Statistica resurselor de munca

5x puncte

categorie: Drept

nota: 9.88

nivel: Facultate

Utilizarea indicatorilor ce caracterizeaza din punct de vedere statistic resursele de munca trebuie sa permita, pe langa luarea celor mai pertinente decizii de politica economica, si compararea in profil teritorial (comparatiile internationale). De aceea, este necesar ca atat din punct de vedere conceptual, cat si din punct de vedere metodologic, continutul si semnificatia indicatorilor sa fie cat[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Statistica resurselor de munca

Utilizarea indicatorilor ce caracterizeaza din punct de vedere statistic resursele de munca trebuie sa permita, pe langa luarea celor mai pertinente decizii de politica economica, si compararea in profil teritorial (comparatiile internationale). De aceea, este necesar ca atat din punct de vedere conceptual, cat si din punct de vedere metodologic, continutul si semnificatia indicatorilor sa fie cat mai unitara.Dat fiind faptul ca populatia reprezinta baza de pornire pentru toti ceilalti indicatori ce caracterizeaza resursele de munca, este necesar sa se faca precizari in ceea ce priveste acest indicator.

Acest indicator se obtine pornind de la datele ultimului recensamant la care se adauga intrarile (nou nascuti, imigrari) si se scad iesirile (decese, emigrari).In analizele macroeconomice, ca de altfel si in cazul comparatiilor internationale sunt utilizati si alti indicatori demografici, indicatori ce permit atat caracterizarea nivelului de dezvoltare al unei economii, cat si fie nivelul de trai al populatiei. In aparenta acesti indicatori nu au continut economic, dar ei reflecta intr-un mod indirect nivelul de dezvoltare al unei tari.

O alta categorie de indicatorii statistici ce caracterizeaza resursele de munca sunt cei care vizeaza eficacitatea utilizari fortei de munca in procesul productiv, respectiv indicatorii productivitatii muncii.
Productivitatea munci este un indicator partial de eficienta care exprima modul cum este utilizata forta de munca in procesul de productie si se determina ca raport intre outputul realizat (cifra de afaceri, valoarea adaugata bruta, cantitate de produse) si forta de munca (numar de persoane, timp efectiv lucrat) si indica outputul realizat pe unitatea de forta de munca.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.