Statul in economia moderna

3x puncte

categorie: Economie

nota: 9.87

nivel: Facultate

Un element fundamental al sistemului economiei de piata este proprietatea particulara asupra capitalului. Pentru ca pietele sa functioneze eficient este necesar ca drepturile de proprietate sa fie bine definite. Acestea confera unui individ dreptul de proprietate asupra unui bun si implicit dreptul de a exclude alti indivizi de la beneficiile furnizate de acel bun. In orice moment exista un sistem[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Statul in economia moderna

Un element fundamental al sistemului economiei de piata este proprietatea particulara asupra capitalului. Pentru ca pietele sa functioneze eficient este necesar ca drepturile de proprietate sa fie bine definite. Acestea confera unui individ dreptul de proprietate asupra unui bun si implicit dreptul de a exclude alti indivizi de la beneficiile furnizate de acel bun. In orice moment exista un sistem de drepturi de proprietate care este supravegheat si asigurat de sistemul legislativ al societatii.

Pentru anumite bunuri drepturile de proprietate nu pot fi atribuite unei singure persoane. Un exemplu de acest caz este proprietatea comuna. In acest caz un grup de persoane au un drept fara restrictii de a beneficia de obiectul acelei proprietati. Astfel nimeni nu poate vinde dreptul sau la beneficii altui membru din grup si nici nu poate exclude vreun membru de la beneficiile bunului. Problema comportamentului fiecarui membru al grupului nu este atat de simpla pe cat pare. Aceasta problema a fost abordata de catre David Hume sub numele de tragedia proprietatii comune (tragedy of commons).

Hume ia ca exemplu un numar de indivizi (vecini) care au acces la o pajiste aflata in proprietate comuna. Deci fiecare individ are voie sa-si pasca animalele si nici un individ nu are dreptul sa vanda pajistea, sau parti din aceasta. Din moment ce nici un individ nu are voie sa vanda altuia dreptul de utilizare a pajistii, rezulta ca nu poate exista nici un schimb. Pajistea fiind un bun liber indivizii vor avea tendinta sa o foloseasca in exces. De aici rezulta o deteriorare rapida a pajistei. Daca un individ doreste sa introduca un sistem de drenare, sau alta masura care ar imbunatati calitatea pajistii, ar insemna ca ceilalti vor beneficia de rezultate fara sa suporte costurile.

In cazul unui grup mic se poate negocia mai usor o solutie pentru rezolvare problemei. Dar, daca grupul este mare obtinerea unui consens este costisitoare. Altfel spus, costurile de tranzactie si de luare a deciziei sunt mari. Dupa cum spune Hume: Este foarte dificil, si aproape imposibil, ca o mie de persoane sa agreeze orice actiune (colectiva); devine dificil pentru acestia sa se puna de acord asupra unui unui proiect complicat, si inca si mai dificil de a-l executa - din moment ce fiecare va cauta un pretext de a se elibera de sarcina suportarii cheltuielilor si ar dori sa lase intreaga problema pe seama celorlalti.

Exemplul de mai sus contine un conflict evident intre maximizarea utilitatii individuale pe termen scurt si maximizarea utilitatii pe termen scurt. In absenta unei reguli de utilizare interesele individuale ale fiecarui individ pot intra in conflict. Un astfel de exemplu poate fi utilizat si pentru ilustrarea conceptului pasagerului clandestin (free rider). Pasager clandestin este un individ care nu-si prezinta corect intentiile de a beneficia de un bun aflat in proprietate comuna si prin urmare nu plateste pentru aceste beneficii.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.