Statutul femeii la mijlocul veacului al XIX-lea

7x puncte

categorie: Istorie

nota: 10.00

nivel: Liceu

In cazul unui divort sotul este nevoit sa inapoieze zestrea intacta, e obligat sa intretina copiii si sa-i capatuiasca. Sotia preia aceste functii doar daca sotul este sarac. La moartea mamei copiii sunt aceia care mostenesc zestrea, nu sotul.Pe langa zestre femeia poate detine si expropica, "averea miscatoare si nemiscatoare, in afara zestrei". Expropica este stapanirea ei de drept exclusiv, o po[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Statutul femeii la mijlocul veacului al XIX-lea

In cazul unui divort sotul este nevoit sa inapoieze zestrea intacta, e obligat sa intretina copiii si sa-i capatuiasca. Sotia preia aceste functii doar daca sotul este sarac. La moartea mamei copiii sunt aceia care mostenesc zestrea, nu sotul.Pe langa zestre femeia poate detine si expropica, "averea miscatoare si nemiscatoare, in afara zestrei". Expropica este stapanirea ei de drept exclusiv, o poate vinde, inchiria, imprumuta, darui.

Codul civil al lui Al. I. Cuza mentine prevederile mentionate mai sus. Conventiile matrimoniale se vor face de acum incolo prin tribunal, inainte de celebrarea casatoriei. Se poate lesne observa ca, din punct de vedere economic, femeia este protejata preferential, in familie, pierde doar in ultima instanta averea pe care o detine. Ea nu poate fi deposedata decat pentru o vina foarte mare: crima, atentat la viata sotului, adulter dovedit cu martori la judecata - prin codurile Caragea si Calimack. Prin codul civil al lui Cuza adulterul nu mai constituie motiv de deposedare.

Averea confiscata nu revine niciodata sotului daca femeia are copii, ci acestora. Daca femeia e inchisa la manastire pentru tentativa de crima, o parte a averii ramane manastirii, iar sotul nu poate lua mai mult de jumatate din zestre (ca despagubire), nici daca dovedeste in instanta ca sotia a atentat la viata lui si aceasta numai in cazul in care femeia nu are copii. Textele legislatiei civile atesta faptul ca statutul femeii in secolul trecut nu poate fi separat de grupul familial din care provine. Ea poarta cu sine o parte a patrimoniului tatalui, prestigiul familiei acestuia pe care-l transmite urmasilor sai, ce au exclusivitate la mostenire.

Acest extrem de important rol de "transmitator" a impiedicat marginalizarea sociala avand drept cauza sexul. De exemplu, se constata in epoca multe adoptii de fete care cu toate ca nu pot pastra numele familiei il pot transmite, cu acordul sotului, asupra unuia dintre copii. Acesta va primi mostenire tot patrimoniul familiei, al carui nume va fi obligat sa-l poarte toata viata si sa-l transmita tuturor descendentilor sai.

Forta economica a femeii, este receptata ca o amenintare de unii analisti ai fenomenelor sociale contemporane epocii. Ion Ghica intr-unul din atricolele sale, da expresie acestor sentimente: "foarte desele casatorii din interes pentru zestrea femeii il pun pe barbat intr-o pozitie umilitoare dinaintea femeii dintr-al carei avut va trai", ramanand la "discretiunea capricelor si exigentelor ei, exigente care cresc cu diferentierea contingentului adus de fiecare la sustinerea sarcinilor familiei".
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.