Stefan cel Mare si sfant in legende

1x punct

categorie: Istorie

nota: 8.51

nivel: Liceu

e) În dictionarul judetului Neamt se sustine ca adevarata Dumbrava Rosie, dupa legendele batrânilor, s-ar fi aflat în zona unor paduri de stejari situata intre Târgul Neamt si Pascani, unde Stefan Cel Mare victorios, i-a înhamat pe lesi la plug, acesta legenda fiind evocata si de Vasile Alecsandri în poemul sau Dumbrava Rosie.


f) Dictionarul judetului Putna evoca legenda din[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Stefan cel Mare si sfant in legende

e) În dictionarul judetului Neamt se sustine ca adevarata Dumbrava Rosie, dupa legendele batrânilor, s-ar fi aflat în zona unor paduri de stejari situata intre Târgul Neamt si Pascani, unde Stefan Cel Mare victorios, i-a înhamat pe lesi la plug, acesta legenda fiind evocata si de Vasile Alecsandri în poemul sau Dumbrava Rosie.


f) Dictionarul judetului Putna evoca legenda din Vrancea a babei Vrâncioaia cu cei sapte fii ai sai, care au fost rasplatiti de Stefan Cel Mare, pentru vitejiile lor, cu cate un munte împadurit, ei întemeindu-si cate o asezare la poalele lor, a caror toponimie dateaza de atunci; Tulnici, Paulesti, Spânesti, Borzesti, Maruja si Neruja.

Se poate spune ca victoria de rasunet a lui Stefan Cel Mare din Codrii Cosminului împotriva lesilor, unde predominau stejarii, a dus la unele "dispute" privind locul evenimentului istoric "Dumbrava Rosie". Ceea ce este insa de retinut este faptul ca evenimentul nu este contestat si ca el a ramas în documentele si legendele legate de Stefan Cel Mare.

g) Dealul Catoiului, numit si Cerdacul lui Stefan Voda (probabil ca se asemana cu un pridvor deschis al unei locuinte), este legat de numele lui Stefan Cel Mare prin aceea ca de aici Domnitorul a tras cu arcul spre a stabili locul ctitoriei bisericii episcopale din Husi, legenda evocata de Gh. Ghibanescu în lucrarea "Originea Husilor".

Legendele în care traiesc faptele marete ale lui Stefan Cel Mare si Sfânt sunt multe si ar merita toate sa fie evocate. Ne oprim înca la cele de mai sus, care credem ca sunt semnificative pentru aceasta interventie, spre a face loc si legendei legata de Stefan Cel Mare privind toponimia si înfiintarea localitatii natale a subsemnatului: satul HOCIUNGI, comuna PORCESTI, judetul Neamt, fost judetul Roman.

h) Legenda evoca faptul ca satul HOCIUNGI a fost înfiintat la mijlocul secolului al XV-lea, în urma bataliei victorioase a lui Stefan Cel Mare de la ORBIC-Neamt (14 aprilie 1457), purtata împotriva uzurpatorului Petru Aron, lupta descrisa si în lucrarea „Moldova lui Stefan Cel Mare" de N. Grigoras, aparuta la Editura Junimea, Iasi, 1982. se povesteste ca ostasii care pierdusera o mana sau pe amândoua în lupta de la Orbic s-au adresat lui Stefan Cel Mare sa-i ajute, dându-le pamant pentru case si pentru munca.

Domnitorul Stefan Cel Mare, întâmpinându-i, le-a zis: HO CIUNGILOR!, adica opriti-va ciungilor. Dupa ce le-a ascultat pasul, Marele Domnitor a hotarât sa le dea pamânt pentru înfiintarea unei localitati si pentru munca. Ostasii, emotionati si respectuosi fata de Stefan Cel Mare au decis sa dea denumirea de HOCIUNGI localitatii ce o vor înfiinta, folosind exprimarea de întâmpinare a lor de catre Domnitor, denumire care este pastrata, cu sfiintenie, si astazi.

Despre denumirea de PORCESTI, devenita ulterior comuna, în care este integrat si satul Hociungi, aceeasi legenda spune ca în timpul luptei de la Orbic s-a produs o ploaie torentiala care a înecat turma de porci destinata alimentatiei ostasilor în timpul luptei. Si alti ostasi, dupa exemplul „ciungilor", au solicitat si ei pamânt.

Domnitorul Stefan Cel Mare, iubitor de popor, le-a dat si acestora pamânt, alaturi de cel al „ciungilor", care au stabilit ca localitatea lor sa se denumeasca PORCESTI, ca fiind legata de înecul mentionat. Cu câteva decenii în urma, unii localnici ai comunei Porcesti, au cerut si au obtinut, dupa parerea mea si a multora inadecvat, schimbarea denumirii comunei în Moldoveni.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.