Starea moravurilor in Anglia

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.73

nivel: Liceu

. Persoana squire ului, imbracat in haine cu nasturi de argint, cu peruca, cu echipajul sau de vanatoare, cu banca rezervata in biserica, in care dormiteaza, toate acestea, chiar in ochii taranilor, fac parte necesara din decorul vietii. Abia dupa reAZvolutia industriala, masele, transplantate in alt meAZdiu, vor inceta sa admita un parlament compus din squire i ca un fenomen natural. La inceputul[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Starea moravurilor in Anglia

. Persoana squire ului, imbracat in haine cu nasturi de argint, cu peruca, cu echipajul sau de vanatoare, cu banca rezervata in biserica, in care dormiteaza, toate acestea, chiar in ochii taranilor, fac parte necesara din decorul vietii. Abia dupa reAZvolutia industriala, masele, transplantate in alt meAZdiu, vor inceta sa admita un parlament compus din squire i ca un fenomen natural. La inceputul secoluAZlui se vor multumi sa gaseasca o anumita identitate de moravuri intre cel ce locuieste pe un domeniu si cel ce locuieste intr o cocioaba.

Squire ul acesta e un taran; injura ca taranii, la nevoie bea impreAZuna cu ei; in ziua alegerilor, acestia ii insulta fiul, arunca in el cu noroi, apoi il aclama. "Luptele elecAZtorale sunt un sport national, tot asa de popular, ba inca si mai popular decat cursele de cai". Omul de la tara de pe vremea aceea nu i prea nenorocit. E bine hranit, duce aceeasi viata ca stramosii sai si, de fapt, nici nu cunoaste alta; satul ramane uniAZversul sau. Chiar si in orase, ucenicul e considerat de numerosi negustori si mestesugari ca un membru al familiei. "Poporul de jos - scrie un calator elveAZtian - nu are nevoie in Anglia de o descriere deo-sebita; in cea mai mare parte a cazurilor mi se pare ca se confunda cu intreaga natiune.

Are aproape aceleasi bucurii ca si nobilii, negustorii si clerul, aceleasi virtuti si chiar aceleasi vicii". In a doua jumatate a secolului, echilibrul acesta e disAZtrus prin dezvoltarea masinismului si prin emigrarea spre orase.V. Stabilitatii formelor sociale ii corespunde in secolul al XVIII lea stabilitatea formelor literare. Clasicismul este in vremea aceea o biserica ai carei sfinti parinti sunt Horatiu si Boileau. Marele poet al timpului, Pope, compune un poem in genul poeAZmului Strana [2] (pe care-l intituleaza Dunciada), epistole si satire, intr o forma traditionala si, de altfel, admirabila. Se simte ca e obsedat de BoiAZleau.

Mai originali, prin urmare mai englezi, Swift si Daniel Defoe dau doua din cele mai desavarsite povestiri in proza pe care le a produs literatura tuturor timpurilor: Calatoriile lui Guliver si Robinson Crusoe.In paginile revistelor Tatler si Spectator [3], Steele si Addison impun eseului englez forma pe care o va pastra multa vreme. Arta nu este mai putin clasica decat literatura. Gratia, simplitatea liniei sunt caAZracterele esentiale ale ceramicei lui Wedgwood, ale mobilelor Chippendale si Sheraton, ale caselor in stilul Adam [4].

Mari pictori englezi: Gainsborough, Romney, Reynolds, continua in familiile aristocraAZtice (ca la familia Spencer) galeriile de portrete inAZcepute de Holbein si Van Dyck. Haendel, venind in 1710 din Hanovra, unde era Kapellmeister, devine in Anglia compozitor de oratorii biblice pentru ca acesta era tipul de opere la moda atunci si, in 1742, i se canta la Dublin oratoriul Messia.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.