Statul roman de la Republica la Imperiu

1x punct

categorie: Istorie

nota: 9.70

nivel: Facultate

Nu dupa mult timp se dovedeste ca Silvia este insarcinata, calcand legea pe care trebuiau s-o pazeasca vestalele. Fiica regelui, numita Antho, rugand pe tatal sau, a facut in asa fel ca Silvia sa nu sufere grozaviile pedepsei. Silvia a fost aruncata in temnita si silita sa-si duca viata izolata de lume, pentru ca nu cumva sa nasca fara sa stie Amulius. Silvia a nascut doi baieti peste fire de voin[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Statul roman de la Republica la Imperiu

Nu dupa mult timp se dovedeste ca Silvia este insarcinata, calcand legea pe care trebuiau s-o pazeasca vestalele. Fiica regelui, numita Antho, rugand pe tatal sau, a facut in asa fel ca Silvia sa nu sufere grozaviile pedepsei. Silvia a fost aruncata in temnita si silita sa-si duca viata izolata de lume, pentru ca nu cumva sa nasca fara sa stie Amulius. Silvia a nascut doi baieti peste fire de voinici si de frumosi. De aceea, Amulius, fiind cuprins si mai tare de teama, a poruncit unui slujitor sa-i ia si sa-I arunce.

Unii spun ca slujitorul se numea Faustulus, iar altii zic ca Faustulus se numea, nu cel care i-a aruncat, ci cel care i-a luat la el. Punand deci slujitorul pruncii intr-o albie, a coborat la rau ca sa-i dea pe garla, dar vazand raul revarsandu-se in valuri mari si curgand cu repeziciune, s-a temut sa se apropie de apa si, punand albia langa malul raului, a plecat. Dar raul tot revarsandu-se, valurile au luat albia si, purtand-o usor, au dus-o pe un loc ses si nisipos, pe care astazi il numesc Germalus, iar in vechime il numeau Germanum, pentru ca romanii pe frati ii numesc si germani.

Era insa in apropiere un smochin salbatic, pe care-l numesc Ruminal, fie in amintirea lui Romulus, dupa cum cred multi autori, fie ca rumegatoarele se odihneau aici, la umbra, dupa ce au pascut, fie din pricina ca aici au fost alaptati gemenii, pentru ca romanii de demult numeau tata ruma si, api, sub numele de Rumilia ei cinstesc o zeita pe care o cred ocrotitoare a hranei pruncilor si-i aduc sacrificii fara vin si-i fac libatii cu lapte.

Aici se spune ca au fost lasati pruncii si a avenit lupoaica sa-I alapteze si a avenit si o pasare, numita ghionoaie, aducandu-le de mancare si pazindu-i. Lupul si ghionoaia sunt socotite vietatile lui Marte. Dar pe ghionoaie, latinii o cinstesc si o venereaza in chip deosebit. De aceea a si gasit crezare mama gemenilor cand a spus ca I-a facut cu Marte."(Plutarh, Vieti paralele, vol I, pg. 57)

"Iar Romulus ingropand pe Remus in Remorium si odata cu el si pe cei care-i crescusera, a umplut cetatea cu oameni, chemand din Etruria niste oameni ca sa-l calauzeasca in toate dupa anumite datini si scrieri sfinte si sa-l invete, ca si cand l-ar fi initiat intr-un mister. Astfel, s-a sapat un sant care inconjoara Comitium de astazi, iar inceputurile tuturor lucrurilor de care se foloseau dupa lege, fiindca erau bune, iar dupa natura, fiindca erau necesare, le-au asezat aici. Apoi, fiecare aducea cate putin pamant din locul de unde venea si-l arunca si-l amesteca aici. Si santul acesta il numesc cu acelasi nume cu care numesc Olympul, si anume mundus.

Apoi in jurul lui ca centru, in forma de cerc, au tras marginile cetatii. Iar intemeietorul cetatii, punand sub plug un brazdar de bronz si injugand un bou si o vaca, mana vitele si trage o brazda adanca de jur imprejurul hotarelor, iar cei care-l urmeaza au sarcina de a zvarli inauntru brazdele pe care le rastoarna plugul, pentru ca sa nu se mai vada afara nici o brazda rasturnata.

Cu o linie ei despart zidul si zidul se numeste, prescurtat, pomoerium, care inseamna inapoia zidului sau dupa zid. Iar unde se gandesc ei sa faca o poarta, iau brazdarul de la plug si, ridicand plugul in sus, intrerup brazda. De aceea, ei socotesc ca intreg zidul este sfant, in afara de porti, caci daca le-ar fi socotit sfinte, n-ar fi putut sa primeasca sau sa scoata pe poarta lucruri necesare, dar necurate, fara sa manie zeii."
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.