Stari patologice asociate modificarilor membranelor celulare

3x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.59

nivel: Facultate

In continuare, vom trece pe scurt in revista cateva dintre starile patologice de baza asociate cu fenomenul de peroxidare membranara: batranetea, patologia hepatica, etilismul (alcoolismul), anemiile hemolitice, ateroscleroza, diabetul si inflamatia.O data cu inaintarea in varsta se intensifica formarea de radicali liberi, iar sistemele enzimatice de aparare isi reduc activitatea ceea ce are drept[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Stari patologice asociate modificarilor membranelor celulare

In continuare, vom trece pe scurt in revista cateva dintre starile patologice de baza asociate cu fenomenul de peroxidare membranara: batranetea, patologia hepatica, etilismul (alcoolismul), anemiile hemolitice, ateroscleroza, diabetul si inflamatia.O data cu inaintarea in varsta se intensifica formarea de radicali liberi, iar sistemele enzimatice de aparare isi reduc activitatea ceea ce are drept rezultat cresterea peroxidarii A.G.

din membrane si formarea in celula nervoasa a pigmentului lipofuscina. Formarea acesteia din urma scade considerabil in prezenta vitaminei E sau a seleniului.Radiatiile ionizante accelereaza imbatranirea favorizand peroxidarea membranelor.Atentie: se deduce de aici rolul protector al antioxidantilor din multe produse FLP, aportul lor la intarzierea imbatranirii, in mentinerea unei varste biologice mai tinere timp indelungat.

2. Modificari patologice la nivel hepatic Aici, prin peroxidare lipidica iau nastere peroxizii lipidici, se produc astfel alterari ale permeabilitatii membranei mitocondriale cu degenerescenta continutului celular, inclusiv a nucleului. O data depasite sistemele protectoare, au loc modificari morfologice ale structurii ficatului cu aparitia in final a infiltrarii grase hepatice (steatoza hepatica), fibroza si ciroza hepatica.

3. Etilismul (Alcoolismul)
Peroxizii lipidici se formeaza inclusiv in prezenta etanolului (alcoolului) ducand in final la insuficienta hepatica, la ceea ce, in cazul bautorilor cronici, se numeste ciroza alcoolica.
Atentie: numeroase produse FLP sunt hepato-protectoare. Ele trebuie folosite in starile posthepatitice, la alcoolicii cronici si nu doar cand suferinta hepatica este avansata (Aloe Berry Nectar, Aloe Vera Gel, Garcinia Plus, Fields of Greens, Absorbant C, etc.).
4. Anemii hemolitice

Se pare ca doar hematia (globula rosie) este grav afectata de peroxidarea lipidica. Membranele leucocitelor si ale limfocitelor prezinta o rezistenta marcata la agenti oxidanti probabil datorita calitatii A.G. din fosfolipidele membranare.Membrana eritrocitara reprezinta principala structura celulara de care depinde integritatea celulei. Hemoliza (distrugerea hematiei) are loc sub influenta radiatiilor precum si a medicamentelor care genereaza procesul peroxidarii.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.