Strabon

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.46

nivel: Liceu

Este in fapt o compilatie, interesanta pnn informatiile preluate din alte lucrari, intre timp disparute. Un alt istoric, Dionis din Halicamas a lasat o voluminoasa lucrare: Antichitatile Romei. Este semnificativa reflectia sa: "Istoria este filosotla predata cu ajutorul exemplului".14

Atat pnn valoarea sa intrinseca, precum si pnn interesul pe care il prezinta pentru istoria trecutu[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Strabon

Este in fapt o compilatie, interesanta pnn informatiile preluate din alte lucrari, intre timp disparute. Un alt istoric, Dionis din Halicamas a lasat o voluminoasa lucrare: Antichitatile Romei. Este semnificativa reflectia sa: "Istoria este filosotla predata cu ajutorul exemplului".14

Atat pnn valoarea sa intrinseca, precum si pnn interesul pe care il prezinta pentru istoria trecutului nostru, retine in mod special atentia Strabon (63 i.e.n.-21 e.n.)si Geografia sa. S-a nascut la Amaseia, in jurul anului 60 i.e.n. A ajuns la Roma, a trait acolo o vreme, a intreprins multe calatorii in afara Greciei si a Peninsulei Italice.

A compus o ampla opera istorica intitulata Istorica hypoimiemata in 47 de carti. Cea mai mare parte era consacrata penoadei de dupa 144 i.e.n. A mers cu expunerea pana la moartea lui Caesar si s-a aplecat mai ales asupra evenimentelor legate de anexiunea Asiei Mici la Imperiul roman.
Geografia lui Strabon este o opera valoroasa nu numai pentru informatiile de ordin geografic, ci si pentru cele cu caracter istoric. La sursele sale au apelat scriitorii de mai tarziu: Plutarh, Appian etc.

Opera lui Strabon avea 17 carti dintre care au ajuns la noi doar 7. Este un vast tratat de geografie. Primele doua carti reprezinta o introducere generala; a treia este dedicata Spaniei, a patra Galiei, Britanici si altor zone septentrionale, a cincea si a sasea Italiei si insulelor italiene, a saptea Germaniei. Scitiei, Peninsulei Balcanice septentrionale - Tracia si Illiria.

Trei carti sunt dedicate Greciei. Exista o carte dedicata altor teritorii, pana la tarmurile Donului.Strabon a consultat un mare numar de autori pe care ii citeaza cu onestitate. Opera sa a fost cunoscuta mai tarziu, dupa moartea sa. Prima traducere latina a Geografiei lui Strabon a aparut in 1471 la Roma. "De la Strabon provin unele dintre cele mai insemnate stiri privitoare la populatiile de la Nordul Dunarii. El arata ca teritoriul getic se intindea la est de Germania, intre valea Dunarii si muntii Padurii Hercinice"15.

Stirile din Geografia lui Strabon coincid cu cele furnizate de lulius Caesar in Comentarii despre razboiul galic. Tinutul dintre Nistru, Marea Neagra si gurile Dunarii erau numite de Strabon "stepa getilor"'. Intereseaza in chip special mentiunea ca dacii si getii sunt doua ramuri ale aceluiasi neam care vorbesc aceeasi limba.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.