Statiuni Balneoclimaterice de pe Valea Oltului

3x puncte

categorie: Geografie

nota: 7.44

nivel: Liceu

Romania dispune de o varietate de resurse naturale terapeutice.
Apele minerale: feruginoase, alcaline, oligominerale, alcalino-teroase, sodice, iodurate, sulfurate sunt renumite pentru varietatea si caracterul terapeutic al proprietatilor lor.
Statiunile balneare de pe frumoasa vale a Oltului si anume: Calimanesti-Caciulata, Baile Govora, Malnas-Bai, Jigodin-Bai, Voineasa, Tusnad, Oc[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Statiuni Balneoclimaterice de pe Valea Oltului

Romania dispune de o varietate de resurse naturale terapeutice.
Apele minerale: feruginoase, alcaline, oligominerale, alcalino-teroase, sodice, iodurate, sulfurate sunt renumite pentru varietatea si caracterul terapeutic al proprietatilor lor.
Statiunile balneare de pe frumoasa vale a Oltului si anume: Calimanesti-Caciulata, Baile Govora, Malnas-Bai, Jigodin-Bai, Voineasa, Tusnad, Ocnele Mari si Baile Olanesti etc, sunt recomandate turitilor pentru tratarea anumitor boli cum ar fi: boli respiratorii, boli degenerative, boli reumatice si articulare ca si in tratamentul disfunctiilor neurologice periferice si centrale, a unor disfunctionalitati post-traumatice, boli asociate, etc.
Aceasta tema m-a impresionat nespus prin calitatile acestor resurse terapeutice care se gasesc aici in tara noastra si pentru care nu este novoie sa faci un drum prea lung.

Introducere


Romania dispune de un fond bogat si variat de factori naturali terapeutici:ape minerale, apa si namolul unor lacuri, gaze etc.,raspanditi cu generozitate pe aproape intrega suprafata a tarii, in diferite zone climatice.Varietatea mare a acestor factori se datoreaza asezarii geografice si structurii geologice complexe a scoartei pamantului tarii noastre.Prezenta lor a permis ca acestia sa fie folositi pentru tratament din vremuri stravechi.
Au fost intrebuintate in scop terapeutic izvoarele cu ape minerale termale de la Baile Herculane .In decursul timpului si alte statiuni balneare ca Baile Felix si Vatra Dornei si-au inscris numele alaturi de Baile Herculane, reprezentand prin virtutile curative ale apelor lor minerale, centre de tratament cu renume in zona central-europeana.Mai tarziu, o alta statiune din Romania, Calimanesti-Caciulata, capata o faima internationala, apele minerale de aici fiind recomandate in tratamentul bolii renale.
Dezvoltarea statiunilor balneare a aparut in conditiile solicitarilor crescande de cure cu factori naturali terapeutici si imbogatirii si innoirii continutului medicinii balneare moderne, care isi gaseste astazi o fundamentare stiintifica pentru multe din metodele traditionale folosite in trecut in mod empiric.
Curele balneoclimatice devin parte integranta a sistemului de ocrotire a sanatatii, factorii terapeutici naturali sunt considerati in present, pe de o parte , remedii cu valoare deosebita, in unele situatii fiind indispensabili, de neinlocuit in realizarea unor efecte profilactice, terapeutice sau de recuperare, pe de alta parte, o alternative a terapiei cu mijloace farmacologice medicamentoase.
Balneologia moderna si medicina fizica din tara noastra dispun de o fundamentare stiintifica solida.Metodele fizicale, parte integranta a arsenalului terapeutic folosit in statiunile balneoclimatice, respectiv metodele de hidroterapie, kinetoterapie, pneumoterapie, electroterapie sunt fundamentate pe date moderne de fiziologie neuromusculara, a circulatiei periferice, a termoreglarii, a respiratiei si schimburilor gazoase.
Metodele balneoclimatice reprezinta metode traditionale, bazate pe observatiile indelungate ale multor generatii de medici balneologi, care au tinut seama de caracterul particular, specific, de individualitate al fiecarui factor natural in parte-bioclimat , ape minerale, namoluri etc.
Tara noastra dispune in prezent de peste 160 de statiuni si localitati cu factori naturali terapeutici. In multe statiuni s-au construit unitati moderne de tipul hotelurilor de cura si complexelor sanatoriale, in care serviciile de diagnostic si tratament sunt oferite in cadrul aceleiasi cladiri, de exemplu la Baile Calimanesti-Caciulata, Baile Govora ,Baile Tusnad, Baile Olanesti,etc.
In cercurile medicale de specilitate din lume este binecunoscut faptul ca Romania dispune de o mare bogatie de resurse cu valoare terapeutica: ape minerale, mofete, namoluri si lacuri terapeutice, raspandite pe aproape intreaga suprafata a tarii, in diferite zone climatice.
Pe teritoriul tarii noastre exista aproape toate tipurile de ape minerale -oligominerale, alacline, alcalino-terose, clorurate sodice, iodurate, sulfurose, carbogazoase,termale etc.- cu o mare varietate in privinta compozitiei chimice, a gradului de mineralizare si a temperaturii lor.
Namolurile terapeutice sunt de tip sapropelic, de turba sau minerale, iar mofetele-emanatii naturale de gaze terapeutice- contin bioxid de carbon sau hidrogen sulfurat.O alta particularitate consta in repartizarea geografica a factorilor naturali de cura, ceeace determina ca in zone relativ restranse teritorial sa intalnim numeroase surse de apa minerala cu concentratii si compozitii chimice diferite, fapt ce permite tratarea simultana la acelasi pacient, a mai multor boli asociate.Pentru exemplificare citam statiunile unde se pot trata mai multe categorii de boli: Covasna- boli cardio-vasculare, digestive si metabolice; Calimanesti -Caciulata - boli ale aparatului renal, ale aparatului digestiv, ale cailor respiratorii si ale aparatului locomotor; Baile Olanesti -boli ale aparatului digestiv,ale aparatului renal si boli alergice.
Asocierea individualizata a medicatiei adecvate si alimentatiei dietetice, precum si asigurarea unui regim sanatorial corespunzator profilului terapeutic al fiecarei afectiuni dau posibilitatea efectuarii uni tratament comlex si ridica statiunile balneoclimatice de pe Valea Oltului la nivelul unor centre curative-profilactice de o deosebita importanta pentru imbunatatirea starii de sanatate a populatiei.Capitolul I: Oferta romaneasca de turism balneoclimateric

