State federale

2x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.10

nivel: Facultate

Germania

Regiunea Stuttgart

Regiunea Stuttgart este a patra conurbație a țării. Este împărțit în 23 de districte (Bad Cannstatt, Möhringen, Stammheim, Feuerbach etc.)
Se află în centrul regiunii sud-vestice Stuttgart, în apropierea munților Pădurea Neagră, din care izvorăște râul Neckar ce străbate acest oraș. Stuttgart și regiunea sa metropolitană (entitatea [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: State federale

Germania

Regiunea Stuttgart

Regiunea Stuttgart este a patra conurbație a țării. Este împărțit în 23 de districte (Bad Cannstatt, Möhringen, Stammheim, Feuerbach etc.)
Se află în centrul regiunii sud-vestice Stuttgart, în apropierea munților Pădurea Neagră, din care izvorăște râul Neckar ce străbate acest oraș. Stuttgart și regiunea sa metropolitană (entitatea numită Regiunea Stuttgart, formată din orașele Tübingen, Reutlingen, Heilbronn și împrejurimile lor) este unul din cele mai renumite orașe din Germania, în mod special datorită importanței sale economice, culturale și administrative

Orașe apropiate

Frankfurt (210 km N)

München (220 km SE)

Aproximativ 150.000 de companii au sediul în Regiunea Stuttgart. Zona este renumită pentru industria sa tehnologizată. Printre cele mai mari companii care au sediul sau o filială aici sunt Daimler-Chrysler, Porsche, Bosch, Hewlett-Packard, IBM.
Orașul este locul unde au fost inventate atât motocicleta cât și automobilul cu patru roți (ambele de către Gottlieb Daimler și Wilhelm Maybach), fiind deci punctul de plecare pentru industria auto mondială. De asemenea, aici a fost construit prototipul mașinii Volkswagen Beetle, după proiectele lui Ferdinand Porsche.
A doua bursă ca mărime din Germania se găsește aici (prima fiind cea din Frankfurt), aici găsindu-se și sediile a importante companii financiare.
Orașul este unul din cele mai importante din Germania la capitolul viticultură, având o tradiție de secole și aflându-se în centrul uneia din cele 13 regiuni oficiale ale Germaniei pentru viticultură.

Austria

Denumirea oficială: Republica Austria
Poziția geografică: situată în Europa Centrală, învecinată la nord de Germania și Republica Cehă, la est de Slovacia și Ungaria, la sud de Slovenia și Italia, și la vest de Confederația Elvețiană și Liechtenstein.
Lungimea granițelor: 2.562 km
Populația: 8.220.800 locuitori (2005)
Grupuri etnice: austrieci 92%, la care se adaugă 220.000 de turci, 170.000 de sârbi, 120.000 de croați, 50.000 de sloveni, 45.000 de unguri, 35.000 de bosniaci, 30.000 de polonezi, 16.000 de slovaci, 6.000 de romi, etc.
Confesiuni religiose: 73,6% romano-catolici, 4,7% protestanți-luterani, cca. 12% atei, 0,5% musulmani, 0,2% ortodocși, 10.000 budiști, 7.300 mozaici.
Suprafață: 84.000 km2
Densitatea populației: 98 locuitori/km2 (2005)

După ce a fost cucerit de romani, huni, lombarzi, ostrogoți, bavarezi și franci, teritoriul central și estic al actualei Austrii a intrat sub conducerea dinastiei de Babenberg - din secolul X până în secolul XIII - care, au fost învinși la rândul lor de către Habsburgi, stabiliți în sud-vestul Austriei. Moștenitorii acestei familii vor conduce Austria până în secolul XX.
După abolirea Sfântului Imperiu Roman de Națiune Germană, Austria a devenit, între 1806 și 1867 monarhie de sine stătătoare. După modificarea Constituției din 1867 a devenit monarhie dualistă (Imperiul Austro-Ungar). Fiind în tabăra învinșilor din Primul Război Mondial, partea germană a acestei monarhii dualiste s-a constituit, în 1918, în Republica Austria. Austria a fost anexată Germaniei naziste în 1938 ("Anschluss").

Aliații au ocupat Austria la sfârșitul celui de Al Doilea Război Mondial, după înlăturarea regimului fascist în 1945 s-a constitut cea de a Doua Republică Austriacă care, în 1955, și-a câștigat independența deplină sub condiția păstrării neutralității. După prăbușirea comunismului în Europa de Est, Austria a devenit din ce în ce mai implicată în procesul integrării europene, iar în 1995 și 1999, Austria a aderat la Uniunea Europeană și respectiv la sistemul monetar euro

Organizare administrativ-teritoriala

Austria are organizat nivelul de bază pentru 2301 comune, funcționează diferite organisme de cooperare internațională al căror statut diferă de la un land la altul. Austria nu are nivel departamental, ci numai regional pentru 9 landuri sau provincii federale;
Republică federală, formată din nouă state federale (sing.: Bundesland, pl.: Bundesländer).
Constituția Austriei le numește state (sing.: Land, pl.: Länder). Ele dispun fiecare de un Parlament propriu, denumit Landtag, care este un organ legislativ independent, ale cărui competențe sunt prevăzute de Constituție. Parlamentul federației se numește Bundesrat și emite legile cu aplicabilitate la nivelul întregii Republici Federale.
Guvernele landurilor (sing.: Landesregierung, pl.: Landesregierungen) sunt, pe de o parte, organele executive independente ale Landurilor și, pe de altă parte, un element al Administrației federale (Mittelbare Bundesverwaltung).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.