Stepele din Republica Moldova

3x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.82

nivel: Gimnaziu

Stepele de pe pantele domoale au fost si sunt aproape in intregime arate. S-au pastrat doar unele sectoare mici pe locurile ridicate ale versantilor. De exemplu: G. A. Sabanova , folosind metoda gravimetrica de analiza, a constatat ca pe sectorul cu vegetatie de stepa din apropierea or. Singerei plantele de stepa constituie 70% din totalul de ierburi, dintre care: negara (Stipa lessingiana)-19%, n[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Stepele din Republica Moldova

Stepele de pe pantele domoale au fost si sunt aproape in intregime arate. S-au pastrat doar unele sectoare mici pe locurile ridicate ale versantilor. De exemplu: G. A. Sabanova , folosind metoda gravimetrica de analiza, a constatat ca pe sectorul cu vegetatie de stepa din apropierea or. Singerei plantele de stepa constituie 70% din totalul de ierburi, dintre care: negara (Stipa lessingiana)-19%, negara-frumoasa - 15%, pasunita (S. capillata) -3%, S.tirsa - 2%, paiusul (Fes-tuca valesiaca) si barboasa ( Bothriochloa ischaemum) -cite 6% etc.

Baza invelisului ierbos al stepei o constituie speciile urmatoare: paiusul, pasunita, negara, negarafrumoasa (S. pulcherrima), barboasa. Edificatorii si dominantii stepelor sunt poaceele de intelinire: paiusul, panusita, negara si poaceele rizomale: firuta (S.lessingiana), obsiga-nearistata (Bromopsis inermis), dragaica (Galium verum), aglica (Filipin vulgares), piciorul cucosului (Ranunculus polyanthemos), salvia (Salvia nutans), fragii de cimp (Fragaria viridis), papadia (Taraxacum serotinum).

In afara de poacee, in componenta vegetatiei stepelor intra si alte specii ierboase: laptele-ciinelui-de-stepa, scorogoiul, jalesul, albastrita etc. In flora stepelor un rol deosebit au arbustii: caragana, migdalul, cununita, si semiarbustii: maturile, cimbrul, jugarelul, buruiana - de - friguri, iar hemiefemeroidele: ruscuta-primavaratica, dediteii-de munte, toporasul-dulce, efemeroidele: zambilele, scinteiuta-galbena si efermele: Veronica verna, nu-ma-uita, sunt intr-un numar mai redus.Despre stepe, ca formatiuni naturale cu vegetatie ierboasa bogata putem vorbi doar la timpul trecut.

Pina la sfirsitul secolului al XVIII-lea ele acopereau Cimpia Baltilor in nord (Stepa Baltilor) si Cimpia Moldovei de sud (Stepa Bugeacului). Destelinirea masiva a acestor terenuri valoroase a inceput odata cu colonizarea sudului Basarabiei cu bulgari si gagauzi si sporeste dupa 1822, cind multi generali si boieri rusi, participanti la razboaiele Rusiei cu Franta si Turcia,

au primit mari suprafete de pamint intelenit, pentru a fi arate si folosite la cultivarea cerealelor, solicitate pe piata europeana. Aratul stepelor a continuat si continua si astazi. Insa faptul ca s-au arat stepele aproape total, fara a se pastra unele fisii de stepa naturala sau fara a fi sadite fisii forestiere de protectie, a declansat o serie de fenomene negative:
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.