State orientale periferice

7x puncte

categorie: Istorie

nota: 10.00

nivel: Liceu

Din documentele regelui Asur-nasir-pal II rezulta ca, inca din secolul IX i.H., in locul numeroaselor formatiuni de triburi de pe teritoriul Transcaucaziei apare un stat nou, Urartu. Centrul acestui stat il formau tinuturile de pe malurile de est si de nord ale lacului Van. Tot in aceasta perioada se mai cunoaste insa o formatiune politica urartiana, in partea de sud-vest a lacului Urmia, cu numel[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: State orientale periferice

Din documentele regelui Asur-nasir-pal II rezulta ca, inca din secolul IX i.H., in locul numeroaselor formatiuni de triburi de pe teritoriul Transcaucaziei apare un stat nou, Urartu. Centrul acestui stat il formau tinuturile de pe malurile de est si de nord ale lacului Van. Tot in aceasta perioada se mai cunoaste insa o formatiune politica urartiana, in partea de sud-vest a lacului Urmia, cu numele de Musasir. Consolidarea celor doua state a fost determinata de necesitatea unirii eforturilor impotriva agresiunii assiriene.

Din cronicile assiriene este cunoscut numele primului rege ale Urartului, Aramu (anii 864-845), amintit in legatura cu campania militara a regelui assirian Salmanasar al III-lea in Transcaucazia. Se pare, insa, ca cele doua formatiuni urartiene au reusit sa-si mentina independenta, cu toate ca Salmanasar al III-lea afirma ca "i-am strivit eu tara, asezarile le-am transformat in ruine si le-am trecut prin foc. Mormane de capete am ridicat in fata portilor orasului (Arzasku)". in 1878, in timpul sapaturilor din palatul lui Salmanasar al III-lea de pe colina Balavat au fost descoperite placute de bronz, care, initial, decorau suprafetele unor porti de lemn.

Toate placutele au fost acoperite cu scene din campania assirienilor impotriva Urartului, din anul 860, fiind insotite de texte explicative.
Un rol important in istoria Urartului l-a jucat Sardur I (anii 833-825), care a reusit unirea tuturor posesiunilor sale intr-un singur sistem statal, indreptatindu-si titlul de "rege al regilor, care primeste tribut de la toti regii". S-au facut eforturi considerabile in domeniul constructiilor, care au cuprins intreaga tara. Capitala statului devine orasul Tuspa, in jurul caruia se ridica puternice ziduri de aparare.

Inscriptiile din acea perioada lasa sa se intrevada activitatea economica si culturala a acestui carmuitor, in timpul caruia se inalta un sir de palate si temple, se organizeaza sistemul economic palatial.
Pentru a consolida ideologia statului, compus din mai multe triburi, Sardur I a infaptuit o reforma religioasa, unificand panteonul urartian. in cadrul acestuia, locul central il ocupa triada divina: Halda - zeul cerului, Teisheba - zeul tunetului si al ploii si Sivini, zeul soarelui, carora li se ridica temple si li se aduc ofrande bogate.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.