Stationarea, adapostirea si tabara in munte

3x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.81

nivel: Liceu

Muntele ofera rar un loc ideal pentru instalarea taberei. Din cele prezentate rezulta totusi ca padurea este cea care asigura protectie contra vintului, frigului, precipitatiilor, caderilor de pietre; in acelasi timp ea ofera tot ceea ce este necesar pentru prepararea hranei si incalzirea adapostului.Fig. 87. Condensarea maselor de aer rece pe fundul vailor.
INSTALAREA CORTURILOR
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Stationarea, adapostirea si tabara in munte

Muntele ofera rar un loc ideal pentru instalarea taberei. Din cele prezentate rezulta totusi ca padurea este cea care asigura protectie contra vintului, frigului, precipitatiilor, caderilor de pietre; in acelasi timp ea ofera tot ceea ce este necesar pentru prepararea hranei si incalzirea adapostului.Fig. 87. Condensarea maselor de aer rece pe fundul vailor.
INSTALAREA CORTURILOR

Odata ales locul de tabara se trece la pregatirea platformei pe care urmeaza sa fie asezat cortul. Cortul trebuie sa fie izoterm, rezistent la intemperii, impermeabil, sa aiba un volum si o greutate redusa si sa poata fi montat repede.Pregatirea platformei se face in functie de dimensiunile cortului ce urmeaza sa fie intins. In teren stincos se pregateste o platforma neteda, orizontala, usor ridicata deasupra nivelului terenului din jur. Locul de instalare a cortului pe zapada se amenajeaza prin batatorirea zapezii cu picioarele, obtinindu-se o baza solida; in zapada tare si pe pante inclinate platforma se realizeaza prin sapare cu ajutorul pioletului.

Daca stratul de zapada nu este gros, este bine ca el sa fie inlaturat de pe platforma pentru a evita umezirea cortului. Cortul trebuie fixat in asa fel incit sa reziste rafalelor puternice ale vintului, ale ploii sau greutatii zapezii. El nu se instaleaza cu deschiderea si partile laterale in directia de unde bate vintul. Cand sunt mai multe corturi se grupeaza cat mai aproape, spre a fi mai bine protejate contra vintului si a frigului. Tarusii de ancorare se bat inclinati la 45 catre exterior, pentru a rezista la tractiunea sforilor. In caz de ploaie, roua, ceata, sforile se intaresc, deoarece umiditatea le slabeste.

Atunci cand stationarea este de durata mai mare peretii laterali ai corturilor se inconjoara cu un zid din pietre, crengi impletite si se ridica capatiiul prin aglomerarea de cetina, fin sau frunze.
INSTALAREA IN CORT Dotarea minima necesara adapostirii in cort si refacerii capacitatii fizice este urmatoarea: sacul de dormit, salteaua pneumatica, ce poate fi folosita si ca rezervor de apa la altitudini mari, lampa de cort, spirtiera; toporasul-ciocan, chibrituri, materiale de intretinere a echipamentului si trusa sanitara.

Dupa instalarea cortului, inainte de caderea noptii alpinistul isi va aduna intr-un sac hainele ce nu vor fi utilizate peste noapte si isi pune la indemina hainele si materialele necesare in ziua urmatoare. O lanterna sau o luminare, primusul ori spirtiera, apa de baut sau o bautura calda trebuie, de asemenea, pregatite si puse in apropiere, imbracamintea do dormit se aranjeaza in asa fel incit sa nu impiedice circulatia normala a singelui, iar obiectele aflate in buzunare se scot sa nu jeneze in timpul somnului.

Bocancii se curata de zapada, gheata sau noroi si se introduc in sacul de dormit pentru a se usca. La fel se procedeaza cu hainele. Pe timpul noptii in picioare se poarta o pereche de ciorapi de lina ori bumbac. Pe pinza ce alcatuieste podeaua cortului nu se calca cu bocancii, iar daca ploua trebuie sa se evite atingerea invelisului cortului cu mina, capul etc., pentru a nu se forma picaturi de apa.
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.