Evolutia balneoclimaterica in Romania
Statiunile balneoclimaterice pentru cura si odihna au cunoscut in perioada postbelica o dezvoltare fara precedent atat in tara noastra, cat si o serie de state europene cu traditie in acest domeniu.
In tara noastra s-au construit in statiunile balneoclimatice si pe litoralul marii negre hoteluri moderne, cu baze de tratament complexe, echipate cu instalatii si aparatura din cele mai noi timpuri destinate aplicatiilor balneo - si fizioterapeutice, pentru utilizarea in scopuri terapeutice si de odihna a bogatiei factorilor de cura existenti in Romania. Numeroase statiuni balneoclimatice modernizate au intrat in circuitul international balnear si sunt cautate, anual, de zeci de mii de straini din tari europene sau de pe alte continente. In acest context s-a acordat o atentie deosebita, pe de o parte, valorificarii factorilor naturali terapeutici (ape minerale, namoluri terapeutice, mofete, climat), iar pe de alta parte, cresterii si perfectionarii continue a asistentei medicale balneare, prin numirea in policlinicile medicale balneare a unor cadere medicale si medii de specialitate cu pregatire cat mai buna.
Dezvoltarea economica si progreselor stiintelor medicale au determinat o foarte accentuata largire si imbunatatire a asistentei medicale in numeroase tari in epoca postbelica, correlate cu cresterea continua a cheltuielilor destinate sanatatii si cu o importanta socializare a asistentei medicale in numeroase tari cu sisteme economico-sociale diferite.
In conditiile de viata oferite de societatea moderna, industrializata si urbanizata, alaturi de bolile cronice degenerative - urmare a prelungirii duratei medii de viata -, au crescut in importanta, in tabloul morbiditatii, bolile de nutritie, afectiunile determinate de tulburarile psiho-vegetative, generate de solicitarea ritmurilor biologice, precum si afectiunile si starile determinate de reducerea capacitatii de efort, datorate micsorarii cantitatii de miscare.
Fata de modificarile rapide si fundamentale ale structurii morbiditatii, medicina clinica, medicina de spital si de cabinet, cu toate progesele tehnice si farmacoterapice extraordinare inregistrate in ultimele decenii, nu au putut si nu poate face fata problemelor complexe ale asistentei medicale a populatiei diferitelor tari dezvoltate economic si social sau aflate in curs de dezvoltare rapida ,ea ramanand deficitara, mai ales, in domeniile preventive si de recuperare. Dezvoltarea acestor ramuri ale medicinii actuale este strans legata de progresele tehnice in domeniul evaluarii diferitelor functii ale organismului, de fundamentarea stiintifica adusa de fiziologia moderna patologiei functionale.
In acest context medico-social, dezvolatrea si modernizarea statiunilor balneare intr-o serie de tari europene, intre care si Romania nu apare ca un fenomen conjuctural, cu valente exclusiv economice, ci ca o consecinta a solicitarilor crescande de cure balneare si climatice, respectiv de cure cu factori naturali terapeutici.Explicarea trebuie cautata si in continutul imbogatit, innoit al medicinii balneare moderne care isi gaseste astazi si o fundamentare stiintifica pentru multe din metodele traditionale folosite in trecut in mod empiric.
Frecventarea statiunii balneoclimatice din multe tari bogate in factori naturali terapeutici, cum este in cazul Romaniei, atat de populatia statelor respective, cat si de numerosi curanti in alte tari are o pondere semnificativa in cadrul actiunilor de sanatate si, deaceea, O.M.S. s-a sesizat, in ultimii cativa ani, de aceasta problema,intrata, incepand din anul 1977, in preocuparile sale prin intermediul comitetului european al organizatiei. Interesul pentru remediile naturale este in crestere si datorita costului extrem de ridicat al metodelor farmacoterapiei, eficacitatii limitate a multora dintre produselor industriei farmaceutice, toxicitatii si efectelor secundare ale altora , puse in evidenta si subliniate tot mai clar de studii controlate si initiate de O.M.S.
Intr-unul din rapoartele elaborate de o comisie de experti ai O.M.S. in anul 1977 s-au discutat atat conditiile necesare pentru recunoasterea statiunilor balneoclimatice, cat si nevoile de dotare, echipare si incadrarea complexelor de tratament din statiuni. Conditiile respective se refereau la cunoasterea, studierea si acceptarea factorilor naturali terapeutici, instalatiile de tratament pentru utilizarea lor si pentru aplicarea metodele de fizioterapie, instalatiile necesare pentru supravegherea bolnavilor si asistenta de urgenta, incadrarea cu personal medical si paramedical calificat.
Toate aceste aspecte sunt cuprinse, in detaliu, in documentele intocmite de Federatia Internationala de Balneologie si Climatologie,(F.I.T.E.C.), in special in cel referitor la Principiile moderne de tratament in statiunile balneare si climatice.
Interesul terapeutic si social pentru curele in statiunile balneoclimatice, intr-o continua crestere in numeroase tari, inclusiv in tara noastra, a determinat dezvoltarea balneologiei international, explicabila, in primul rand, prin eficienta acestei cura la categorii largi de bolnavi cronici. In afara rezultatelor imediate, postcura, care dupa statistici medicale romanesti sau straine indica procese impresionante de ameliorari ale simptomatologiei subiective si obiective, un ecou insemnat l-au avut o serie de studii asupra rezultatelor in timp ale unor cure repetate, folosindu-se indicatori economici de eficienta, respectiv incapacitatea temporara de munca determinata de bolili pentru care se practicau curele balneare.
Medicina baneara este inztegrat cu medicina fizica si reprezinta o specialitate metodica terapeutica ce studiaza si plica in practica medicala mijloacele fizicale terapeutice (caldura, lumina, energia electrica, electromagnetica, mecanica etc.) si factorii terapeutici naturali (climat,ape minerale,namoluri etc.).
Ca oricare specialitate midicala, medicina fizica si balneologia au astazi o fundamentare stiintifica moderna si se incadreaza in gandirea medicala despre boala , stare de sanatate, terapie.

