Stomac - radiografia si boli ce se pot vedea

1x punct

categorie: Medicina

nota: 10.00

nivel: Facultate

Stomacul este format din cardie si fornix, corpul stomacului, sinusul gastric, antrul prepiloric, canalul piloric. El are doua curburi: mica si marea curbura si 2 fete; anterioara si posterioara care se suprapun.Cardia reprezinta jonctiunea dintre esofag si stomac. Pilorul este sfincterul interpus intre antrul piloric si bulb. El are o lungime de 0,5 - 1 cm, centreaza baza bulbului duodenal si ant[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Stomac - radiografia si boli ce se pot vedea

Stomacul este format din cardie si fornix, corpul stomacului, sinusul gastric, antrul prepiloric, canalul piloric. El are doua curburi: mica si marea curbura si 2 fete; anterioara si posterioara care se suprapun.Cardia reprezinta jonctiunea dintre esofag si stomac. Pilorul este sfincterul interpus intre antrul piloric si bulb. El are o lungime de 0,5 - 1 cm, centreaza baza bulbului duodenal si antrul realizand asa numitul H piloric.Pliurile mucoasei gastrice apar ca zone lacunare separate prin zone liniare de SDC (vaile dintre pliuri) dispuse paralel. Mica curbura este neteda.

La 1-2 cm de pilor, se poate evdentia unul sau mai multe pliuri transversale, care traverseaza antrul si mica curbura (pliul prepiloric). La nivelul marii curburi, pliurile devin divergente si o traverseaza transversal. Datorita acestui fapt, marea curbura are un contur neregulat, mai accentuat in portiunea verticala. La nivelul fornixului, pliurile sunt mai groase, dispuse nesistematizat. Cele pericardiale au forma de stea sau de pliu circular care o inconjoara.

DIVERTICOLII GASTRICI
Diverticolii sunt intalniti 1 la 1500-2000 de examinari gastrice. Ei sunt localizati subcardial, la nivelul micii curburi, pot avea incluzii ectopice de tesut pancreatic, se pot ulcera si pot perfora.Radiologic, apar ca un plus de substanta baritata de forma rotunda sau ovalara, bine delimitata de dimensiuni variabile, legat de stomac printr-un colet. Atunci cand acesta este ingust, bariul retentioneaza in punga diverticulara si dupa evacuarea stomacului.

STENOZA HIPERTROFICA A PILORULUI
Se cunosc 2 forme de hipertrofie ale sfincterului piloric: forma congenitala si forma adulta.In forma congenitala, infantila, simptomele apar imediat dupa nastere, varsaturile domina tabloul clinic.Stomacul este dilatat si prezinta unde peristaltice adanci, frecvente, ineficiente. Evacuarea este incetinita. Canalul piloric este ingustat alungit de 1-2 cm, avand aspect de pilor in paranteze sprijinite, de pilor intre paranteze cand muschiul piloric protrude in baza bulbului duodenal sau in antru, sau pilor in duble paranteze.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.