Stere - Eugen Barbu

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.89

nivel: Facultate

Ciorba acra luneca pana in maruntaie. Era calda si buna. Langa neveste se gudurau dulaii, asteptand oasele. Era ceasul sfant al cinei. Se auzeau cantecele lenese de seara ale cocosilor.Spiridon spargea cate o ceapa cu pumnul lui mare si negru, rasufla adanc, isi privea cu dragoste baietii cei mici, intreba de Ene, apoi se apuca sa infulece.Alaturi, Fosnete lasa calapoadele, isi taia o rosie cu cut[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Stere - Eugen Barbu

Ciorba acra luneca pana in maruntaie. Era calda si buna. Langa neveste se gudurau dulaii, asteptand oasele. Era ceasul sfant al cinei. Se auzeau cantecele lenese de seara ale cocosilor.Spiridon spargea cate o ceapa cu pumnul lui mare si negru, rasufla adanc, isi privea cu dragoste baietii cei mici, intreba de Ene, apoi se apuca sa infulece.Alaturi, Fosnete lasa calapoadele, isi taia o rosie cu cutitul ascutit cu care spinteca talpile si musca dintr-un codru de pune. Marita il chema pe Oprica.

Golanul de copil nu raspundea. Astepta cateva clipe sa-l auda alergand cu picioarele lui desculte peste maidan, apoi se aseza si ea la masa. Din vecini, mirosea dulce si ametitor a usturoi. Langa lampi roiau tantarii. Cate o batrana ridica servetul uns cu urmele gurii stirbe, sa alunge ganganiile. De la Stere se auzeau cantecele musteriilor.Toamna, carciumarul aducea un vin albicios, dulce ca morcovul. Nu mai sedea unul acasa. Sambata seara luau leafa. Cine nu se oprea intai la Stere, dupa ce manca, se lega la izmene si, in papuci, iute sa nu i-o ia altul inainte, la negustor.

Nevestele ramase acasa scoteau din magazii albiile mari de rufe, le umpleau cu apa fierbinte si isi spalau copiii pe cap. Dupa ce le frecau buricul cu untdelemn, ii inveleau in toale, punandu-i sa se inchine si sa pupe icoanele cu margini de lemn in care misunau cariile. Schimbau apoi asternuturile pline de petice si pernele dolofane. Dupa asta, femeile goleau caldarile si se primeneau. Aveau fuste albe si ciorapi de bumbac cum e rugina. Se legau cu panglici rosii luate de la incuietorile sifonierelor si isi ungeau parul cu gaz. Erau frumoase nevestele lucratorilor sambata seara, cu ochii inrositi putin de sapun si mainile curate ca albusul de ou.

Copiii adormeau repede si ele plecau dupa barbati, sa-i caute la barbierit sau la drojderie. Frizeria lui Tilica era plina. Toti barbatii din mahala se tundeau atunci. Mesterul isi luase un ucenic si doi lucratori, dar acestora le placea mai mult mandolina. Lucrau cam in sila, si asta-l supara, pentru ca, spunea el, mandolina-i mandolina si meseria, meserie.

Muierile priveau prin geamul aburit si, daca zidarii nu erau la frizerie, o luau spre carciuma lui Stere, sa-si astepte barbatii la intuneric. Mesterii erau artagosi si cantau. Atunci isi bateau nevestele. Din nimic se aprindeau. Le plesneau cu palmele lor grele peste fata. Apoi le jucau in picioare. Zidarii luau cozile tigancilor in pumni si le smuceau salbatic. Toata mahalaua era un vaiet. Tipa a lui Ghiula, tipa a lui Sandor. Il apucau si pe Matei dracii. O tavalea toata casa pe-a lui.

Pana a doua zi se impacau. Duminica, barbatii le scoteau pe muieri la plimbare, pe la rude. Femeile aveau rochii de stamba verde cu buline si pantofi cu toc inalt de lemn, prinsi cu barete de piele. Sub manecile lungi isi ascundeau vanataile. Calcau mandre langa mesterii tacuti si mahmuri, in hainele lor calcate prost, tepene si scurte. Ii strangeau pantofii cu boturi ascutite, pe care-i purtau numai la zile mari, si li se facea iar sete. Se uitau pe furis la neveste, ei le bateau, ei le iubeau!

Treceau Grivita, tinandu-se de mana, cu copiii alaturi, privind galantarele negustorilor. Ocoleau halta trenurilor si mergeau in alte cartiere, la nasi sau la fini. Ii apuca noaptea de vorba. Hainele se mototoleau de caldura pe ei, se desfaceau la gat incinsi de zapuseala si porneau inapoi. Lunea se sculau devreme si plecau la munca, tot osteniti.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.