Stingerea obligatiilor

7x puncte

categorie: Drept

nota: 10.00

nivel: Facultate

Aceasta instiutie de la aparitia ei decade pina in epoca lui Justinian care o reabiliteaza, cu scopul vadit de-a mai oferi un instrument util de stingere a obligatiilor in cadrul actiunilor reale; in prezent compensatia este folosita cu succes, cu atit mai mult cu cit raporturile reale dintre partile raporturilor obligationale s-au complexificat. Incercam sa vedem ce se urmarea, prin compensatie[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Stingerea obligatiilor

Aceasta instiutie de la aparitia ei decade pina in epoca lui Justinian care o reabiliteaza, cu scopul vadit de-a mai oferi un instrument util de stingere a obligatiilor in cadrul actiunilor reale; in prezent compensatia este folosita cu succes, cu atit mai mult cu cit raporturile reale dintre partile raporturilor obligationale s-au complexificat. Incercam sa vedem ce se urmarea, prin compensatie.
Punerea la dispozitia debitorului a unei exceptii in aparare impotriva reclamantului care are, fata de el, tot o datorie lichida, ajunsa la termen si de aceeasi natura in primul rind.

Insa sa observam ca judexul avea posibilitatea de-a nu tine cont de compensatia ceruta de catre pirit. El putea sa respinga exceptia invoAZcata pentru un motiv precum acela al existentei unei alte hotariri judecatoresti care consacrase:
- fie non-existenta vreunei creante ; - fie stingerea fostei creante Si in al doilea rand, scopul urmarit de parti prin compensatie este acelasi in toate actiunile, fie ele personale sau reale, de drept strict sau de buna-credinta. Daca a fost efectuata din eroare compensatia, pe calea unei condictio indebiti, partea interesata putea cere repetitiunea platii, inclusiv a daunelor-interese, dat fiind ca, prin compensatie se sting si obligatiile accesorii.

Tot prin intermediul institusiei compensatie, se stingeau si garantiile creantelor puse in balanta, ceea ce nu era intotdeauna in interesul debitorului. Din acest motiv, debitorul avea alegerea invocarii compensatiei pe cale de exceptie sau, dimpotriva, pastrarea actiunii separate impotriva reclamantului, dupa cum judecatorul nu era tinut de exceptia de compensatiune a piritului din proces.
Era necesara indeplinirea cumulativa a citorva conditii, pentru ca exceptia de compensatie sa poata fi sustinuta in proces si anume:

- in primul rind, chiar daca, in general, cauza obligatiilor ce urmau a fi compensate nu avea o importanta capitala, nu puteau fi operate; - in al doilea rind, datorita faptului ca acest mijloc exceptional tinea loc de plata, era necesar, in viziunea unei constitutiuni imperiale, sa existe simili-tudine, identitate de obiect al datoriilor, intrucit creditorul nu putea fi dezavantajat prin oferirea a unui alt bun decit cel pretins
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.