Resursele balneare ale Romaniei
Apele minerale
Inca din cele mai veche timpuri, apele minerale au fost considerate ca resurse balneare valoroase, epoca moderna sporind necesitatea folosirii lor pe o scara cat mai larga, datorita sedentarismului, poluarii si abuzului de medicamente. Pentru a fi considerate minerala, o apa, conform definitiei internationale, trebuie sa contina cel putin 1g saruri minerale dizolvate la un litru de apa, elemente chimice sau gaze cu actiune farmacodinamica sau sa aiba la izvor temperatura de cel putin 20C si desigur sa posede o actiune curativa stiintific recunoscuta.
Tara noastra foloseste o clasificare ce se bazeaza pe proprietatile fizico-chimice ale apei minerale si care tin cont de bogatia si varietatea acestor ape pe intreg intinsul tarii.
o Apele oligominerale
Aceste ape slab mineralizate sunt ape de infiltratie cu circulatie prin roci care contin substante minerale solubile in apa de infiltratie. Daca apa de infiltratie patrunde la mari adancimi, aceasta se incalzeste proportional cu treapta geotermica atinsa, iar apa este impinsa spre suprafata ca apa termala. Daca rocile strabatute de apa sunt vulcanica, termalitatea apei poate fi castigata si la adancimi mici. De exemplu, la Baile Felix apele termale provin de la o adancime de 1100 metri.
Apele incalzite astfel se numesc acratoterme. Apele minerale acratoterme se gasesc la Baile Felix, Geoargiu-Bai, Moneasa, Calacea,Calan etc.
Apele acratoterme se folosesc in special, sub forma curei externe, in bazine sau cada.
Ele au un efect general sedativ, calmant asupra durerilor,relaxant pentru musculatura si resorbant asupra proceselor inflamatorii cronice.
Apele oligominerale reci , denumite si acratopege, au ca efect principal spalarea tesuturilor prin traversarea compartimentelor de apa ale organismului, cu antrenarea metabolitilor rezultati din catabolism, datorita diurezei provocate de cura interna cu acest tip de apa minerala. Curele interne cu ape acratopege se folosesc in litiaza urinara, infectii urinare, sechele dupa glomerulonefrite, guta, sindrom hiperuricemic, obezitate.
Aceste ape se intalnesc la Calimanesti(izvoarele 7,14), Slanic Moldova(izvorul 300 Scari), Baile Olanesti(izvoarele24,10,11,12).

