Stomatitele

3x puncte

categorie: Biologie

nota: 9.61

nivel: Facultate

STOMATITA ULCEROASA. Reprezinta o eruptie ulcero-necrotica bucala ce apare in urma scaderii activitatii generale si/sau bucale, de regula de ordin toxic sau carential urmata adesea de invadarea mucoasei bucale de diferiti germeni de supuratie si necroza. Aspecte clinice: mucoasa rosie-violacee, tumefiata, ulcerata, miros fetid, saliva se scurge la exterior in cantitati foarte mari si prezinta str[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Stomatitele

STOMATITA ULCEROASA. Reprezinta o eruptie ulcero-necrotica bucala ce apare in urma scaderii activitatii generale si/sau bucale, de regula de ordin toxic sau carential urmata adesea de invadarea mucoasei bucale de diferiti germeni de supuratie si necroza. Aspecte clinice: mucoasa rosie-violacee, tumefiata, ulcerata, miros fetid, saliva se scurge la exterior in cantitati foarte mari si prezinta striuri de sange/portiuni de tesut gangrenat.

6.STOMATITA GANGRENOASA(Gangrena gurii/noma). Apare in urma infectiei mucoasei bucale si a tesutului subiacent, de regula cu asociatii de germeni anaerobi, apare mai frecvent la carnivore, rar la purcei si vitei. Starea generela este grava debuteaza cu febra, urmeaza o stare depresiva si in final forma comatoasa cu semnele socului toxic; saliva este hemoragica,aspect murdar, miros fetid;

Gangrena are aspect cianotic apoi verzui-gri-albicioasa care in timp se elimina; se localizeaza la nivelul limbii la carnivore si in zonele invecinate limbii la purcei si vitei; procesul gangrenos are tendinta de difuziune, cuprinzand plaseul gurii, chiar bazele.

Prin deglutitia materialului septic apar complicatii gastro-intestinale, iar prin aspirarea pe cale aerofora apare gangrena pulmonara.Diagnostic.Nu prezinta dificultati sub aspect anatomo-clinic. Se bazeaza pe disfagie si pe leziuni care se observa usor, in timpul vietii. Se face diagnostic diferentiat fata de: bolile glandelor salivare, bolile faringelui si esofagului(disfagia este de alt tip-II), palalizia de trigemen unde nu apar semne locale doar imposibilitatea inchiderii gurii, bolile dentare.

Evolutie.De cele mai multe ori este acuta, stomatitele grave avand deseori consecintele: slabire, inducerea hipoglicemiei, scaderea reactivitatii generale a organismului.Prognostic.Este favorabil in cazul stomatitelor usoare si rezervat/grav in cazul stomatitelor profunde.

Tratament. tratament igienic - ameliorarea conditiilor de intretinere (curatenie, izolare, dezinfectie, miscare, igiena corporala)
2> tratament dietetic - administrarea de nutreturi semilichide/moi, apa la discretiea(tratata cu CuSO4 sau acidifiata cu otet sau apa bicarbonatata), alimentatie articiala (sonda gastrica) daca disfagia este grava, la purcei se administreaza lapte indulcit cu glucoza.

3> tratament etiotrop - de la caz la caz, dupa stabilirea diagnosticului etiologic, vizandu-se atat factorii determinanti cat si starile carentiale sau bolile primare ale altor organe. Antiinfectioasele administrate pe cale generala sunt justificate numai in stomatitele flegmonoase, iar in asociatie cu ioduroase sunt recomandate in glositele actinobacilare. In stomatitele pseudomembranoase dau rezultate medicamentele fibrinolitice: tripsina, α chemo-tripsina.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Biologie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.