Statutul functionarului public in Republica Moldova

3x puncte

categorie: Drept

nota: 10.00

nivel: Facultate

Tranzitia la economia de piata, destramarea fostului sistem administrativ si alte fenomene care au derulat odata cu proclamarea suveranitatii si independentei Republicii Moldova, au pus in fata tinarului stat si sarcina formarii serviciului public. In perioada de reformare economica sufera modificari esentiale atit continutul functiilor pe care le exercita serviciul public, cit si modul prin care [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Statutul functionarului public in Republica Moldova

Tranzitia la economia de piata, destramarea fostului sistem administrativ si alte fenomene care au derulat odata cu proclamarea suveranitatii si independentei Republicii Moldova, au pus in fata tinarului stat si sarcina formarii serviciului public. In perioada de reformare economica sufera modificari esentiale atit continutul functiilor pe care le exercita serviciul public, cit si modul prin care acestea se realizeaza.

Serviciul public din Moldova o perioada indelungata activa intr-un mediu aproape identic cu cel din majoritatea tarilor ex-sovetice si avea suficiente caracteristici comune, pentru a face parte dintr-un grup separat al serviciului public international. La inceputul ultimului deceniu al secolului XX, majoritatea conducatorilor organelor executive nu aveau studii corespunzatoare profilului de activitate profesionala, nu posedau volumul necesar de cunostinte in domeniile economiei de piata si strategiei politice, stiintelor umanistice si ale managementului administrativ. Insa nu poate exista intr-un stat o administrare publica suficienta fara functionari publici competenti. In aceste conditii problema instruirii profesionale a functionarilor publici capata o importanta deosebita.

La inceputul reformei administratiei publice unul dintre scopurile principale a ei era reconstruirea serviciului public, renuntindu-se la sistemul serviciului de stat mostenit din timpurile sovietice, modelindu-l dupa sistemele serviciului public din Occident. Tendinta predominanta a reformei este descentralizarea functiilor administratiei publice.

Tot mai mult se pronunta necesitatea crearii cadrului legislativ necesar formarii unor functionari publici de cariera, cu o temeinica pregatire profesionala, neutri din punct de vedere politic, capabili sa indeplineasca, prompt si eficient activitatile care le-au fost incredintate in virtutea statutului lor, punind astfel, baza unui serviciu public bazat pe principiile stabilitatii, profesionalismului, impartialitatii, transparentei si eficientei, menit sa corespunda exigentelor societatii si statului in general.

O importanta deosebita in viata si activitatea institutiilor administratiei publice de toate nivelurile a avut-o Legea serviciului public nr. 443-XIII din 4 mai 1995, incercanduse astfel, sa se reglementeze multitudinea de probleme din domeniul relatiilor sociale, care apar in procesul exercitarii functiei publice. In linii generale Legea serviciului public a fost acceptabila, insa cuprindea un sir de contradictii.

Notiunea de functionar public care era conceputa ca persoana care ocupa functie de stat remunerata si care dispune de ranguri si grade, stabilite in conformitate cu principiile prezentei legi, notiunea de persoana cu functie de raspundere si alte neclaritati aduc un sir de discutii aprinse un jurul acesteia. In lege nu este fixat in mod clar in ce cazuri functiile se ocupa prin angajare, prin numire si prin concurs, decizia finala lasindu-se la liberul arbitru al conducatorului autoritatii respective.

Aceasta propoveaza mentinerea criteriilor, definite "nepotism" sau "cumetrism" ca forme ale protectionismului si abaterea de la criteriile de profesionalism.Nerezolvata a ramas si problema retribuirii muncii functionarilor publici. Din cauza salariilor mici autoritatile publici in continuare duc lipsa de cadre competente, cu spirit de initiativa si responsabile.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.