Statutul juridic al nobilimii romanesti din regatul Ungariei

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.58

nivel: Liceu

Cu cat trecem dincolo de statutul oficial inscris in acte normative si coboram in realitatea statutului real al nobilimii de dincoace de Tisa, cu atat vom gasi mai multe elemente distinctive ale unei feudalitati romanesti aparte, care o leaga atat de inceputurile sale din secolele precedente, cat si de un anume tip de nobilime de tara, de categoriile similare de dincolo de Carpati.

[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Statutul juridic al nobilimii romanesti din regatul Ungariei

Cu cat trecem dincolo de statutul oficial inscris in acte normative si coboram in realitatea statutului real al nobilimii de dincoace de Tisa, cu atat vom gasi mai multe elemente distinctive ale unei feudalitati romanesti aparte, care o leaga atat de inceputurile sale din secolele precedente, cat si de un anume tip de nobilime de tara, de categoriile similare de dincolo de Carpati.

Lasand la o parte mentiunile indirecte, dar nu mai putin elocvente, ale momentelor politice si militare cu participare romaneasca -- ceea ce se traduce mai exact: cu participarea elitei romanesti -- si vom consemna doar referirile exprese la nobilii romani din cursul secolelor XIV-XV, facand totusi o selectie, mai ales asupra cazurilor individuale. Indirect, chiar primele acte de anie din prima jumatate a secolului al XlV-lea exprima fara echivoc noul statut juridic al cnezilor si voievozilor beneficiari.

La 1326, cnezul Stanislav de Stramtura era dator cu darea dupa mosia conferita, "perceputa dupa obiceiul si egea nobililor" (more et lege nobilium regni percipiendam), iar intr-o confir-nare ulterioara pentru fiii sai se prevedea mai exact egalitatea lor cu nobilii in fata justitiei (ad instar aliorum nobilium regni nostri)7".

0 prima mentiune colectiva avem inca din anul 1342 pentru zona BihoruAZlui, unde la o hotarnicire intre doi nobili importanti au participat "nobili si nenobili unguri, cumani si romani {Olachi) aproape trei mii din care peste trei sute de nobili"4. O informatie mai precisa vine trei ani mai tarziu chiar din lartea papei Clement VI si exprima imaginea misiunilor catolice din Ungaria, in primul rand a franciscanilor foarte activi in Banat, asupra realitatii din ce in e mai evidente a nobilimii romane.

in cunoscuta scrisoare din 17 octombrie 1345 catre regele Ludovic papa il instiinteaza ca in vederea impulsionarii conAZvertirii la catolicism a gasit de cuviinta a se adresa si "nobililor Alexandru Basarab si altor romani.Determinativul etnic este utilizat de catre forurile emitente din regat mai intai pentru persoane individuale, apoi, catre finele veacului al XlV-lea, pe masura cresterii numerice, tot mai mult pentru a desemna comunitati de nobili romani.

Prima mentiune colectiva explicita interna a nobilimii romane pe care o cunoastem este din anul 1376 si se refera la "nobilii romani" {nobiles Olachi) din districtul Caransebes6. Voievodul Stibor se adresa la 1399 "tuturora si fiecaruia dintre nobili, atat unguri, cat si romani" castelanilor si vicecastelanilor din Hateg si Hunedoara (universis et singulis nobilibus tam Ungaris quam Olachis, castellanis, vicecastellanis et presertim castellanis in Haczak et in Huniad constitutis)1.

La 1412 regele Sigismund intr-o scrisoare catre papa ii mentiona pe nobilii unguri, sasi, secui si romani din Transilvania8. Chiar dacii aici nu se mentioneaza expres nobilii romani, din context se deduce totusi faptul ca referinta este la romanii privilegiati. in propunerile regale de mobilizare a armatei pe frontul antiotoman din 1432-1433 sunt mentionati expres ca parte componenta a armatei ardelene "nobilii romani din partile Transilvaniei -- cu toata puterea" {nobiles Walachi partium Transsilvanarum -- cum tota potentidf.

Intr-o danie din 1439 pentru nobilii banateni din Cerna erau amintiti "credinciosii nobili romani din acele parti" (fideles Wolahii nobiles partium illarum)m. La 1444-45 sunt pomeniti nobilii unguri si romani de pe domeniul cetatii Siria, din comitatul Zarand (nobilibus Ungaris et Wala-chis castrensibus)11, din categoria conditionarilor, aflati pe un domeniu privat.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.