Statul Dac

2x puncte

categorie: Istorie

nota: 7.88

nivel: Gimnaziu

Burebista a fost primul rege geto-dac care a reuşit sa întregească toate coloniile. Intre 72-71 i.Hr. coloniile greceşti devin foederate in urma încheieri unor tratate de pace cu geto-daci numite foederate. Din cauza celţilor care veneau di Slovacia si atacau Transilvania, Burebista a organizat o campanie militară împotriva lor. In procesul pe care Burebista la parcurs de [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Statul Dac

Burebista a fost primul rege geto-dac care a reuşit sa întregească toate coloniile. Intre 72-71 i.Hr. coloniile greceşti devin foederate in urma încheieri unor tratate de pace cu geto-daci numite foederate. Din cauza celţilor care veneau di Slovacia si atacau Transilvania, Burebista a organizat o campanie militară împotriva lor. In procesul pe care Burebista la parcurs de întregire a coloniilor, el a aplicat doua reguli de unificare a coloniilor: prima a fost cea paşnica, cea unde conducătorii coloniilor au inteles necesitatea unei puteri centrale., iar cea de-a doua era cea a războiului. Sfătuit de marele preot al geto-dacilor, Deceneu, Burebista a pornit o campanie de supunere a celţilor intre Olbia si Apolonia.
Capitala statului geto-dac, in timpul lui Burebista, a fost la Costeşti. Au existat un sistem de fortificaţii bine definite in jurul capitalei precum : Vârful lui Hulpe, Capalna, Piatra Roşie si Blidaru. Statul geto-dac, in timpul lui Burebista, era cuprins intre : la nord, Carpatii Padurosi, la sud, Munţii Balcani, la est, Gurile râului Bug, iar la vest, Dunarea Mijlocie, statul sau fiind cel mai întins.
Vrând sa capete independenta, Burebista s-a implicat si intre conflictul dintre Caesar si Pompeius (48-47 i.Hr.), aliindu-se cu Pompeius împotriva lui Caesar, si oferindu-i ajutor militar. Chiar daca Pompeius a primit ajutor militar din partea lui Burebista, acesta a fost înfrânt. In anul 44 i.Hr. Caesar este asasinat. Întâmplarea face ca si Burebista sa moara in acelaşi fel.
In urma decedării lui Burebista statul geto-dac este impartit in 4 si apoi in5 regate. După moartea lui Burebista au urmat la tron: Deceneu, Comosicus, Scorillo, si Duras.
Duras este primul rege care începe seria de conflicte cu romanii. In iarna lui 85-86 dacii ataca Moesia.
Împăratul roman Domitian a reorganizat Moesia, in anul 86, in Moesia Inferior si Moesia Superior. In anul 87 dacii, al căror conducător se numea Duras, si romanii, al căror conducător se numea Cornelius Fusscus, se lupta la Tapae. In anul 88 armata romana, condusa de Tetius Iulianus, ii învinge pe dacii, conduşi de Decebal (Duras renunţa la tron pentru Diurpaneus, iar in momentul urcării la tron acesta isi ia numele de Decebal ; 87-106), tot la Tapae. In urma înfrângerii, dacii considera ca este necesara încheierea păcii cu romanii astfel încât, dacii încheie o pace avantajoasa cu romanii, dar condiţia pusa era cea de recunoaştere a statului precum un Regat Clienteral Romei, dacii acceptând aceasta condiţie si începând sa primească instructori si ajutori militari.
In urma urcarii la tron a lui Decebal, statul dac este mai putin dezvoltat din punct de vedere teritorial, dar totodata, datorita ajutorului primit din partea romanilor in urma pacii de la 89, partea economica a statului se imbunatateste favorabil, devenind un stat puternic dezvoltat din punct de verdere economic. In timpul lui Decebal, granitele statului erau:
-la N, Carpatii Padurosi
-la S, Dunarea
-la E, Prutul
-la V, Tisa.
,,... era foarte priceput la planurile de război si iscusit in înfăptuirea lor, ştiind sa aleagă prilejul pentru a-l ataca pe duşman si a se retrage la timp. Dibaci in a întinde curse, era un bun luptător si se pricepea sa folosească izbânda, dar si sa iasă cu bine dintr-o înfrângere." (Dio Casius, ,,Istoria romanilor")
,,Decebal se temea ca romanii victorioşi sa nu pornească spre capitala lui. De aceea taie copacii din preajma la o oarecare inaltime si puse arme pe trunchiuri, pentru ca duşmanii sa creadă ca sunt soldaţi si sa se retragă inspaimantati. Ceea ce s-a si întâmplat". (Dio Casius, ,,Istoria romanilor")
In anul 98 devin imparat al Romei, Marcus Ulpius Traian (98-106), care considera pacea încheiata in anul 89 drept o ,,pace ruşinoasa". Din faptul ca statul dac era puternic dezvoltat din punct de vedere economic si din cauza faptului ca Marcus Ulpius Traian considera pacea de la 89 drept o ,,pace ruşinoasa", Traian a început si susţinut primul război împotriva lui Decebal.
,,Traian era un om cu totul deosebit, mai ales prin simplitatea moravurilor sale,. Avea un trup vânjos si înfrunta toate greutatile cot la cot cu ceilalţi, iar sufletul era la inaltime deoarece nici nu se lăsa purtat de îndrăzneala tinereţii, dar nici împiedicat de batranete. Nu invidia, nu neindreptatea pe nimeni, ci dimpotrivă ii onora pe toţi cei buni si-i înalta in demnitati...". (D. Tudor, ,,Traian imparat al Romei")
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.