Statul dac in timpul lui Burebista

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.89

nivel: Facultate

Statul geto-dac s-a constituit la o treapta avansata a dezvoltarii societatii tracilor de nord. Procesul de unificare a fost generat de mai multi factori. In primul rand dezvoltarea economica . In spatiul locuit de daci s-au facut mari progrese in metalurgia fierului, confectionandu-se unelte de munca cu productivitate mare , care au condus la o dezvoltare intensa a agriculturii, prin aplicarea br[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Statul dac in timpul lui Burebista

Statul geto-dac s-a constituit la o treapta avansata a dezvoltarii societatii tracilor de nord. Procesul de unificare a fost generat de mai multi factori. In primul rand dezvoltarea economica . In spatiul locuit de daci s-au facut mari progrese in metalurgia fierului, confectionandu-se unelte de munca cu productivitate mare , care au condus la o dezvoltare intensa a agriculturii, prin aplicarea brazdarului din fier la plug.

Acesta patrunde astfel, mai adanc in pamant si il face mai roditor, prin confectionarea sapelor din fier care sunt mai productive in muncile agricole. Progresele din prelucrarea metalului antreneaza si influenteaza perfectionarea altor indeletniciri cum ar fi prelucrarea ceramicii, prin folosirea rotii olarului in locul invartirii cu mana a obiectului prelucrat. Dezvoltarea economica generala a dus la intensificarea schimburilor de produse in interiorul triburilor si intre triburi.

In acelasi timp s-au amplificat schimburile economice cu orasele si statele vecine , in special cu orasele-colonii grecesti de la Marea Neagra. Negustorii greci aduceau in localitatile geto-dace obiecte de arta , bijuterii si de aici luau produse agricole , miere , blanuri, etc.. Ca urmare a dezvoltarii relatiilor comerciale, schimbul direct de produse incepe sa fie inlocuit de circulatia monetara. Spre sfarsitul secolului al IV-lea i.Hr. apare moneda proprie geto-daca.

Incepand cu secolul al II-lea i.Hr. , odata cu penetratia economica romana in Peninsula Balcanica , in spatiul geto-dacic au patruns obiecte de export romane : ceramica , obiecte de bronz , argint , fier si sticla si , odata cu ele , moneda romana. Dacii exportau vite , grane , miere , blanuri , lemn si alte produse. Toata comunitatea tracilor de nord recunostea acelasi zeu suprem - Zamolxis , acest fapt favorizand consolidarea etnica.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.