Statul geto-dac in timpul lui Decebal - razboaiele daco-romane si cucerirea Daciei de catre romani

5x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.61

nivel: Liceu

Astfel, cresterea pericolului unei expansiuni romane servea drept premisa externa a consolidarii statului lui Decebal, care atinsese un nivel de dezvoltare superior fata de regatul lui Burebista.
Inceputul confruntarii lui Decebal cu Imperiul Roman, confruntarea geto-dacilor cu romanii a inceput pana la domnia lui Decebal. Capeteniile militare ale geto-dacilor intreprindeau numeroase incurs[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Statul geto-dac in timpul lui Decebal - razboaiele daco-romane si cucerirea Daciei de catre romani

Astfel, cresterea pericolului unei expansiuni romane servea drept premisa externa a consolidarii statului lui Decebal, care atinsese un nivel de dezvoltare superior fata de regatul lui Burebista.
Inceputul confruntarii lui Decebal cu Imperiul Roman, confruntarea geto-dacilor cu romanii a inceput pana la domnia lui Decebal. Capeteniile militare ale geto-dacilor intreprindeau numeroase incursiuni peste Dunare, atacand castrele (lagare militare) ale romanilor. Atacurile lor erau o forma de aparare activa. Expansiunea romana la Dunarea de Jos incepe cu Dobrogea.

Acest teritoriu este cucerit in anul 28 I.Chr, de romani in urma campaniei lui Marcus Lucius Crassus, in alianta cu regele getilor Rholes, cand au fost infrante. Capiteniile geto-dace locale -papux si Zyraxes. Dupa aceasta un anumit timp Dobrogea era inclusa in Regatul odrizilor, tutelat de Roma. in timpul imparatului Tiberius (14-37 d.Chr.) romanii isi extind stapanirea asupra cojoniilor grecesti, inglobandu-le in "prefectura tarmului Marii", dependenta de provincia romana Macedonia, in anul 46 d.Chr. Intreaga Dobroge a fost inclusa in provincia Moesia. O garnizoana romana a fost introdusa in anur-57 d.Chr. in colonia greceasca Tira, situata la limanul Nistrului.

Populatia bastinasa din aceasta zona intra in contact direct cu romanii, inclusiv cu populatia stramutata aici pentru a lucra la minele de fier, de sare, la extragerea pietrei de constructie etc.
Regii daci inteleg marele pericol al intaririi romanilor la Dunare pentru intreg neamul geto-dac. De aceea in iarna anilor 85/86 d.Chr. armatele regelui dac Duras patrund in Moesia. Guvernatorul provinciei Opiius Sabinus este ucis in lupta.

Imparatul roman Domitian (Domitianus) (81-96) soseste in graba in Moesia in fruntea unei numeroase armate. El respinge pe daci in anul 86, si apoi organizeaza in zona doua provincii - Moesia Superior (pe teritoriul actualei Serbii pana la raul Tibrita in Bulgaria) si Moesia Inferior (de la Tibrita pana la gurile Dunarii cu o fasie ingusta pe litoral pana la limanul Nistrului).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.