Statut si rol - elemente ale structurii sociale si tipuri de societati

3x puncte

categorie: Psihologie

nota: 9.70

nivel: Facultate

Mai intai, termenul de statut a fost utilizat in filosofia sociala semnificand puterea de care dispune o persoana, suma drepturilor si indatoririlor sale. Sociologul francez Emile Durkheim in renumita sa lucrare "De la division du travail social" (1893) a aprofundat analiza anomiei prin perturbarea, dereglarea ierarhiei de statut. Ceva mai tarziu, (1921) sociologul german Max Weber folosea termenu[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Statut si rol - elemente ale structurii sociale si tipuri de societati

Mai intai, termenul de statut a fost utilizat in filosofia sociala semnificand puterea de care dispune o persoana, suma drepturilor si indatoririlor sale. Sociologul francez Emile Durkheim in renumita sa lucrare "De la division du travail social" (1893) a aprofundat analiza anomiei prin perturbarea, dereglarea ierarhiei de statut. Ceva mai tarziu, (1921) sociologul german Max Weber folosea termenul in intelesul de prestigiu social.

In lucrarea "The Study of Man" (1936), de pe pozitiile antropologiei culturale, Ralph Linton acorda notiunii de status intelesul de colectii de drepturi si de datorii generate de locul ocupat de individ in societate. El, impreuna cu Talcott Parsons (1902-1979) si altii atrag atentia asupra distinctiei dintre statusurile atribuite pentru care individul nu a optat in mod expres, care i-au fost conferite de societate sau grupul din care face parte si statusurile dobandite, pe care el, cel putin teoretic le-a ales, care depind de calitati asupra carora individul are un oarecare control.

Printre cele dintai se afla statutele legate de conditiile biologice sau geografice (varsta, rasa, sex, nationalitate etc.). Oamenii nu pot, initial, sa-si aleaga sexul, rasa, etnia, religia si chiar clasa sociala. Pentru statutele dobandite putem enumera statutele profesionale (medic, profesor etc.) statutele maritale (sot, sotie), statutele in cadrul grupurilor informale (prieten). Acestea, de regula, sunt functii ale optiunilor individuale, desi constrangerile sociale pot restrange evantaiul posibilitatilor accesibile.

In unele societati, cum ar fi de exemplu regimul castelor, statutele atribuite depasesc cu mult limitele biologico-geografice deoarece, chiar si profesiile sunt strans legate in mod obligatoriu de originea familiala (fiii invata si practica meseria tatalui). Intr-un fel, problema mobilitatii sociale priveste marja dintre ceea ce este atribuit si ceea ce este dobandit.Sociologia face si distinctia dintre statusul actual si statusul latent.

Statusul actual sustine R. Linton este pus in evidenta de situatia sociala concreta. De exemplu, un individ apare ca muncitor cand il observam in viata sa profesionala (in timpul lucrului, in institutia in care isi desfasoara activitatea). Acest lucru nu-l impiedica sa aiba in acelasi timp alte statute (tata de familie, de exemplu), care sunt in aceasta circumstanta latente. Statutele latente sunt, deci, statutele neactualizate dar posibil de evidentiat in alte situatii sociale.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.