Stiluri de viata in Romania

1x punct

categorie: Economie

nota: 9.16

nivel: Facultate

Atemporalii (12%)
Atemporalii sunt în majoritate bărbați, au un nivel de educație scăzut și locuiesc în mediul rural.Aceștia sunt oameni care trăiesc în afara istorie, preocupați în general de lucruri din realitatea imediată: repară ceva prin casă, discută cu vecinii, găsesc noi utilizări lucrurilor, își privesc copiii crescând, visează la o viață prosperă și liniștită.

Atemp[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Stiluri de viata in Romania

Atemporalii (12%)
Atemporalii sunt în majoritate bărbați, au un nivel de educație scăzut și locuiesc în mediul rural.Aceștia sunt oameni care trăiesc în afara istorie, preocupați în general de lucruri din realitatea imediată: repară ceva prin casă, discută cu vecinii, găsesc noi utilizări lucrurilor, își privesc copiii crescând, visează la o viață prosperă și liniștită.

Atemporalii evită creativitatea și aventura, nefiind curioși. Totodată, nu sunt tentați de realizările profesionale și funcțiile d econducere. Filosofia lor de viață se bazează pe valori ca siguranța, sănătatea, liniștea și fericirea. Familia nu se află în centrul preocupărilor lor, respectă familia ca instituție, dar abordează relațiile de familie într-o manieră modernă.

Aceste persoane vor ca totul în gospodăria lor să fie foarte bine organizat. Muncesc adesea peste 10 ore pe zi pentru a asigura “bunăstarea” casei, dar visează la o vreme în care nu va mai fi nevoit să muncească.

Atemporalii se simt bine în natură și se comportă ca atare. De exemplu, preferă activitățile în aer liber (grădinărit, dereticit prin curte, munca la câmp) studiului și învățării.Deși standardul lor de viață s-a deteriorat în ultimii ani, atemporalii exprimă un optimism moderat față de viitor. Ignorarea evenimentelor survenite la scară națonală și mondială și concentrarea asupra realității de fiecare zi reprezintă modul lor original de a face față schimbărilor rapide. Singurul punct de referință stabil în viață lor pare a fi credința în Dumnezeu.

Familiștii tradiționaliști (7%)
Familiștii tradiționaliști sunt în majoritate femei, de regulă căsătorite, care locuiesc în mediul urban, cu venituri medii și mari și educație medie și superioară.

Pentru aceste persoane, familia este cea mai importantă sursă de fericire. Aceasta este mediul în care au cele mai mari satisfacții și joacă, de asemenea, rolul de refugiu împotriva “agresiunilor” din exterior: probleme de serviciu, creșterea prețurilor, sărăcia, problemele sociale. În consecință, își petrec cea mai mare parte a timpului liber în compania membrilor familiei – luând masa împreună, jucându-se cu copiii sau vizitând rudele.

Percepția asupra familiei este una tradițională, existând o demarcație clară între rolul soțului și cel al soției în cadrul familiei. Soția este o gospodină perfectă, mândră să păstreze casa aranjată și familia curată. De asemenea, se ocupă de treburile gospodărești în paralel cu serviciul. Soțul muncește din greu pentru a furniza familiei cele necesare, având și responsabilitatea reparațiilor din casă și a altor “treburi bărbătești” (întreținerea mașinii, grădinăritul etc.)

Familiștii tradiționaliști sunt conduși de valori ca respectul pentru cei vârstnici, moralitatea, cinstea. Scopul lor ultim în viață este acela de a lăsa ceva în urma lor, cum ar fi un copil reușit care să cunoască succesul și să-și făurească propria viață.

Munca reprezintă un aspect important în viața lor. Sunt cinstiți la locul de muncă, încercând să-și îndeplinească sarcinile cât mai bine, dar numai rareori sunt dispuși să muncească peste program. Preferă slujbele pe care le fac cu plăcere celor foarte bănoase.

Pentru familiștii tradiționaliști, stabilitatea este un scop în sine și se reflectă în comportamentul lor – evită să-și modifice coordonatele majore ale vieții (slujba, locuința). Cu toate acestea, le place să fie la curent cu ceea ce se întâmplă în jurul lor, motiv pentru care citesc cu regularitate ziare și reviste. Consideră că educația este importantă în viață și de aceea acordă o mare atenție educației copiilor lor.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.