Stiinta comunicarii versus semiotica

3x puncte

categorie: Psihologie

nota: 9.02

nivel: Facultate

Un parfum ce miroase “asemeni” florii este deasemenea o reprezentare iconică a unui obiect real. Ne gândim astfel la toate procesele chimice necesare codării mirosului florii printr-o substanță.

Nimic nu este perceput de către mentalul nostru fără să fie trecut prin simțurile noastre (J.A.Comenius, 1592 -1670). Această specificare este reprezentativă ca importanță pentru[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Stiinta comunicarii versus semiotica

Un parfum ce miroase “asemeni” florii este deasemenea o reprezentare iconică a unui obiect real. Ne gândim astfel la toate procesele chimice necesare codării mirosului florii printr-o substanță.

Nimic nu este perceput de către mentalul nostru fără să fie trecut prin simțurile noastre (J.A.Comenius, 1592 -1670). Această specificare este reprezentativă ca importanță pentru alt element crucial al comunicării și anume percepția.

Pentru marea majoritate a ființelor umane (lăsând la o parte psihicul), cele cinci simțuri sunt doar un mod de conectare cu toate obiectele și semnele dinlăuntrul și din exteriorul trupurilor noastre. Ceea ce Comenius dorea să explice prin această specificare este faptul că nu poate avea loc o comunicare sau creare de semnificație dacă informația nu a fost trecută prin simțurile noastre.

Consider că atâta vreme cât percepția este privită ca o componentă importantă a procesului comunicării, ea va fi una din variabilele ce vor afecta propriile noastre achiziții și interpretări ulterioare ale informației.

Comunicarea este definită ca transferul informației de la sursă la receptor. Scopul specialistului în comunicare este de a realiza acest proces într-un mod eficient și efectiv. De aici, teoreticienii comunicației au încercat să descrie modele prin care comunicarea poate fi abordată. Provocarea este ca acele corecte combinări codificate, media și contextele să creeze un transfer informațional rapid, cost adecvat și acuratețe.

Aceste procese nu pot fi separate de faptul că oamenii sunt cei ce decodează informația, receptând-o dintr-un mediu caracteristic, într-un context specific și conferându-i o semnificație. Aici intervine rolul semioticii.

Semiotica este, după Danesi, știința sau doctrina ce studiază semnele. Desigur, ne reamintim că Danesi sugera despre semiotică că studiază mai întâi semnificația și apoi comunicarea. Înclin să cred că Danesi dorea să transmită prin această declarație că principala orientare a semioticii este de a studia semnificația.

Comunicarea este pentru semioticieni o a doua temă. După cum teoreticienii comunicării și-au dezvoltat propriul plan de lucru, tot așa și semioticienii sunt foarte îngrijorați de esența creerii semnificației.

DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.