Statele Unite ale Americii

1x punct

categorie: Geografie

nota: 9.40

nivel: Gimnaziu

Din anul 1820 pana la mijlocul secolului XX, peste 50.000.000 de imigranti si-au increcat norocul in ''tara tuturor posibilitatilor''.
Primii care au cucerit Lumea Noua au fost colonistii din Anglia, Suedia, Franta si Spania. Cautatorii de aur si de aventuri au transformat noua lor patrie in leaganul unei natiuni tinere si dinamice.

Dupa razboiul sangeros cu Coroana Britanic[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Statele Unite ale Americii

Din anul 1820 pana la mijlocul secolului XX, peste 50.000.000 de imigranti si-au increcat norocul in ''tara tuturor posibilitatilor''.
Primii care au cucerit Lumea Noua au fost colonistii din Anglia, Suedia, Franta si Spania. Cautatorii de aur si de aventuri au transformat noua lor patrie in leaganul unei natiuni tinere si dinamice.

Dupa razboiul sangeros cu Coroana Britanica,primele treisprezece colonii au devenit state americane independente in 1776.
Tarile europene au fost nevoite sa isi cedeze treptat posesiunile din America de Nord acestui nou stat federal. Diferentele de opinii pe tema sclaviei au dat nastere in scurt timp la dimensiuni adanci.

Sudul aristocratic a luat apararea sistemului deja existent, in timp ce Nordul industrializat,liberal si capitalist a lupatat pentru abolirea scalviei. Razboiul de Succesuine s-a incheiat cu victoria Nordului si a marcat sfarsitul sclaviei.

Ca urmare a Primului Razboi Mondial si a crizei economice din Europa, Statele Unite ale Americii au devenit o putere mondiala. Douazeci deni mai tarziu, acest stat avea sa isi aduca o contributie decisiva la eliberarea nazista. In consecinta, prestigiul international al Statelor Unite a crescut si mia mult. Pana la caderea Zidului Berlinului iin 1989, acest stat a fost arma principala a Occidentului in lupta cu blocul comunist din Est.

CE MERITA VAZUT
Cascada Niagara, Manhattan (Statuia Libertatii, Empire State Building),Marele Canion, Parcul National Yellowstane, Hollyood, Podul Golden Gate din San Francisco

Vastitate si bogatie
Statele Unite sunt o tara puternica nu numai datorita teritoiului imens, ci si datorita industriei si agriculturii eficiente
Teritoriul Statelor Unite este de aprx. 40 de ori mai mare decat suprafata Romaniei.

El masoara peste 4.800 de km de la Oceanul Atlantic(in est) pana la Oceanul Pacific(in vest) si se intinde pe aproape 2.000 de km de la granita canadiana(la nord) pana la cea mexicana(la sud)

Din punct de vedere geologic tara se imparte in trei regiuni principale: Muntii Stancosi (Rocky Mountains) la vest, zona de podis si de munte a Appalasilor la est, precum si campiile intinse (Great Plains) din partea centrala. Aici se gasesc preriile imense, care au devenit simbolul cuceririi de noi teritorii si al vietii in libertate. Caracteristice pentru America de Nord sunt si marea diversitate a climei si bogatia lumii vegetale.

In nord-vestul tarii se afla cea mai mare aglomeratie urbana din SUA, de aproape 500 de km lungime de la nord la sud. Cele mai mari cinci orase ale tari, numarand fiecare peste 1.000.000 de locuitori sunt Boston, New York, Philadelphia, Baltimore si Washington.

Aceasta supermetropola este cea mai dens populata regiune din Statele Unite si cel mai mare centru economic si comercial al statului. Rolul principal este jucat de New York marele centru bancar si financiar.

DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.