Statul ideal la Platon

5x puncte

categorie: Filosofie

nota: 9.85

nivel: Facultate

Aici este construita o utopie, in care autorul nu e interesat de posibilitatea constructiei reale, el ramane " un model ce subzista in ceruri" care serveste la conceperea individului drept in statul drept.
Negativ impresionat de instabilitatea guvernamintelor dar si de modul cum erau carmuite statele, Platon cauta solutia ideala care sa faca statul sa scape de sub imperiul devenirii, cond[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Statul ideal la Platon

Aici este construita o utopie, in care autorul nu e interesat de posibilitatea constructiei reale, el ramane " un model ce subzista in ceruri" care serveste la conceperea individului drept in statul drept.
Negativ impresionat de instabilitatea guvernamintelor dar si de modul cum erau carmuite statele, Platon cauta solutia ideala care sa faca statul sa scape de sub imperiul devenirii, conditiile care sa-l "purifice", structuranu-l fidel naturii umane, "sufletului" indestructibil. Si asa ajunge el la Republica sa, ce realizeaza coincidenta, unitatea dintre Politica, Bine si Adevar.

Statul apare ca una din "schemele" in care ideea de Bine se exprima pe sine si individul trebuie sa fie inteles ca avand un loc in aceasta "schema". In ,,Republica", Platon trateaza patru teme politico-religioase fundamentale: Constitutia statului ideal, mediul favorabil dezvoltarii politice, principiile ideale ale statului si tipologia regimurilor politice.La mijlocul Cartii a II-a, Platon incepe schitarea genezei logice a cetatii, a statului drept, ideal. Ea continua amplu pana in Cartea a IV-a .

Geneza cetatii ideale se desfasoara pe un plan pur conceptual, toate trasaturile statului ideal fiind selectate nu din considerente pragmatic-politice, ci pentru motivul ca servesc obiectivul epistemic al elucidarii notiunii de dreptate. In termeni platonicieni, aceasta echivaleaza cu apropierea atat cat este posibil, de Forma Dreptatii.
Statul este vazut de Platon ca o imagine terestra a unui ideal rasfrint intre oamenii de rind si are scopul sa reconfigureze ideea de la care a pornit creatia divina.Arta guvernarii cetatii este asemanatoare cu creatia terestra a lui Dumnezeu.

Statul,fiind insa o copie,nu poate fi perfect si poate rezista numai daca traieste sub beneficiul ordinii.,,Platon urmarea sa descopere secretul cunoasterii regale a politicii,a artei de a guverna oamenii."Doreste crearea unui stat perfect,ideal, ferit de relele tuturor celorlalte state,care sa fie un model de dreptate si unitate.
Ideea de stat ideal apare datorita contradictiilor legate de exigentele ideale si de realitate .Platon nu mai doreste sa se indeparteze de rau pentru a cuceri culmile contemplatiei,ci sa se opuna raului in mod efficient si sa indrepte nedreptatile.,,In cetatea ideala trebuie sa existe o unitate totala de interese,o armonie perfecta nescindata in bogati sau saraci.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Filosofie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.