Sticla - marfuri din sticla

5x puncte

categorie: Chimie

nota: 9.80

nivel: Liceu

Sticla ocupa un loc important in cadrul bunurilor de consum, fiind un material de neinlocuit in anumite domenii.
In domeniul sticlariei fine pentru menaj Romania se situeaza intre primii 10 producatori mondiali. Producția acopera 90% din cererea pietei interne si 85% din produsele executate manual sunt destinate pietei externe. Cele mai multe produse se exporta in tarile Uniunii Europene, d[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Sticla - marfuri din sticla

Sticla ocupa un loc important in cadrul bunurilor de consum, fiind un material de neinlocuit in anumite domenii.
In domeniul sticlariei fine pentru menaj Romania se situeaza intre primii 10 producatori mondiali. Producția acopera 90% din cererea pietei interne si 85% din produsele executate manual sunt destinate pietei externe. Cele mai multe produse se exporta in tarile Uniunii Europene, dar si in Japonia si SUA.

Compozitia sticlei

Sticla este un corp solid, amorf, obtinut prin topirea unui amestec de nisip, soda calcinata, calcar si alte materii prime; prin racirea amestecului topit acesta devine rigid prin creșterea treptata a vascozitatii.

Compozitia chimica a sticlei:

Componenti sticlei se exprima sub forma de oxizi si se impart in 3 categorii:
a. oxizi acizi (RO2)
b. oxizi bazici (R2O) care sunt oxizi ai metalelor alcaline
c. oxizi ai metalelor alcalino-pamantoase si oxizi ai metalelor grele (RO)
Compozitia chimica a sticlei se poate exprima prin formula generala:
xRO2 * yR2O * zRO
unde: - x, y, z - reprezinta proportiile fiecarei categorii de oxizi;
- R – radicalul oxizilor acizi, bazici, si ai metalelor alcalino-pamantoase si grele

Rolul materiilor principale si secundare in formarea proprietatilor sale

Materiile prime principale:

a. vitrifiantii intra in cantitatea cea mai mare in amestecul de materii prime; materii prime cu rol de vitrifianti sunt: nisipul cuartosos, boraxul, acidul boric; oxidul vitrifiant cel mai utilizat este bioxidul de siliciu care este inlocuit partial cu anhidrida borica.
b. Fondantii au rolul au rolul de a cobora temperatura de topire a vitrifiantilor; in acest scop se folosesc: soda calcinata, carbonatul de potasiu, sulfatul de sodiu.
c. Stabilizantii sunt materii prime care au rolul de a mari stabilitatea chimica, si de a imbunatati proprietatile mecanice, termice si electrice; se folosesc: carbonatul de calciu, sulfatul de bariu, oxidul de plumb, oxidul de zinc.
Fiecare dintre oxizii stabilizanti confera sticlei anumite proprietati si determina obtinerea unui anumit tip de sticla cu destinatie precisa.

Materiile prime secundare: sunt substante care se adauga in anumite proportii pentru a conferii sticlei anumite proprietati:
a. Afinantii au rolul de a limpezii masa sticloasa topita; ca afinanti se intrebuinteaza: trioxidul de arseniu, sulfatul de sodiu, sulfatul de calciu.
b. Opacizantii au rolul de a da sticlei un aspect translucid sau opac; se folosesc in acest scop: criolita, fluorina, bioxidul de staniu, fosfati etc.
c. Decolorantii au rolul de a inlatura culoarea imprimata sticlei de catre diferite impuritati din materiile prime principale; ca decoloranti se folosesc: trioxidul de arseniu, bioxidul de mangan, oxidul de nichel, azotatul de sodiu si altii.
d. Colorantii sunt oxizi sau saruri metalice care se folosesc pentru a da diferite culori sticlei; oxizii de fier – verde-albastrui, oxidul de cobalt – albastru, oxidul de crom – verde etc.

Principalele operatii de obtinere si rolul lor
in asigurarea calitatii produselor din sticla

Procesul tehnologic de obtinere a sticlei cuprinde 4 faze importante.
1.1. Obtinerea masei sticloase. Amestecul de materii prime preparat si dozat astfel incat sa aiba o granulozitate uniforma, o umiditate corespunatoare si sa fie omogen din punct de vedere chimic, este topit in cuptoare speciale la temperaturi ridicate.
1.2. Afinarea are loc la temperaturi mai ridicate pentru a micsora vascozitatea sticlei si a se elimina mai usor bulele de gaze, prin ridicarea lor la suprafata.
1.3. Omogenizarea compozitiei chimice a masei sticloase prezinta o deosebita importanta pentru calitatea produselor din sticla.

2. Fasonarea consta in transformarea masei sticloase in obiecte, de diferite forme, prin utilizarea urmatoarelor procedee:
2.1. Suflarea este procedeul prin care se obtin obiecte din sticla pentru menaj si ambalaje cu pereti subtiri si cu cavitati interioare de forme diferite.
Fasonarea prin suflare se realizeaza in doua faze: modelarea obiectului din masa de sticla aflata in stare plastica si fixarea formei definitivve prin suflarea in forme.
2.2. Presarea este procedeul prin care se obtin produse cu pereti grosi si cu cavitati interioare simple. Fasonarea prin presare se realizeaza folosind un dispozitiv de presare – poanson si o forma metalica in care se introduce cantitatea necesara de sticla.

2.3. Tragerea se foloseste pentru fabricare geamurilor, placilor si a tevilor. Procedeul consta in principiu in tragerea sticlei sub forma de banda printr-un sistem de rulouri care realizeaza tragerea benzii cu viteza mare si in acelasi timp racirea lenta pentru detensionare.
2.4. Laminarea consta in introducerea masei sticloase intre 2 cilindri laminori care se rotesc in sens invers.
3. Recoacerea consta in racire lenta a produselor fasonate, in cuptoare tunel, cu transportoare tip banda rulanta.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Chimie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.