Stiinta comunicarii vs semiotica

3x puncte

categorie: Diverse

nota: 9.99

nivel: Liceu

Definitiile si distinctiile lui Danesi referitoare la stiinta comunicarii si semioticii mi-au capturat interesul deoarece intr-un fel, el intrevede o linie de demarcatie intre cele doua arii de studiu care dealtfel sunt foarte strans imbinate. In continuare am incercat sa sintetizez aceste diferente. Sunt de acord ca pana acum nu sunt convins in intregime de acest mod de a distinge intre semiotica[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Stiinta comunicarii vs semiotica

Definitiile si distinctiile lui Danesi referitoare la stiinta comunicarii si semioticii mi-au capturat interesul deoarece intr-un fel, el intrevede o linie de demarcatie intre cele doua arii de studiu care dealtfel sunt foarte strans imbinate. In continuare am incercat sa sintetizez aceste diferente. Sunt de acord ca pana acum nu sunt convins in intregime de acest mod de a distinge intre semiotica si stiinta comunicarii. Totusi consideram ca are o valoare deosebita. O reflectie asupra acestor subiecte ne vor ajuta atat pe noi, cat probabil si pe cititor sa le inteleaga mai bine.

Astazi suntem in plina era a informatiei. Manipularea informatiei este definita ca principala activitate comerciala a zilelor noastre. Indiferent de nivelul pe care ne situam, suntem cu totii consumatori de informatie. Deasemenea, cei mai multi dintre noi au de-a face cu dirijarea, procesarea, lansarea, transmiterea sau vanzarea informatiei, si toate acestea ca un mod de viata.
Informatia este livrata in tot felul de pachete sau mai bine zis este transmisa prin tot felul de suporturi media.Tot felul de mesaje sunt transmise tuturor tipurilor de audienta.

Informatia este elementul cheie al stiintei comunicarii si probabil tot asa si pentru semiotica. Consideram informatia a fi materia prima pentru constructia mesajelor si crearea semnificatiei. Semnele sunt o colectie de biti si cuante de informatie. Informatia este ceea ce noi descifram din semne. De remarcat ca decodarea se poate derula deoarece unele tipuri de codari este intotdeauna o parte din "creatia" semnului. Chiar si semnele iconice care sunt "reprezentari directe a unui referent", precum sunt ele definite de Danesi, pot fi codate pentru a le face transferabile prin orice mediu.

Sa luam o floare ca fiind referentul. O reprezentare iconica a unei flori ar putea fi o mana ce deseneaza, o pictura sau un tablou colorat. De la cel mai nesemnificativ icon (desenatorul) pana la cel mai reprezentativ icon (tabloul colorat), este necesar de a crea un semn pentru reprezentarea codata a informatiei (i.e. model, textura, culoare). Un parfum ce miroase "asemeni" florii este deasemenea o reprezentare iconica a unui obiect real. Ne gandim astfel la toate procesele chimice necesare codarii mirosului florii printr-o substanta.
Nimic nu este perceput de catre mentalul nostru fara sa fie trecut prin simturile noastre (J.A.Comenius, 1592 -1670).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.