o Namolurile terapeutice
Namolurile se impart in : sapropelice , turbe si namoluri minerale
a. Namolurile sapropelice -sunt depozitele negre bogate in hidrosulfura de fier coloidala , care se gasesc pe fundul lacurilor sarate si al marilor si care au luat nastere in timp indelungat sub actiunea microorganismelor din substanta anorganica a solului, din flora si fauna bazinului acvatic.
Namolurile sapropelice se formeaza pe fundul bazinelor de apa ale lacurilor (Amara, Fundata, Lacu Sarat,etc.) sau a limanurilor(Techirghiol) si in lacurile sarate(Sovata, Ocna Sibiului).
b. Namolurile de turba au luat nastere prin descompunerea resturilor vegetale acumulate de-a lungul timpului pe fundul unei mlastini sub actiunea microorganismelor.
Turbele sunt bogate in substante organice , continand procente ridicate de acizi humici, bitumine, grasimi, ceruri,pectine, celuloza si substante proteice.
Depozitele de turbe se gasesc la Mangalia-Nord(turba marina), la Covasna, Borsec, Poiana Stampei etc. Uneori este necesar ca inainte de folosire, turba sa fie fin macinata pentru a putea fi aplicata pe piele.
c. Namolurile minerale iau nastere la emergenta izvoarelor sulfuroase (Sacelu) sau nesulfuroase (Sintgeorz-Bai). Slicurile (namoluri de rauri, delta ,limanuri) si nisipul (psamitele) sunt si ele folosite, mai rar, in practica medicala.
Tratamentul cu namol este pentru organism un excitant general nespecific, o procedura terapeutica de intensitate mare , cura cu namol folosita de judiciozitate, avand efect terapeutic obisnuit, in special, prin antrenarea si calirea organismului .
Ungerile generale cu namol, in aer liber, asa cum se practica in sezonul cald, pe malul lacurilor continentale sau pe litoralul Marii Negre, sunt cele mai solicitante proceduri, deoarece ungerea se face cu namol relativ rece, care se incalzeste si se usuca la soare.Corpul se supraincalzeste si transpira, iar spalatul ce se face in apa rece a lacului, urmat din nou de uscarea corpului la soare, constitue proceduri alternante termice solicitante, la care se mai adauga si miscarea aerului de pe plaja.Din aceste motive nu se indica aceasta forma terapeutica la bolnavii hiperreactivi, la debili sau la cei cu varsta inaintata.
O alta forma de namoloterapie- asa numita procedura calda- o constituie baile cu namol diluat (deobicei chiar cu apa lacului de unde a fost extras); tot proceduri calde sunt si impachetarile partiale sau complete cu namol, precum si tampoanele vaginale cu namol.
In ultimul timp se folosesc in practica medicala si preparate din namol(pelox, pellamar) aplicate sub forma de injectii sau pomezi.Efectul lor curativ se bazeaza pe actiunea metabolica a constituientelor chimice din preparatul respectiv, de mare valoare terapeutica fiind substantele biogene ce iau nastere in cursul maturarii namolului.

