Stereotipuri, prejudecati, discriminare

3x puncte

categorie: Psihologie

nota: 9.85

nivel: Facultate

Educatia interculturala reprezinta, asa cum am vazut in primul curs, o topica importanta atat la nivelul politicilor educationale (promovate de agentii internationale, ca de exemplu Consiliul Europei, Comunitatea Europeana, Banca Mondiala) dar si a practicilor educative (formale, non-formale si informale) propuse si promovate de diferitele sisteme nationale de invatamant. De ce aceste preocupari? [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Stereotipuri, prejudecati, discriminare

Educatia interculturala reprezinta, asa cum am vazut in primul curs, o topica importanta atat la nivelul politicilor educationale (promovate de agentii internationale, ca de exemplu Consiliul Europei, Comunitatea Europeana, Banca Mondiala) dar si a practicilor educative (formale, non-formale si informale) propuse si promovate de diferitele sisteme nationale de invatamant. De ce aceste preocupari? Care este motivatia aparitiei acestei orientari?

Societatea contemporana este marcata de contextele geopolitice, economice, si culturale diverse. Fenomenele globalizarii si migratiei sunt actuale in intreaga lume, are loc o intensificare a schimburilor si transformarilor pe toate planurile de la cel economic la cel social, cultural, educational.... Europa contemporana nu mai poate fi inteleasa si tratata static, dintr-o perspectiva si cu o viziune ermetica, ci, in primul rand in mod direct si deschis prin prisma acestor restructurari care au loc permanent, a schimbarilor politice, sociale, culturale, economice, tehnologice, ce par a fi singura constanta a lumii dinamice in care traim.

2. Stereotipuri si modalitati de contracarare a acestora
In construirea perceptiei noastre despre celalalt intervin o serie de factori care reflecta atat propriile noastre rationamente, cat si anumite generalizari pe care, in mod indirect le preluam din societatea in care traim. Exista situatii diverse in care apar anumite efecte negative, convingeri subiective ale unui anumit individ sau grup cu privire la caracteristiile altui individ sau grup, perceput ca diferit fata de primul (grupul de apartenenta).

Altfel spus, se observa in acest caz o deteriorare sau construire a unei imagini deformate a realitatii, apare o convingere sau o reprezentare preconceputa asupra unor categorii de pesoane sau a unor indivizi care fac parte din acea catgorie.
Exercitiul 2. Dati exemple de stereotipuri pe care le intalniti in contexte educational. Comentati rationalitatea/ irationalitatea acestora. Ex (a). studenti de la zi / studenti de la fara frecventa sau studenti care frecventeaza cursurile /versus cei care apar doar la examene. (b.) elev/ student tocilar etc...
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.