Stilul didactic modern in predarea geografiei

3x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.00

nivel: Liceu

Referat despre Stilul didactic modern in predarea geografiei
Actualmente numeroase strategii moderne pot fi folosite de catre profesorul de geografie in procesul instructiv-educativ, precum eseul, copacul cu idei, ciorchinele, turnirul intrebarilor etc. care vin sa completeze activitatile, metodele si procedeele traditionale.
Turnirul intrebarilor este un joc in care elevii sunt dete[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Stilul didactic modern in predarea geografiei

Referat despre Stilul didactic modern in predarea geografiei
Actualmente numeroase strategii moderne pot fi folosite de catre profesorul de geografie in procesul instructiv-educativ, precum eseul, copacul cu idei, ciorchinele, turnirul intrebarilor etc. care vin sa completeze activitatile, metodele si procedeele traditionale.
Turnirul intrebarilor este un joc in care elevii sunt determinati sa formuleze cu placere intrebari de diferite tipuri pornind de la un text stiintific, sa coopereze, dar si sa concureze. Este o metoda care se preteaza foarte bine la Geografia continentelor, clasele a VI-a si a VII-a.

Comunicarea sarcinii de lucru. Se formeaza grupuri de cate patru sau sase elevi care vor concura doua cate doua. Grupurile concurente primesc aceleasi materiale pentru documentare si aceeasi tema. Doua grupuri vor studia prima parte a lectiei, legata de elementele fizico-geografice ale unei tari, iar celelalte doua, partea a doua, legata de Geografia populatiei si Geografia economica. Se stabileste o perioada de timp pentru ca elevii sa citeasca textul, sa formuleze intrebari si raspunsuri pe baza acestuia. Aceste intrebari vor fi adresate echipei concurente, care la randul ei va adresa intrebari.

Activitate in grupuri. Deoarece fiecare elev lucreaza cu o viteza specifica, citirea textului si formularea intrebarilor se face individual. Daca elevii au neclaritati, discuta problemele cu membrii grupului din care fac parte. Fiecare elev va citi intrebarile formulate de catre colegi, pentru a se asigura ca stie sa raspunda la ele.

Competitia intre grupuri. Echipele concurente sunt asezate fata in fata. Fiecare membru al echipei numarul unu adreseaza o intrebare membrului numarul unu din echipa adversa. Echipa care formuleaza intrebarile primeste un punct pentru fiecare intrebare corect formulata.

Daca raspunsul primit nu este corect, alt membru al echipei va formula un raspuns, dar punctajul va fi de 0,5 puncte. Daca echipa adversa raspunde corect la toate intrebarile primite, primeste un numar egal de puncte cu echipa cealalta. Dupa ce primele doua echipe au adresat cate unul sau doua seturi de intrebari, (in functie de resursele de timp), intra in "turnir" celelalte echipe.

Cand se organizeaza prima data un astfel de turnir, permiteti elevilor sa formuleze orice tip de intrebari, dar in lectiile urmatoare, turnirul devine mai valoros daca se specifica diferite cerinte in formularea intrebarilor. Deoarece la unele intrebari elevii gasesc usor raspunsurile in text, iar la altele au nevoie sa actualizeze cunostinte mai vechi ori sa faca conexiuni, interpretari, analogii, la inceputul activitatii se specifica daca au sau nu permisiunea de a formula intrebari al caror raspuns nu exista in text.

Daca elevii adreseaza echipei adverse intrebari dificile in afara textului, cu scopul de a o bloca, atunci se distruge placerea turnirului. Daca formuleaza intrebari strict legate de text, dar pe parcurs descopera intrebari la care nu cunosc raspunsurile dar ar dori sa le afle, acestea sunt adresate profesorului dupa concurs.

In aceasta forma de organizare a turnirului, echipele studiaza numai o parte din lectie. Pentru ca toti elevii sa fie preocupati de continutul lectiei, profesorul le va cere sa-si noteze intrebarile si raspunsurile formulate din continutul nestudiat. Acest turnir este organizat in etapa de realizare a sensului unui continut necunoscut, insa se poate organiza, in aceeasi forma, pentru evaluarea cunostintelor anterioare ale elevilor dintr-o lectie sau mai multe.

Turnirul intrebarilor are mai multe avantaje: incita la analiza, la descoperirea aspectelor inedite, la competitie; fiecare elev citeste textul, produce intrebari si raspunde la intrebari; elevii primesc sprijin din partea grupului in clarificarea aspectelor mai dificile; fiecare elev isi asuma un anumit rol in cadrul grupului. Cu toate ca forma de organizare a activitatii pare un joc, pentru a castiga turnirul elevii sunt provocati sa investigheze cu atentie si cu placere continutul textului pentru a produce intrebari multe, variate, corecte, interesante si dificile.

Aceasta strategie de dobandire si evaluare a cunostintelor elevilor deplaseaza centrarea activitatii in lectie de la profesor spre elevul care invata individual, dar si prin cooperare in cadrul grupului ori prin competitie cu alte grupuri. Exista si unele dezavantaje: nu se parcurge tot textul intr-o lectie in acelasi mod, necesita resurse mari de timp, unele aspecte ale continutului pot ramane neclarificate.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.