o Apele carbogazoase
In tara noastra intalnim deobicei ape carbogazoase-alacaline, alaclino-teroase, feruginoase,clorurate,sodice etc. Bioxidul de carbon se gaseste in apa minerala in stare libera si la presiune mare se dizova in apa sub forma de acid carbonic; acesta este gazul care se degaja la deschiderea unei sticle imbuteliate ce contine apa carbogazoasa.
Daca izvoarele carbogazoase pure sunt extrm de rare in schimb izvoarele ce contin saruri minerale dizovate de apa carbogazoasa sunt foarte frecvente.
Astfel de izvoare intalnim la: Borsec, Zizin, Covasna, Biborteni, Vatra Dornei, Buzias, Lipova etc. In unele statiuni (Covasna si Baile Tusnad) bioxidul de carbbon se degaja din sol sub forma de gaz, fiind folosit in terapeutica ca atare(mofete).
Tehnica bailor cu ape carbogazoase trebiue sa evite inhalarea gazului ce se degaja la suprafata baii, gaz care daca este inhalat produce efecte vasoconstrictorii si de cresterea tensiunii arteriale.Pentru aceste motive bolnavul va sta linistit in apa baii, capul fiind protejat de inhalarea bioxidului de carbon printr-un cearceaf asezat deasupra baii. Incaperea de baie va fi bine ventilata.Apa din baie nu va mai fi calda de +34C, pentru a nu accelera pierderea gazului dizovat in apa.

o Apele minerale alcaline
In natura , apele alcaline pure sunt extrem de rare. Intalnim, de obicei, ape alcaline mixte(calcice, magneziene, feruginoase, carbogazoase).Efectele farmacodinamice ale apelor alvcaline sunt imprimate de prezenta si ponderea diferitilor ioni din apa minerala, fapt ce explica individualitatea fiecarui izvor mineral.
Cura interna cu apele alcaline are efecte coleretice, fluidifica bila, ajuta depunerea de glicogen in ficat, scade colesterina si alcalinizeaza urina.Apa minerala ingerata produce efecte de stimulare a secretiei pancreato-intestinale, actionaeza diferentiat asupra enzimelor digestivei si asupra florei intestinale.Cand apa minerala alcalina contine calciu si magneziu, au loc procese de sensibilizare la factorii alergenici.

Tara noastra este deosebit de bogata in ape alcaline de o varietate remarcabila:Lipova, Slanic-moldova,Tinca,Tamaseu,Singeorz-Bai, Valea Vinului,Zizin, Bodoc,Biborteni,Racosul de Jos, Malnas-Bai,Borsec,Stoiceni,Sapanta.

o Apele minerale clorurate-sodice
Sunt ape minerale in care predomina clorura de sodiu cu limita minima de 1g /l, respectiv 393 mg sodiu/l si 607 mg clor/l, originea lor fiind legata de rocile sedimantare bogate in sare.
Alaturi de izvoarele clorurate-sodice pure (ex. Hygeea de la Baile Herculane), apele de acest tip mai pot contine anionul bicarbonic(Slanic-Moldova, Singeorz-Bai) sau anionul sulfat(Baltatesti si Ivanda).
Apele minerale clorurate sodice pot avea concentratii uneori foarte mari . Acestea sunt apele sarate concentrate, care sunt folosite in terapeutica numai sub forma curei extene(bai).
Ele actioneza asupra organismului prin osmolaritatea mare a apei din cada sau din bazin, precum si prin sarurile ce se depun pe piele, formand o adevarata ,,manta de sare", cu deosebite calitati terapeutice. La aceste calitati specifice apelor sarate concentrate se mai adauga si termalitatea baii, atunci cand apa este incalzita pentru proceduri calde.
Tara noastra este bogata in ape minerale clorurate-sodice: Ocna Mures, Rodbav, Sarata-Monteoru, Baile Herculane, Someseni, Vulcana, Gura Ocnitei, Sacelu, Praid, Ocna Sugatag, Singiorgiu de Mures, Baltatesti, Telega, Bazna, Ocna Sibiului, Cacica-Bai, Baile Govora, Ocnele Mari, Vizanteu,Jitea.

