desfasoara de-a lungul a trei miloane de mile patrate in Sahara, flux pe care nimic nu-l poate impiedica pina ce atinge coama lunga a inaltimilor stravechi, aparute din pamint ca o zidarie pictata in trandafiriu, zidarie care protejeaza Egiptul si strajuieste valea Nilului pe o atit de mare distanta. Natura pare sa fi ridicat intentionat colinele libiene pentru a feri Egiptul de a fi inghitit de nisipurile aceluiasi desert, care la rindul lui, era tot opera sa.

Pericolul este mereu prezent. In fiecare an, pe la inceputul primaverii, un vint de o putere inspaimintatoaAZre, ca un ciclon, declara razboi Africii de miazanoapte suflind cu furie de-a lungul acestui intreg continent, de la malurile Atlanticului. Pe masura ce inainteaza, asemanator unei armate cotropitoare, imbatata de prazi si de victorie, nisipul si praful se deplaseaza impreuna cu el. Trombele formate astfel din acumularea grauntelor de nisip, involburindu-se, se raspindesc peste tot, acoperind pamintul cu un lintoi auriu.

Acolo unde nu se opune nici o rezistenta la invazia lor, ele aduc cu timpul o dezolare de mormint caci acopera cabane, case, monumente, temple, pina la orase intregi. Aceasta este puterea impeAZriala, impartiala a nisipului galben; el domneste ca un monarh absolut. Forta vintului poate merge pina la intunecarea totala a cerului si pierderea din vedere a soarelui.

Norii de nisip, in virtejuri, adesea opaci ca cea mai autentica ceata londoneza, sint impinsi cu o mare viteza, apoi o parte se aseaza pe obiectele intilnite in cale; din aproape in aproape le acopera si se aduna in jurul lor. Am vazut tarani care traiau in apropierea oazelor situate la marginile desertului libian, obligati sa-si paraseasca cabanele si sa le reconstruiasca pe un teren mai ridicat. Atit de puternic se manifesta presiunea maselor de nisip, atacind obstacolele, invingind totul in trecerea lor. Am vazut in Egiptul de Sus un sanctuar stravechi de o inaltime depasind media; el a fost degajat recent prin sapaturi, nisipul fiind stivuit linga peretii sai pina la nivelul acoperisului.

Mi-am reintors privirile spre Sfinx, considerind expresia sa patetica, aproape lugubra, ravasita in jurul gurii care masoara sapte picioare lungime; nu o discerni, decit slab, la lumina stelelor, dar ea schimbase aspectul aproape surizator al personajului din viziunea mea, Sfinxul primitiv, din era atlantilor. Vinturile din desert, cu energia lor teribila au tot batut in fata sa, desfigurata de asemenea de insulta muritorilor ce ignorau orice respect.

Ah! desigur, s-au abatut asupra lui, virtejurile de nisip, cind in liniste, cind cu un vacarm de furtuna distrugatoare. L-au ingropat oare? Fara nici o indoiala. Mi-am amintit visul misterios pe care l-a relatat regele Thutmes al IV-lea, in hieroglife fascinante, pe placa de granit rosu care se odihneste intre labele Sfinxului. Imi repetam, de asemenea, plingerea patetica formulata in acest vis de Sfinxul uitat, inghitit pina la git de nisipurile nemiloase:

Nisipul desertului ma acopera - striga spiritul sau - ma cufund in el tot mai mult. Repede! Fa ce trebuie sa ma eliberezi; asa voi cunoaste ca esti fiul si ajutorul meu.Apoi, dupa ce s-a trezit, Thutmes si-a spus in sinea lui:"Locuitorii orasului si ai templului, toti vin sa adore acest zeu, dar nu este nici macar unul printre ei, care sa se fi gindit vreodata sa-i elibereze statuia din nisip."
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.