Stiinta economica in perioada contemporana

3x puncte

categorie: Economie

nota: 9.85

nivel: Facultate

Stiinta este un fenomen extrem de complex, astfel ca este dificil de dat o definitie stiintei care sa fie unanim acceptata. Ea apare ca un ansamblu de cunostinte despre lume; o baza a conceptiei despre lume; o forma a constiintei sociale (o forma de reflectare a lumii in constiinta); o componenta a culturii spirituale; o componenta esentiala a factorilor de productie. Aceasta complexitate sporeste[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Stiinta economica in perioada contemporana

Stiinta este un fenomen extrem de complex, astfel ca este dificil de dat o definitie stiintei care sa fie unanim acceptata. Ea apare ca un ansamblu de cunostinte despre lume; o baza a conceptiei despre lume; o forma a constiintei sociale (o forma de reflectare a lumii in constiinta); o componenta a culturii spirituale; o componenta esentiala a factorilor de productie. Aceasta complexitate sporeste daca tinem seama ca unii specialisti mai adauga stiintei si alte atribute mai mult sau mai putin distincte: fenomen biologic; instrument de adaptare; latura a cunoasterii; mijloc de productie.

Din multitudinea de definitii noi vom releva doar cateva, pe care le consideram semnificative. Asa de pilda, Tadeusz Katorbinski considera ca "stiinta este orice cunoastere care s-a maturizat suficient de mult pentru a putea fi predata ca disciplina in invatamantul superior". Fara a extinde explicatia redam in cele ce urmeaza o definitie data de Einstein: "stiinta este incercarea de a face diversitatea haotica a experientelor noastre senzoriale sa corespunda unui sistem de gandire uniform din punct de vedere logic".

Desi ni se pare foarte corecta, aceasta definitie poate genera confuzie, in sensul ca stiinta ar trebui sa corespunda mai mult gandirii umane decat continutului legic al diversitatii haotice a faptelor. De aceea, preferam definitia potrivit careia stiinta este ,,un ansamblu de cunostinte sistematizate si verificate de practica". In fine, alti specialisti apreciaza ca "prima trasatura distinctiva a unei stiinte este sa fie o cunoastere bazata pe fapte, organizata astfel incat sa explice si sa rezolve problemele".

Pentru a intelege procesele si tendintele din interiorul stiintei este necesar sa fie cunoscute legitatile care actioneaza in dezvoltarea stiintei (vezi pag. 20-22 din cursul recomandat).Revolutia savarsita in stiinta a generat deplasari si in sfera corelatiilor traditionale ale Stiinta si-a consolidat locul si rolul in societate. Ea nu apare doar ca o forma a constiintei sociale; in procesul apropierii si servirii practicii economice si sociale, stiinta se manifesta in primul rand ca factor de productie;

aceasta calitate a stiintei se manifesta atat direct, nemijlocit, cat si indirect, prin sistemul tehnologic, mult mai puternic insa ca pana acum, devenind principalul neofactor de productie al societatii, al innoirii si perfectionarii productiei, al progresului economic si social (pentru aprofundarea aspectelor referitoare la schimbarile din sistemul corelatiilor stiintei se recomanda pag. 22-23 din curs).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.