o Apele minerale sulfuroase
In apa minerala sulfuroasa, sulful se gaseste sub mai multe forme (hidrogen sulfurat liber, grupe sulfhidrice, si acizi polisulfidrici). Toate acestea sunt forme instabile, usor oxidabile, oxidarea lor ducand la forme matastabile ale acizilor tiosulfurici. Ingalbenirea,opalescenta si depunerea uni precipitat albicios pe fundul sticlei cu apa minerala sulfuroasa pe cale de oxidare indica intensitatea procesului oxidativ al apei prin oxigenul din aer.
Apele minerale sulfuroase simple sunt mai rare(Mangalia, Sinaia), in timp ce foarte frecvent intalnim ape sulfuroase alcaline sau alcalino-teroase(Caciulata si Calimanesti).
Ape sulfuroase clorurate sodice se gasesc la Calimanesti, Baile Govora, Nicolina, Sacelu, Vizantea.La Baile Herculane se afla apele sulfuroase termale folosite in cura externa:Bradet(Ages), Homorod(Brasov), Fisici(Buzau), Baile Herculane(Caras Severin), Baita(Cluj), Puciosa(Dambovita), Sacelu(Gorj), Nicolina,Strunga(Iasi), Bala(Mehedinti), Sinaia (Prohova), Bizusa,Caciulata, Calimanesti (Salaj Valcea), Baile Olanesti(Valcea).

o Apele minerale feruginoase
Apele feruginoase se prescriu in cura interna, efectul lor farmacodinamic bazandu-se pe prezenta fierului bivalent, foarte usor asimilabil si activ metabolic-enzimatic, cu conditia ca aciditatea sucului gastric sa fie normala. Curele cu apa minerala feruginoasa se recomanda in anemii secundare, in covalescente.
Avand in vedere efectul congestiv al fierului asupra mucoaselor, se contraindica o astfel de cura hidro-minerala in gastroduodenitele cu tendinta la hemoragii (chiar microscopice). Este contraindicata, deasemenea, cura in glomerulonefrite cu hematurie.
In tara noastra ape feruginoase exista la Lipova, Homorod, Malnas-Bai, Ozunca-Bai, Vilcele, Biborteni, Baile Tusnad, Vatra Dornei, Brosteni, etc.
o Apele arsenicale
Arsenul din apa minerala provine din spalarea unor roci cristaline de origine eruptiva ce insotesc filoanele metalifere. Apele arsenicale contin, de obicei, si fier. Apele de la Saru Dornei si unele ape de la Covasna contin arsen si sunt folosite numai in cura interna
Efectele farmacodinamice ale acestui tip de apa minerala sunt legate de reducerea proceselor metabolice oxidative din organism, cu predominenta proceselor de asimilatie. Apele arsenicale stimuleaza hematopoeza.
o Apele minerale iodurate
Apa minerala sarata-iodurata concentrata se foloseste numai in cura externa. Baile sarate-iodurate sunt indicate in bolile reumatice degenerative, in reumatismele abarticulare sau in bolile neurologice periferice. Afectiunile ginecologice cronice, unele boli de piele beneficiaza, deasemenea, de cura cu apele sarate-iodurate.
Statiuni cu astfel de ape minerale sunt: Bazna, Baile Govora, Baltatesti, Sarata Monteoru.
Ape ce contin iod si care sunt folosite in cura interna se intalnesc la Baile Olanesti, Calimanesti si Cozia.
o Apele minerale radioactive
In tara noastra apele minerale de acest tip sunt sub limita minima internationala ceruta pentru definitia lor ca ape radioactive. Desi in concentratii mult sub aceste limite internationale, unele izvoare de la Baile Herculane, de la Singeorz-Bai sau Borsec pot fi appreciate ca actioneaza asupra organismului si prin componenta lor radioactiva. Folosite sub forma de baie sau inhalatii, contactul bolnavului cu emanatia radonica este mai eficienta.
Emanatia radonica are afinitate pentru organele bogate in tesut gras, pentru glandele suprarenale, sistemul nervos si in general pentru orice membrane biologica.
Baile radonice stimuleaza functia sitemului vegetative simpatic si cresc permeabilitatea barierei hemato-tisulare. S-au constatat si unele efecte metabolice, cum ar fi reducerea glicemiei si uricemiei.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.