Strainii la noi dupa adeverirea calatorilor

5x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.99

nivel: Liceu

In ce priveste pe armeni, iata pe scurt, de unde provin ei: Dincolo d Armenia cea veche, de supt Gaucaz, in vecinatatea lacului Van si a munteluj Ararat, a carii istorie se dezvolta paralel cu vechea istorie romana si pe urm cu istoria Bizantului, s-a format mai tirziu, prin migratiuni in legatura c cruciatele, dar chiar si inainte de fenomenul cruciatelor, in legatura cu nevi economice provocate [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Strainii la noi dupa adeverirea calatorilor

In ce priveste pe armeni, iata pe scurt, de unde provin ei: Dincolo d Armenia cea veche, de supt Gaucaz, in vecinatatea lacului Van si a munteluj Ararat, a carii istorie se dezvolta paralel cu vechea istorie romana si pe urm cu istoria Bizantului, s-a format mai tirziu, prin migratiuni in legatura c cruciatele, dar chiar si inainte de fenomenul cruciatelor, in legatura cu nevi economice provocate de navigatia pe Marea Mediterana, o Armenie Mic Ea era aproape de muntii Taurus si Antitaurus, acolo unde se afla Sis, Adan Mamistra,

Pilerga, centre care au decazut, dar care acum, cu ocupatia frar ceza si cu tot ce va rezulta din marele razboi, se poate intimpla sa invi Regiunea aceasta s-a occidentalizat, clasa dominanta, dinastia s-au franciza primind o multime de uzante de la cruciati. La urma, regatul Armeniei Mi a fost desfiintat, la sfirsitul secolului al XlV-lea, de musulmani, atunci cin el avea in fruntea sa pe ultimul reprezintant al dinastiei franceze, din Poito de Lusignan, care a cirmuit si in Cipru.
Dupa migratiunea cea dintii, din Armenia Mare in Armenia Mica, a urmat altele din Armenia Mica insasi peste Marea Mediterana si peste Mare Neagra.

Cei mai numerosi colonisti s-au dus prin peninsula Asiei Mici catr Trapezunt, unde si acum este o populatie armeneasca importanta. Apoi pe coasta asiatica au trecut pe coasta europeana cum au facut si grecii (ar vazut cum Comnenii din Trapezunt au avut o colonie la Mangup, in Crimeea de unde era doamna Maria, si cu singe de-al Paleologilor a caror monogram e pe perdeaua ei de mormint, a lui Stefan cel Mare). Tot asa au trecut armenii acolo, in Crimeea, si au format supt stapinirea, la Caffa si aiurea, genovezilor, cu carii erau deprinsi inca din Asia, colonii infloritoare.

Drumul de comert insa mergea de la Caffa spre nord-vest, catre Lio Astfel armenii au venit intii cu carale de comert ce legau cu Polonia mare port genovez din Orient aici la Liov pentru a se cobori tot cu carale de corner prin Moldova, catre Cetatea Alba, daca nu totdeauna si catre Caffa. In acest chip, ei s-au inradacinat in orasele incepatoare ale Moldove unde nemtii aduceau dreptul lor de Magdeburg, pe care l-au pastrat mult vreme; armenii, din pricina religiei lor deosebite si a obiceiului de a trai m mult intre ei, s-au pastrat mai bine in aceste colonii.

S-a pretins ca biserica lor din Iasi ar fi fost zidita la sfirsitul veacului XlV-lea; de fapt, acesti oaspeti, imbogatiti prin negot, au cumparat biseri frumoase de la ai nostri: astfel una dintre cele din Botosani ori Zamca linga Suceava. Se pastreaza si anume din cartile lor de slujba: la Roma este o evanghelie scrisa in Crimeea, in veacul al XlV-lea.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.