Statutul epistemologic al pedagogiei

7x puncte

categorie: Psihologie

nota: 10.00

nivel: Facultate

. Macavei realizeaza o descriere extensiva sustinand ca pedagogia este: stiinta generala in domeniul social, o stiinta a fenomenului educational sub multiplele lui aspecte, stiinta preponderent teoretica cu ramuri practice, stiinta socio-umana (caci cerceteaza un aspect al vietii sociale - cel educational), este o stiinta cu un grad relativ de autonomie (in sensul ca are caracter monodisciplinar p[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Statutul epistemologic al pedagogiei

. Macavei realizeaza o descriere extensiva sustinand ca pedagogia este: stiinta generala in domeniul social, o stiinta a fenomenului educational sub multiplele lui aspecte, stiinta preponderent teoretica cu ramuri practice, stiinta socio-umana (caci cerceteaza un aspect al vietii sociale - cel educational), este o stiinta cu un grad relativ de autonomie (in sensul ca are caracter monodisciplinar prin repertoriul conceptual specific), teorii, principii si legi proprii; limbaj propriu; unele probleme insa - invatarea, problema succesului/insuccesului scolar, devierile comportamentale, eficienta invatamantului s.a. - sunt abordate pluridisciplinar si interdisiplinar;

pedagogia are caracter analitic, descriptiv si normativ ceea ce inseamna ca descrie si analizeaza fenomenul educational, recomanda principii si reguli praxisului educational; ea este si sintetica prin generalizarile oferite domeniilor practice; este, totodata, o stiinta nomotetica care stabileste legi si principii cu caracter de lege; pedagogia are si o dimensiune istorica intrucat studiaza evolutia ideilor, teoriilor si institutiilor educationale. Este evidenta, credem, dificultatea de a defini pedagogia; si nu am adaugat alte elemente care complica orice demers (cum ar fi, spre exemplu, cel referitor la dimensiunea ei ideologica in zona praxisului educational).

Important este, pana la urma, ca din fiecare teorie pedagogica sa se poata valorifica elementele cu implicatii eficiente la nivelul practicii instructiv-educative. Probabil ca aceasta este, de fapt, esenta problemei corelatiei teorie-practica in educatie.Oricum, "stiinta sau stiinte (...), pedagogia este astazi in masura sa abordeze fenomenul educativ (in ansamblu ca si pe domenii particulare), indiferent de locul in care se produce actiunea educativa, de caracterul institutionalizat sau neinstitutionalizat al acesteia".

Actuala "stiinta a educatiei" poate fi definita prin urmatoarele trasaturi (BARZEA, C., 1995):a)"Stiinta quasi experimentala" intrucat in pedagogie nu este posibila "provocarea si manipularea, dupa voie, a variabilelor independente, repetarea lor ori de cate ori este nevoie, masurarea exacta, interventia libera asupra obiectului, fara restrictii de ordin moral sau ideologic" (pg. 159). Exista o limita morala in experimentele pedagogice, astfel ca, spre deosebire de "stiintele pozitive", obiectul cunoasterii- fiinta umana- nu poate fi supusa oricarui tratament, numai din ratiuni "stiintifice".
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.