Stiluri Manageriale

5x puncte

categorie: Management

nota: 8.76

nivel: Facultate

Stilul de management poate fi definit prin totalitatea particularităților caracteristice activității managerului, a modalităților specifice de a gândi, de a se comporta și acționa, felul în care acesta intervine în activitatea subordonaților, capacitatea lui de a se adapta la diferitele situații, utilizând metode și tehnici potrivite.

Determinarea stilului de manage[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Stiluri Manageriale

Stilul de management poate fi definit prin totalitatea particularităților caracteristice activității managerului, a modalităților specifice de a gândi, de a se comporta și acționa, felul în care acesta intervine în activitatea subordonaților, capacitatea lui de a se adapta la diferitele situații, utilizând metode și tehnici potrivite.

Determinarea stilului de management implică luarea în considerare a unui ansamblu de factori care condiționează activitatea managerului și modul specific de acțiune, dintre care amintim: sistemul de management practicat în unitate; personalitatea și modul de a acționa al managerului, potențialul și personalitatea subordonaților; sistemul motivațional practicat în unitate, etc.

Un rol deosebit il are stilulde conducere, care este:“ modul personal, specific de a gandi, de a actiona si de a se comporta… un sistem de modalitati de actiuni cu scop bine determinat… de interventie in activitatea celor condusi prin influentarea lor activa” (E. Mihuleac).

Pentru a fi eficace, personalul de secretariat trebuie sa aiba:pregatirea profesionala de specialitate;o buna rezistenta fizica si nervoasa;calitati fizice, intelectuale, morale si umane indispensabile (aspect placut, inteligenta, memorie buna, constiinciozitate, spirit de disciplina, loialitate, devotament, asociabilitate, tact, modestie etc.).

Toate acestea trebuie sa-i dea posibilitatea sa stenodactilografieze corect, sa redacteze scrisori simple, sa selecteze materialele interesante, sa intocmeasca statistici, sa ordoneze unele lucrari sau actiuni si sa urmareasca executarea lor si sa fie capabil sa utilizeze corect intreg echipamentul tehnic din secretariat precum si pe acelea folosite de conducator (C.Russu, O. Nicolescu).

Inteles in acest mod, stilul de conducere reflecta “arta” cadrelor de conducere de a se adapta situatiilor ivite, de a sesiza imediat esenta problemelor si de a le trata prin utilizarea celor mai potrivite metode. Posibilitatea cunoasterii stilului de conducere este conditionata de recunoasterea si analiza factorilor care-l influenteaza, respectiv:personalitatea cadrului de conducere este determinata de pregatirea, aptitudinile, temperamentul, vointa, etc. si se reflecta in modul in care este conceputa si realizata practica conducerii;

colectivul condus (prin calitatea colaboratorilor, atitudinea lor fata de munca si atmosfera generala din colectivul condus) influenteaza atat prin potentialul si personalitatea fiecaruia in parte cat si prin coeziunea, solidaritatea si constiinta generala (dominata) a intregului colectiv;

stilul nivelurior ierarhice superioare si competenta acordata cadrului de conducere pot influenta, in bine sau in rau, stilul cadrelor de conducere subordonate, prin exemplul personal si exigenta manifestata, cat si prin intermediul amplorii competentei decizionale.

O prezentare exhaustiva a stilurilor de conducere este extrem de laborioasa datorita numeroaselor puncte de vedere si criterii - simple, duble, multiple - care stau la baza clasificarii lor.

Criterii de clasificare a stilurilor de management
În continuare, se prezintă trei criterii de clasificare a stilului managerial pe care le apreciem mai semnificative.În funcție de atitudinea față de responsabilitate, stilurile de management sunt grupate în trei categorii: repulsiv, dominant și indiferent.

Stilul repulsiv corespunde persoanelor care refuză promovarea în sistemul de management și, în mod deosebit, ocuparea posturilor aflate în eșalonul superior; manifestă un respect exagerat față de independența celorlalți, prezintă complexe de inferioritate.

Dacă o persoană cu o astfel de atitudine față de responsabilitate ocupă prin forța împrejurărilor un post în sistemul de management, în situații extreme adoptă decizii puțin eficiente.

Stilul dominant încadrează managerii caracterizați printr-un comportament orientat spre dobândirea posturilor aflate în eșalonul superior al sistemului de management. Persoanele cu acest stil de management sunt dinamice, dar generează un climat caracterizat prin tensiuni și conflicte între subordonați.

Aceștia au un grad ridicat de încredere în sine și convingerea fermă că posturile respective le "revin de drept", numai ei sunt apți și datori să ducă la îndeplinire atribuțiile circumscrise postului.

Tendința dominantă a acestora este de a impune propria opinie în procesul de adoptare a deciziilor. În cazul unor eșecuri, caută explicații exterioare propriei persoane, plasând întreaga răspundere sau în bună parte pe seama colaboratorilor. La aceste persoane gradul de autoevaluare obiectivă a activității este redus, au puține preocupări pentru a-și perfecționa stilul de management.

Aspectele pozitive ale practicării unui astfel de stil de management se referă la rezultatele mai bune obținute în situații de incertitudine, datorită perseverenței în dobândirea scopurilor propuse.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Management

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.