Statistica matematica in prelucrarea datelor experimentale

3x puncte

categorie: Matematica

nota: 9.90

nivel: Facultate

Datele statistice in stare bruta reprezinta o masa dezordonata de materiale. Prima problema este aceea de a face o asemenea grupare a datelor cu ajutorul careia sa se poata aprecia valoarea lor in legatura cu problema propusa, sa se poata inlesni comparatia cu alte date de acelasi gen si sa se poata obtine posibilitatea unei analize ulterioare. Inainte ca materialul statistic sa fie supus analize[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Statistica matematica in prelucrarea datelor experimentale

Datele statistice in stare bruta reprezinta o masa dezordonata de materiale. Prima problema este aceea de a face o asemenea grupare a datelor cu ajutorul careia sa se poata aprecia valoarea lor in legatura cu problema propusa, sa se poata inlesni comparatia cu alte date de acelasi gen si sa se poata obtine posibilitatea unei analize ulterioare. Inainte ca materialul statistic sa fie supus analizei ulterioare si generalizarilor care vor permite sa se faca anumite deductii, el trebuie sa capete o anumita forma si o structura clara.

Cu alte cuvinte in cadrul analizei datelor statistice trebuie sa se ia in considerare atat valorile individuale cat si frecventele de aparitie ale acestora. In urma observarii caracteristicii cantitative X in n probe se obtin urmatoarele date primare: In cazul in care volumul selectiei este mic aceste date sunt usor de manipulat si nu este nevoie de o grupare a lor. Daca insa avem o selectie de volum mare este greu de lucrat cu aceste date. In plus tabelele de date primare nu sugereaza nimic referitor la referitor la repartitia variabilei X. De aceea este nevoie de o grupare (centralizare) a datelor.

Gruparea datelor se face in functie de tipul caracteristicii X. Astfel, daca X este o variabila discreta ce poate lua valorile distincte v1, v2 ,..., vn , atunci in locul datelor initiale se va retine repartitia empirica: Unde ni, (i=1, m) reprezinta frecventa aparitiei (numarul de aparitii) valorii vi, iar n reprezinta numarul valorilor din sirul initial (1) si se numeste frecventa absoluta a valorii v. Valoare m reprezinta numarul de clase. Raportul fj =nj/n dintre frecventa absoluta si numarul total de probe se numeste frecventa relativa. Se observa ca f1 + f2 +...+ fm =1 intrucat n1 +n2 + ... +nm = n.

Frecventele relative, numite si impropriu probabilitati de aparitie, stau la baza calcularii densitatii de repartitie a fercventelor si a indicatorilor care exprima gradul de concentrare. De asemenea permit compararea a doua repartitii construite pe aceeasi variabila, care difera numai prin numarul unitatilor pe grupe.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Matematica

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.