Statul si dreptul

3x puncte

categorie: Drept

nota: 9.95

nivel: Facultate

In acest teritoriu erau cuprinse si cetatile grecesti de pe malul marii negre de la Olbia aflata la gurile Bugului pana la Apolonia in sudul Mtilor Balcanici. Referindu-ne la esenta statului GD mentionam ca in statul GD sclavia nu a atins niciodata nivelul clasic. La GD productia materiala nu s-a intemeiat pe munca sclavilor, ci pe munca oamenilor liberi. Alaturi de latitudinile private se aflau s[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Statul si dreptul

In acest teritoriu erau cuprinse si cetatile grecesti de pe malul marii negre de la Olbia aflata la gurile Bugului pana la Apolonia in sudul Mtilor Balcanici. Referindu-ne la esenta statului GD mentionam ca in statul GD sclavia nu a atins niciodata nivelul clasic. La GD productia materiala nu s-a intemeiat pe munca sclavilor, ci pe munca oamenilor liberi. Alaturi de latitudinile private se aflau si obstile teritoriale formate din tarani liberi care stapaneau pamanturile cu tipul de proprietate colectiva care exercitau o stapanire individuala asupra loturilor de pamant.

A avut loc stratificara sociala si diferentierea dintre bogati si saraci. Din randul celor bogati erau desemnati toti factorii de conducere in stat si anume regele, marele preot si dregatori. In fruntea ierarhiei sociale se aflea regele care detinea puterea suprema in stat. Acesta exercita atributiuni legislative, administrative, militare, si judiciare, ca judecator supret. Succesiunea la tron avea la baza principiul ereditatii combinat cu vocatia marelui preot si a fratilor regelui de a veni la tron.

O trasatura specifica monarhiei dace o constituie exercitarea puterii laice si religioase de catre o singura persoana sau de catre persoane diferite. La nivel central regele avea un aparat de dregator ierarhizat cu activitate continua cu exercitarea atributiilor. Marii preoti aveau atributii exrem de largi si sunt numiti in inscrierile istoricilor ca adevarati viceregi.

Pentru a determina poporul la supunere, marii preoti aveau rolul de a acredita ideea ca puterile regale si legile provin de la zei iar ei sunt interpretii vointei divine. Unii dregatori locali exercitau atributii de ordin administrative iar altii detineau comanda armatei. Istoricul SUidas ne arata ca unii erau pusi mai mari peste treburi agricole, iar altii pusi mai mari peste cetatile militare.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.