Stilul muntenesc

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.80

nivel: Gimnaziu

Dintre bisericile mai importante de acest fel din sec. XVI, amintim, de ex.: Biserica schitului Cetatuia din Ramnicu Valcea, jud. Valcea; biserica fostei manastiri Valea din comuna Titesti, judetul Arges (zidita de Petru Voievodul, zis Radu Paisie, la 1537), biserica din Stanesti-Valcea (zidita de boierii Buzesti), bolnita manastirii Cozia (zidita la 1542 de Radu Paisie), biserica Curtea Veche di[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Stilul muntenesc

Dintre bisericile mai importante de acest fel din sec. XVI, amintim, de ex.: Biserica schitului Cetatuia din Ramnicu Valcea, jud. Valcea; biserica fostei manastiri Valea din comuna Titesti, judetul Arges (zidita de Petru Voievodul, zis Radu Paisie, la 1537), biserica din Stanesti-Valcea (zidita de boierii Buzesti), bolnita manastirii Cozia (zidita la 1542 de Radu Paisie), biserica Curtea Veche din Bucuresti (zidita de Mircea Ciobanul, inainte de 1559), biserica fostei manastiri Bucovat de langa Craiova (zidita de banul Stefan la 1570), biserica fostei manastiri Cobia din jud.

Dambovita (1572) construita de clucerul Badea, Ansamblul Curtii domnesti de la Targoviste, jud. Dambovita, compus din Biserica Domneasca ctitoria lui Petru Cercel (1585), ruinele palatului voievodal din sec al XIV-lea, turnul Chindiei si biserica Sf. Vineri din sec al XV-lea; manastirea Caluiu, jud. Olt , ctitorie a boierilor Buzesti, terminata in 1588; biserica fostei manastiri Tutana din judetul Arges (1589), biserica fostei manastiri Marcuta de langa Bucuresti (1588-1592, cu modificari ulterioare), Biserica Sfanta Paraschiva inceputa de Patrascu cel Bun si terminata de fiul sau, Mihai Viteazul inainte de a fi ajuns domn (1587), dar mai ales biserica fostei manastiri Mihai-Voda din Bucuresti (ctitorie din 1591 a lui Mihai Viteazul).

In secolul XVII domnitorul Matei Basarab a construit numeroase lacasuri de cult in stil muntenesc, cum ar fi: Manastirea Arnota, jud. Valcea (1633-1636; ansamblu monastic Brancoveni, jud. Olt, rezidit si fortificat de Matei Basarab (1640); Manastirea Strehaia, jud. Mehedinti (1645). Actuala biserica a Manastirii Negru Voda din Campulung Muscel, jud. Arges este tot o ctitorie a lui Matei Basarab cu refaceri din secolul al XIX-lea.

Nu doar bisericile au fost construite in stil muntenesc ci si conacele si curtile boieresti cum ar fi: Curtea fortificata a marelui ban Mares Bajescu (1666) din Bajesti, jud. Arges care a construit si schitul Cornetu, jud. Valcea in 1666; Conac fortificat de la Golesti, jud Arges (1641-1642) si Biserica Sf. Treime (1646), construit de marele vistiernic Stroe Leurdeanu; Casa Stan Jianu si Biserica-cula Sf. Stefan din Preajba, jud. Dolj , sec. al XVIII-lea.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.