Statia de epurare din Piatra Neamt

1x punct

categorie: Diverse

nota: 9.55

nivel: Facultate

1.1. Ape uzate menajere
Apele uzate menajere provin din satisfacerea nevoilor gospodaresti de apa ale centrelor populate, precum si a nevoilor gospodaresti, igienico-sanitare si social administrative ale unitatilor
industriale mici. Apele uzate menajere au o compozitie relativ constanta, dependenta orar de activitatea umana. In anexa 1 sunt prezentate valorile medii ale caracter[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Statia de epurare din Piatra Neamt

1.1. Ape uzate menajere
Apele uzate menajere provin din satisfacerea nevoilor gospodaresti de apa ale centrelor populate, precum si a nevoilor gospodaresti, igienico-sanitare si social administrative ale unitatilor
industriale mici. Apele uzate menajere au o compozitie relativ constanta, dependenta orar de activitatea umana. In anexa 1 sunt prezentate valorile medii ale caracteristicilor specifice ale apelor uzate menajere.

2.Epurarea apelor uzate
Epurarea apelor reprezinta totalitatea operatiilor efectuate pentru diminuarea continutului de poluanti, astfel incat contentratiile ramase sa nu provoace poluarea apelor receptoare. Epurarea se realizeaza intr-o serie de utilaje, care alcatuiesc statiile de epurare. Amplasarea statiilor de epurare a apelor uzate se face in aval de interprinderea sau interprinderile poluante.

Evacuarea apelor epurate inapoi in albia raului are loc in aval,sau in amonte de zona de captare a apei. In ultima situatie, interprinderea este direc interesata in efectuarea corespunzatoare a epurarii apei, deoarece urmeaza sa o utilizeze in procesul de productie.

Din statiile de epurare rezulta ape tratate sau epurate si namoluri. Namolurile se pot aplica in agricultura ca fertilizanti, dar numai dupa analiza lor, pentru a nu contine metale grele, substante toxice, germeni patogeni etc. Utilizarea lor se afce numai pe soluri adecvate, in doze adecvate si urmarind in timp factorii de mediu.

Procedeele de epurare a apelor reziduale maresc costul produsului, deci trebuie sa fie cat mai simple, itr-un numar cat mai redus de faze, cu consumuri specific reduse de energie electrica,combustibili si reactivi. Reactivii se aleg cu preturi scazute (aer,calcar etc) si se urmareste dozarea lor corecta, pentru a nu polua apa cu ei.Epurarea se realizeaza printr-o serie de procedee, de natura fizica, chimica si biologica.

2.1.Epurarea mecanica
Epurarea mecanica, sau primara, consta in separarea particolelor solide de diferite dimensiuni prin:Retinerea particolelor de peste 1mm pe gratare, sau site amplasate la partea superioara a curentului de apa;Deznisiparea in decantoare cu circulatie orizontala, sau verticala, in care scade viteza apei la 0,3-0,4 m/s si se depun particolele de 0,2-1 mm I 2-3minute;

Separarea uleiurilor, produselor petroliere, grasimilor etc;Decantarea particolelor de sub 0,2 mm, in timp de 1-3 ore. D ecantoarele pot fi gropi, iazuri de pamant, sau constructii din beton, zidarie, otel, mase plastice.

2.2.Epurarea chimica
Se aplica pentru poluanti dizolvati in apa, sau in suspensii foarte fine. Inainte de statia de epurare, apele acide, sau alkaline sunt neutralizate.

Epurarea chimica propriu-zisa, consta intr-o serie de tratari ale apei, in functie de natura si concentratia poluantilor. Procedeele mai des utilizate sunt: oxidarea, precipitarea, coagularea, clorurarea.Oxidarea se realizeaza cu oxigenul din aer, sau cu ozon. Se aplica atat apelor acide cat si a celor bazice. Se realizeaza in cascade sau bazine specific.Precipitarea urmareste realizarea unor particole sedimentabile, folosind reactivi adecvati.

Coagularea utilizeaza saruri solubile de fier si aluminiu, cenusi de termocentrala, bentonina. Se mai pot utilize si silice, polielectroliti(substante macromoleculare). In apa, materialele mentionate formeaza precipitate voluminoase, care atrag substante coloidale, ce dau tulburenta apei si se deepun impreuna, in decantorul primar.Clorurarea utilizeaza ca reactive clorul intr-un utilaj, sau mai multe utilaje, in serie.

2.3.Epurarea biologica
Epurarea biologica urmareste eliminarea poluantilor organic, biodegradabili cu ajutorul microorganismelor. Au loc pocese de fermentatie aeroba, sau anaeroba,din care se formeaza compusii aglomerati(flocoane), care se separa de apa, alaturi de saruri menerale si gaze.

Epurarea biologica se poate realize pe cale naturala si artificiala. Pe cale naturala, apa epurata mecanic este colectata intrun bazin collector si utilizata la irigatii. Apa nu trebuie sa contina germeni patogeni, paraziti, sa nu aiba miros neplacut si se aplica numai culturilor de porumb si sfecla de zahar.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.